Cancerul la sân (cancerul mamar): tipuri, factori de risc, simptome, diagnostic, tratament
Cancerul la sân este un tip de cancer care apare în ţesuturile sânului, de obicei la nivelul ductelor (tubulii care transportă laptele către mamelon) sau lobulilor (glandele care produc laptele). Cancerul la sân este cea mai frecventă cauză de deces provocat de cancer în rândul femeilor și apare cel mai adesea la femeile aflate după menopauză cu vârsta peste 50 de ani, dar și la cele tinere. De asemenea, cancerul de sân poate apărea foarte rar și la bărbați, reprezentând aproximativ 1% din numărul total de cazuri de cancer de sân.
Tipuri
Cancerul la sân poate fi clasificat în funcţie de caracterul neinvaziv sau invaziv:
Cancerul de sân neinvaziv (in situ)
Carcinomul ductal in situ (CDIS) este o leziune pre-malignă – NU este încă o leziune canceroasă însă poate avansa şi ajunge să fie o formă invazivă de cancer de sân. În acest tip de cancer, celulele canceroase sunt localizate în ductele din componenţa sânului însă nu s-au răspândit încă la nivelul ţesutului sănătos al sânului.
Neoplazia lobulară este reprezentată de stadiul în care celulele care căptuşesc lobulii prezintă modificări, ceea ce indică faptul că există un risc crescut de apariţie a cancerului în viitor.
Cancerul de sân invaziv
Cancerul de sân invaziv este denumirea dată cancerului care s-a extins dincolo de ducte (cancer de sân ductal invaziv) sau de lobuli (cancer de sân lobular invaziv).
Cancerul de sân este clasificat în funcţie de cât de avansată este boala:
Cancer de sân în stadiu incipient
Cancerul de sân este descris ca fiind în stadiu incipient în cazul în care tumora nu s-a extins dincolo de sân sau de ganglionii limfatici axilari. Aceste tipuri de cancer pot fi de obicei tratate operație, iar tratamentul primar este adesea reprezentat de intervenţie chirurgicală pentru eliminarea tumorii, însă numeroşi pacienţi primesc şi tratament neoadjuvant sistemic înainte de operaţie.
Cancerul de sân avansat local
Cancerul de sân este în stadiu avansat local în cazul în care a trecut din sân în ţesutul învecinat sau în ganglionii limfatici. La majoritatea pacienţilor, tratamentul pentru cancerul de sân avansat local începe cu terapii sistemice. În funcţie de extinderea cancerului, este posibil ca tumorile avansate local să fie operabile sau neoperabile (situaţie în care intervenţia chirurgicală poate fi efectuată în cazul în care tumora se reduce în dimensiuni după administrarea tratamentului sistemic).
Cancerul de sân metastatic
Cancerul de sân este definit ca metastatic atunci când s-a extins în alte regiuni din organism, cum ar fi la nivelul oaselor, ficatului sau plămânilor (cunoscut şi ca stadiul IV). Tumorile care apar la distanţă sunt denumite metastaze. Cancerul de sân metastatic nu se poate vindeca, însă poate fi tratat.
Cancerul de sân avansat
Cancerul de sân avansat este un termen utilizat pentru a descrie şi cancerul de sân avansat local în stadiu avansat care nu poate fi tratat prin intervenție chirurgicală, dar şi cancerul de sân metastatic.
Simptome
- Modificarea dimensiunii sau formei sânului
- O erupţie pe mamelon
- Apariţia unor gropiţe la nivelul pielii sânului sau îngroşarea ţesutului sânului
- Retragerea mamelonului
- Secreţie care este eliminată prin mamelon
- Un nodul în sân
- Umflarea subraţului sau un nodul în această zonă
- Durere sau disconfort la nivelul sânului, care persistă
- Înroşirea pielii
- Îngroşarea pielii
Anumite simptome pot indica existenţa metastazelor. De exemplu, un nodul sau o umflare în regiunea axilei (subraţul), a sternului sau a claviculei poate fi un simptom al metastazelor ganglionare. Durerea prezentă la nivelul osului sau predispoziţia la fracture poate indica prezenţa metastazelor osoase, în timp ce metastazele pulmonare provoacă simptome specifice prezenței infecţiilor pulmonare, tuse persistentă şi senzaţia de lipsă de aer.
Factori de risc
Istoricul familial
Antecedentele familiale de cancer de sân sunt un factor de risc important, cu rol determinant în probabilitatea ca o femeie să dezvolte boala. Femeile cu o rudă de gradul întâi (părinte, frate/soră sau copil) care suferă de cancer de sân au un risc de două ori mai mare de a prezenta boala comparativ cu cele în cazul cărora nu există un astfel de istoric. Riscul este de trei ori mai mare în cazul în care ruda respectivă a fost diagnosticată înainte de instalarea menopauzei.
Mutația BRCA
În jur de 5% dintre cazurile de cancer de sân și până la 25% dintre cazurile de cancer de sân ereditar sunt provocate de o mutație a BRCA1 sau a BRCA2. Femeile la care se depistează prezența unei mutații BRCA1/2 vor fi monitorizate atent și acestora li se vor propune măsuri de diminuare a riscului. Cele care aleg să nu treacă prin operații de scădere a riscului de apariție a bolii vor beneficia de un consult clinic la interval de 6-12 luni, RMN și mamografie la fiecare 12 luni.
Alți factori de risc asociaţi apariţiei bolii:
- Predispoziția genetică (existența unor cazuri de boală în familie sau mutații ale unor gene)
- Sexul feminin
- Istoric personal de hiperplazie atipică
- Înaintarea în vârstă
- Un număr mic de nașteri
- Expunerea la estrogeni
- Expunerea la radiaţii ionizante
- Obezitate
- Consum de alcool
Prevenție
Deși nu poți schimba factorii de risc genetici, te poți asigura că duci un stil de viață care poate să minimizeze riscul. Iată ce schimbări poți aduce în viața ta:
- Limitează consumul de alcool sau evită-l cu totul.
- Asigură-te că te menții la o greutate corporală sănătoasă.
- Introdu sportul în rutina ta zilnică și fii activă.
- Dacă contextul îți permite, alăptează.
- La menopauză, limitează terapia cu hormoni.
- Renunță la fumat.
De asemenea, este foarte important să te duci la controale regulate de prevenție. Mamografia ar trebui să facă parte din screeningul tău recurent, în funcție de istoricul tău medical și de riscul genetic. Chiar dacă o mamografie nu poate preveni cancerul de sân, aceasta te poate ajuta să-l despistezi în stadii incipiente.
Diagnostic
Diagnosticul de cancer de sân se stabilește prin:
- examen clinic - examinarea sânilor și a ganglionilor limfatici, analize de sânge
- investigație imagistică - mamografie, ecografie și/sau examen RMN
- biopsie - țesutul recoltat din tumoră oferă medicului informații referitoare la tipul de cancer de sân și ajută la planificarea tratamentului
Tratament
Este important ca medicul să cunoască stadiul cancerului pentru a putea stabili cea mai bună variantă de tratament. Tratamentul depinde de o serie de factori, printre care se numără stadiul cancerului, tipul acestuia și evaluarea riscului.
Stabilirea stadiului cancerului este utilizată pentru a descrie dimensiunea și poziția tumorii și dacă s-a răspândit dincolo de locul unde a apărut. Aflarea stadiului clinic implică un examen fizic, analize de sânge și investigații imagistice. În general, cu cât boala este diagnosticată într-un stadiu mai timpuriu, cu atât este mai bun prognosticul acesteia.
Tratamentul cancerului de sân ţine cont de o serie de factori. Unii dintre aceşti factori pot fi stabiliţi pe baza biopsiei, însă alţii pot fi identificaţi numai după efectuarea intervenţiei chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii.
Tratamentul furnizat de o echipă multidisciplinară şi specializată permite prelungirea supravieţuirii şi creşterea calităţii vieţii. Tratamentul cancerului de sân poate afecta fertilitatea la femeile de vârstă mai tânără, însă există măsuri prin care se poate menține capacitatea de a avea ulterior un copil.
Intervenţia chirurgicală
Cele două tipuri de intervenţie chirurgicală pentru cancerul de sân sunt chirurgia conservatoare (se scoate tumora, încercând însă să păstreze cât mai mult din sân) sau mastectomia, care presupune îndepărtarea totală a sânului. Pacientele la care se efectuează mastectomie trebuie să beneficieze de reconstrucţie mamară imediată sau ulterioară, cu excepţia prezenţei unui cancer de sân de natură inflamatorie.
Tratamentul principal pentru cancerul de sân neinvaziv este reprezentat de îndepărtarea pe cale chirurgicală a tumorii.
Radioterapie
Radioterapia este un tip de tratament care utilizează radiaţii ionizante, cu efecte nocive asupra ADN-ului celulelor canceroase, provocând moartea acestora. Radioterapia se administrează în mod obişnuit după chirurgia conservatoare şi ar putea fi administrată după mastectomie.
Pacienţii despre care se consideră că au risc scăzut de recidivă a bolii ar putea primi un scurt ciclu de tratament cu radioterapie cu ajutorul unei tehnici denumite iradiere mamară parţială accelerate.
Terapie sistemică
Există mai multe tipuri de terapie sistemică, în funcţie de tipul şi de stadiul cancerului:
• Chimioterapie • Terapii endocrine • Terapia ţintită
Majoritatea pacienţilor cu cancer de sân invaziv în stadii incipiente primesc terapie sistemică după intervenţia chirurgicală.
Pe durata evoluției bolii, la tratamentele adresate cancerului se adaugă intervenții care au rolul de a preveni complicațiile asociate bolii și tratamentului și de a asigura cel mai bun nivel de calitate a vieții, cum ar fi îngrijirea suportivă, cea paliativă, îngrijirea acordată supraviețuitorilor și stadiului terminal.
Consultații de monitorizare
După încheierea tratamentului, medicul va programa vizitele de monitorizare. De obicei, acestea au loc la intervale de 3-4 luni în primii 2 ani, ulterior la 6-8 luni între anii 3-5, iar, apoi, anual.
Revenirea cancerului se numeşte recidivă. Tratamentul depinde de amploarea tumorii şi de tratamentul sau tratamentele administrate anterior.