Antigen Helicobacter pylori (coproantigen)
Generalități
Helicobacter pylori este o bacterie gram-negativă, de formă helicoidală, care se găseşte în stomacul uman.
Este agentul etiologic al gastritei cronice, al ulcerelor duodenale şi gastrice şi este asociată cu un risc crescut de cancer gastric. Deşi calea exactă de transmitere nu este cunoscută, căile oral-orală şi/sau fecal-orală sunt, în general, acceptate.
Odată produsă colonizarea stomacului, este probabil că H. pylori să persiste pe termen nedefinit, dacă nu se prescrie o terapie adecvată. Spre deosebire de majoritatea speciilor bacteriene, H. pylori este capabilă să colonizeze în mediul acid nefavorabil din stomac. Pentru a realiza acest lucru, H.pylori îşi utilizează filamentele pentru a se adăposti în mod activ în mucus, ajungând la stratul celular epitelial al stomacului. În plus, H. pylori produce urează, care degradează ureea în dioxid de carbon şi amoniac, contribuind la neutralizarea acidului gastric prezent în stomac.
Semnificație clinică
Testul detectează prezenţa antigenului Helicobacter pylori în fecalele umane, fiind util în diagnosticarea atât infecţiei cu H. pylori cât şi pentru monitorizarea eficacității tratamentului, în timpul terapiei şi post-terapie.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență
- Material uzualmaterii fecale (coprorecoltor fără mediu de transport)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei< 3 zile la 2-8°C, > 3 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 g
- Frecvențazilnic
- Observații
- se recoltează într-un coprorecoltor de unică folosinţă, fără mediu de transport sau alţi aditivi
- se recomandă efectuarea testului după o perioadă de minim 2 săptămâni de la întreruperea tratamentului cu antibiotice, inhibitori ai pompei de protoni sau bismut.
- cu 24 de ore înainte se recomandă întruperea administrării blocanților H2