Mătreața: ce este, de ce apare și cum scăpăm de ea
Mătreața este semnul unei inflamații bacteriene a scalpului, care accelerează procesul de reînnoire celulară. Celulele moarte se acumulează și devin vizibile și neatrăgătoare.
Este o descuamare exagerată și difuză a pielii capului, favorizată de un dezechilibru metabolico-hormonal.
În mod surprinzător, multe cazuri de mătreață sunt cauzate de utilizarea unor surfactanți duri, precum sulfații de sodiu și amoniul. Deși aceștia curăță părul destul de bine, sunt totuși mult prea duri pentru o piele sensibilă. Surfactanții duri pot perturba creșterea pielii, pot inhiba activitatea enzimelor, pot exfolia părul și scalpul, lăsîndu-l uscat și lipsit de vitalitate. Cercetările arată că ingredientele dure din șampoane pot deteriora proteinele scalpului, asigurând în acest fel un teren fertil pentru apariția mătreții și a paraziților.
Potrivit statisticilor, numărul celor care ajung să aibă mătreață este în creștere. Acest lucru se întâmplă deoarece părul se confruntă cu diverși agenți de stres ai scalpului în fiecare anotimp și sub orice tip de climă. Într-un mediu urban, o persoană este expusă la cel puțin 6 factori poluanți din atmosferă, care contribuie la apariția mătreții.
Poluarea nu există doar afară, fumul de țigară este și el un factor de poluare a aerului. Printre factorii care duc la apariția sau la agravarea mătreții se numără și sistemele de încălzire din locuințe, căldura și transpirația din timpul verii, căciulile sau pălăriile, precum și transpirația apărută în timpul practicării unui sport.
Cuprins articol
Cauze
Schimbările meteo pot provoca pierderea umidității părului și scalpului. Aerul rece, uscat de iarna, precum și expunerea la căldură pot provoca uscarea pielii și mătreață.
Alte cauze ale scalpului uscat și implicit ale mătreții pot fi folosirea prelungită a uscătoarelor de păr, produselor de styling pe bază de alcool, precum și o sensibilitate la surfactanții duri din șampoane. Clorul, sarea și alte elemente acumulate în păr și pe scalp în timpul înotului trebuie eliminate pentru că pot usca scalpul și deteriora părul și culoarea acestuia.
La foarte mulți mătreața debutează în adolescență, la pubertate, odată cu intrarea în actiune a hormonilor sexuali. Aceștia pot influența destul de mult calitatea părului, În perioada menstrei, femeile au părul mai gras, fapt care poate mări “producția” de mătreață.
Stresul, alimentația nesănătoasă, căldura excesivă, uscăciunea, praful, poluarea, fumul de tigară, unele medicamente, produsele cosmetice pot întreține mătreața.
Cum este diferită dermatita seboreică de mătreață?
Mătreața este definită ca fiind cea mai ușoară formă a dermatitei seboreice – cu scuame fine, mărunte și albe, ca și o descuamare a scalpului (ce se „scutură” pe haine). Există și forme mai severe de dermatită seboreică cu scuame mari, grase, onctuoase și aderente.
Trebuie făcută deosebirea de bolile dermatologice ale pielii capului, cu descuamări tegumentare, care pot mima mătreața și care au alte tratamente. În cazul mătreții, fenomenul este cauzat, în principal, de accelerarea ritmului de viață al celulelor tegumentare. Acesta se scurtează la numai 7-10 zile, față de 28, cât este normal. Concomitent se produce și o secreție exagerată de sebum, de grăsime secretată de glandele de la rădăcina firului de păr. Ca atare, pielea se inflamează ușor, este mai receptivă la suprainfecții cu microbi sau ciuperci.
Este bine de reținut că la sugari sau copii nu putem vorbi de mătreață. La ei descuamări ale pielii apar din cauza altor afecțiuni dermatologice.
Semne și simptome
Pe scalpul uscat, mătreața se prezintă sub formă de mici solzi uscați și albi care cad, fiind vizibili mai ales pe hainele de culoare închisă. Pe scalpul gras, mătreața se prezintă sub formă de solzi mai mari, mai groși și cu tendință de a se lipi de scalp la baza părului. Mătreața poate fi însoțită de mâncărimi ale scalpului.
Tipuri de mătreață
Există mai multe tipuri de mătreață asociată cu diferite tipuri de păr și scalp sau cu diferite probleme hormonale sau de piele.
- Mătreața care apare din cauza pielii uscate
- Mătreața care apare din cauza părului gras (exces de sebum)
- Mătreața fungică (infecția cu ciuperca Malassezia)
- Mătreața cauzată de dermatita seboreică
- Mătreața cauzată de psoriazis
Tratament
De reținut! Înainte de a folosi un produs antimatreață trebuie să consulți un medic dermatolog ca să știi exact ce tip de mătreață ai și dacă ai nevoie si de tratamente complementare.
Pentru tratament se recomandă şampoane speciale care conţin agenţi antifungici, cum sunt zinc pyrithione, selenium sulfide, ketoconazol, acid salicilic, octopirox. Acestea se găsesc, de obicei, în farmacii.
Șampoanele anti-mătreață reprezintă o soluție eficientă. Ele sunt special concepute pentru a stopa proliferarea microorganismelor care cauzează mătreața.
Cum se foloseşte corect şamponul-tratament
Timp de şase săptămâni se foloseşte doar şamponul antimătreaţă, de trei ori pe săptămână. Este bine să se lase între trei şi cinci minute să acţioneze, pentru eficienţă sporită. Apoi se clăteşte foarte bine cu apă călduţă, nu fierbinte.
După cele şase săptămâni se alternează şamponul activ cu un şampon obişnuit, pentru piele sensibilă.
Prevenție
Spălarea frecventă a părului nu este o soluţie, fiindcă acest obicei determină, de fapt, o stimulare a secreţiei de sebum, cu descuamarea pielii capului, iritare şi îngrăşarea părului în continuare. Deci mătreaţa nu doar că nu dispare, dar devine persistentă.
Pentru a preveni reapariția mătreții se recomandă:
- tratamente non-abrazive, corespunzătoare, care acționează delicat asupra scalpului
- evitarea produselor aspre și obiceiurile de styling, care pot afecta structura firului de păr
- stil de viață sănătos, dietă echilibrată