Anticorpi anti Herpes simplex virus 1/2 IgM
Generalități
Virusul Herpes simplex (HSV) este un virus ADN încapsulat, care face parte din familia Herpetoviridae.
Au fost diferențiate două variante naturale de HSV:
-tipul 1, infectează membranele mucoase ale ochiului, cavității bucale și joncțiunile cutaneo-mucoase ale feței
-tipul 2, este asociat cu leziunile genitale cutaneo-mucoase, herpesul genital fiind în prezent una dintre cele mai frecvente cauze de boli cu transmitere sexuală.
Odată apărută infecția, HSV persistă în stadiu latent în ganglionii senzitivi, de unde poate iniția recurențe periodice ale infecției. Pacienții imunocompromiși sunt mai susceptibili la dezvoltarea de recurențe ale infecției cu HSV.
Manifestări clinice
Femeile însărcinate care dezvoltă herpes genital sunt de 2-3 ori mai predispuse la avorturi spontane sau nașteri premature în comparație cu femeile insărcinate neinfectate. Excreția de virus activ în secrețiile genitale ale femeilor însărcinate poate determina infecții neonatale severe cu HSV, contractate în momentul trecerii nou-născutului prin tractul genital infectat al mamei.
Semnificație clinică
Primul răspuns al imunitații umorale la infecție este reprezentat de sinteza de anticorpi specifici IgM anti-HSV, care devin detectabili la o săptămână și persistă 4-8 săptămâni de la primoinfecție. Prezența acestor anticorpi sugerează o infecție recentă sau recurentă.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență / EIA
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei3 zile la 2-8°C, < 6 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
Testul oferă un rezultat pentru absența/prezența anticorpilor IgM anti Herpes simplex tipul 1 și 2, dar fără a face diferența între cele două. Pentru diferențierea celor două tipuri sunt necesare teste suplimentare.