Ce trebuie să știi despre pietrele la rinichi (calculi renali)
Ce trebuie să știi despre pietrele la rinichi (calculi renali)
Timp de citire: 9 minute
Publicat: 22/01/2020
Ultima actualizare: 13/02/2025

Calculi renali: de ce apar pietrele la rinichi, simptome, tratament și prevenire

În urină se dizolvă în mod normal săruri și minerale, iar în cazul în care acestea se acumulează în cantități ridicate, se pot forma pietrele la rinichi. Calculii renali au mici dimensiuni, dar se pot mări și se pot deplasa din rinichi către ureter și vezica urinară, fiind eliminați prin urină. În unele cazuri, acest proces poate fi însoțit de disconfort și dureri.

Află în cele ce urmează de ce apar pietrele la rinichi, care sunt simptomele, dar și cum pot fi diagnosticate și tratate în mod corect.

Cum se formează calculii renali

Rinichii au rol important în curățarea și filtrarea sângelui și urinei de substanțe toxice sau compuși chimici. Însă, atunci când acestea se acumulează în cantități ridicate, pot să apară calculii renali, cunoscuți și sub denumirea de pietre la rinichi. Calculii renali reprezintă astfel depozite de minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor.

Unii calculi renali pot rămâne în rinichi, fără să cauzeze probleme de sănătate, în timp ce alții pot fi eliminați din organism prin urină.

Inițial, calculii renali au dimensiuni mici, însă își pot mări diametrul de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Calculii renali sunt apoi eliminați prin tractul urinar, ajungând din rinichi la ureter, vezică și uretră. De multe ori, pietrele sunt mici și pot fi eliminate fără probleme, însă înlăturarea celor de mari dimensiuni este însoțită de dureri și disconfort. Acestea pot bloca și îngreuna fluxul urinar.

Eliminarea pietrelor la rinichi poate fi extrem de dureroasă în unele cazuri, însă nu provoacă daune permanente dacă sunt depistate la timp. Dacă pietrele se blochează în tractul urinar, pot sa apară infectii urinare sau alte complicații care pot necesita intervenție chirurgicală.

Calculii renali pot fi de mai multe tipuri, iar în funcție de tipul fiecăruia poate fi identificată cauza care a dus la apariția lor. Principalele tipuri de calculi renali sunt următoarele:

  • Pietre din calciu sau oxalat de calciu - majoritatea pietrelor la rinichi sunt de acest tip și se formează din cauza cantităților ridicate de calciu din urină. Excesul de calciu poate să apară din cauza unei afecțiuni genetice precum hipercalciurie, a unor boli ale rinichilor sau a unui exces de hormoni secretați de glanda paratiroidă ori din cauza alimentației. Oxalatul de calciu este un compus natural care se găsește în mâncare (legume și fructe, ciocolată, nuci) și care este produs zilnic de rinichi. Nivelul de oxalat de calciu din urină poate crește din cauza regimului alimentar, a unor doze ridicate de vitamina D sau a unor tulburări metabolice. Pietrele de calciu pot să apară și sub forma de fosfat de calciu, acestea fiind frecvente în cazul unor afecțiuni precum acidoză tubulară renală.

Oxalat în urină

  • Pietre din acid uric - cristalele de acid uric care nu se dizolvă în urină se transformă în pietre din acid uric. Acesta se formează din cauza consumului scăzut de apă, a deshidratării sau a unei diete bogate în proteine ori în rândul persoanelor care au gută. Alte cauze pot fi diareea cronică, diabetul de tip II sau excesul de greutate.
  • Pietre sutrivice - sunt mai puțin frecvente decât pietrele din calciu, iar apariția lor este legată de infecții urinare cronice, dar și de afecțiuni neurologice care îngreunează golirea vezicii (paralizie, scleroză multiplă). Unele bacterii fac ca urina să fie mai puțin acidă și mai mult bazică sau alcalină, factor care favorizează apariția pietrelor sutrivice. De cele mai multe ori, aceste pietre sutrivice își măresc rapid dimensiunea.
  • Pietre de cistină - acestea sunt destul de rare și apar din cauza unei afecțiuni congenitale numită cistinurie, când rinichii secretă o cantitate excesivă de aminoacizi precum cistină. Pietrele de cistină apar frecvent în copilărie.

Care sunt cauzele apariției pietrelor la rinichi

Calculii renali pot să apară din mai multe cauze și există câțiva factori care pot crește riscul de apariție a acestora. Unul din principalii factori este legat de cantitățile ridicate de compuși chimici care pot duce la apariția litiazei renale, precum acid uric, calciu, oxalat de calciu, amoniac, sodiu sau cistină. De asemenea, din urină pot să lipsească substanțe care împiedică lipirea între ele a particulelor de cristale, creând astfel un mediu propice pentru formarea pietrelor la rinichi.

Alte cauze care pot duce la apariția calculilor renali sunt următoarele:

  • Deshidratarea - lipsa lichidelor duce implicit la o cantitate scăzută de urină. Deshidratarea poate să apară la rândul ei din cauza exercițiilor fizice intense și căldură excesivă (prin transpirație) sau din cauza unui consum scăzut de lichide. Atunci când cantitatea de urină este redusă, aceasta devine închisă la culoare și foarte concentrată, iar sărurile și mineralele nu pot fi dizolvate în mod eficient, fapt care favorizează apariția calculilor renali. Cu cât consumul de lichide este mai ridicat, cu atât sărurile și mineralele pot fi dizolvate mai ușor.
  • Boli digestive - afecțiuni precum boala Crohn sau colita ulcerativă ori diferite intervenții chirurgicale (bypass gastric) pot crește riscul de apariție a diareei și, implicit, a pietrelor din oxalat de calciu. Aceste boli duc la o absorbție redusă a calciului din apă, iar organismul va absorbi astfel o cantitate excesivă de oxalat din intestine.
  • Regimul alimentar - o alimentație necorespunzătoare poate crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi. Proteinele animale (vită, porc, pui, pește) cresc nivelul de acizi, carnea roșie conține o cantitate ridicată de oxalat de calciu, iar alimentele de tip fast-food și băuturile carbogazoase sunt bogate în sodiu. De asemenea, dieta bogată în sare duce la creșterea nivelului de calciu și la formarea pietrelor din calciu.
  • Afecțiuni medicale - creșterea anormală a glandelor paratiroide poate duce la creșterea nivelului de calciu în sânge și urină, în timp ce acidoza tubulară renală favorizează acumularea de acid uric.
  • Unele medicamente - precum suplimentele cu calciu sau vitamina C pot duce la apariția pietrelor la rinichi.
  • Obezitatea - poate duce la modificarea acidității urinei și la formarea de pietre la rinichi.
  • Ereditatea - riscul de a avea pietre la rinichi este mai mare dacă există istoric medical în familie.

Conform unui studiu aprofundat efectuat de National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), bărbații sunt mai predispuși decât femeile la apariția pietrelor la rinichi.

Simptomele apariției pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi nu provoacă simptome decât în momentul în care se deplasează din rinichi către ureter și vezică. Dacă piatra blochează fluxul urinar, atunci rinichii se pot inflama și provoca dureri insuportabile.

Principalele simptome asociate cu calculii renali sunt următoarele:

  • Durere severă și crampe în zona de jos a spatelui, uneori resimțită către abdomen și zona inghinală, iar la bărbați poate fi resimțită către vârful penisului (de cele mai multe ori, durerea apare brusc și își poate schimba intensitatea și localizarea în funcție de traseul pietrei către uretră);
  • Nevoia de a urina des, în cantități mici și urinare însoțită de o senzație de arsură;
  • Urinare cu sânge (hematuria), care apare atunci când piatra zgârie ureterul sau rinichiul;
  • Urină tulbure cu miros neplăcut;
  • Stări de greață și vomă.

Apariția febrei este un semnal că s-a instalat o infecție de-a lungul tractului urinar. Vizita la medic este cu atât mai importantă, dacă durerea este atât de severă încât pacientul nu poate sta jos sau într-o poziție confortabilă, apar vărsături, febră de peste 38 de grade Celsius, frisoane, sânge în urină sau urină cu miros neplăcut, diaree sau stare de oboseală extremă.

În cazul în care calculii renali nu sunt tratați la timp, pot să apară complicații ale rinichilor, precum pielonefrită sau nefrită. Acestea se produc din cauza faptului că substanțele toxice nu sunt eliminate și apar astfel bacterii care afectează sănătatea rinichilor.

Diagnosticarea calculilor renali

Diagnosticarea calculilor renali sa face pe baza anamnezei (istoric medical) și a simptomelor apărute. Medicul trebuie să știe informații referitoare la stilul de viață al pacientului, când au apărut și care sunt simptomele, dar și dacă există cazuri de pietre la rinichi în familie.

Alte investigații pot include:

  • Analize de sânge - sunt printre primele investigații care se fac pentru a detecta prezența unor cantități ridicate de calciu sau acid uric în sânge, care indică posibile probleme la nivelul rinichilor.
Calciu total seric Acid uric seric
  • Examen sumar de urină - poate detecta prezența unei cantități ridicate de minerale care duc la apariția calculilor renali sau prezența în cantități reduse a substanțelor care împiedică formarea pietrelor la rinichi. Urina trebuie colectată într-un interval de 24 de ore.
Examen sumar de urină (biochimie + sediment)
  • Teste imagistice - pot detecta prezența pietrelor la rinichi. Pot include radiografii abdominale, tomografii computerizate, ecografii abdominale sau urografie. Aceasta (din urmă) presupune injectarea unei substanțe de contrast în sânge pentru a obține informații în amănunt despre funcționarea rinichilor și alte informații care nu apar într-o radiografie clasică.

Dacă este detectată prezența calculilor renali, medicul va cere analiza pietrelor prin filtrarea urinei pentru a reține bucățile de pietre. O analiză de laborator poate oferi informații despre rinichi și cauzele care au dus la apariția calculilor renali, dar și pentru a preveni formarea lor pe viitor.

Calcul urinar (renal)

Tratamentul calculilor renali

Tratamentul pentru calculii renali variază în funcție de tipul și dimensiunea pietrelor, dar și de cauzei care a dus la apariția acestora.

Tratamentul pentru calculi renali de mici dimensiuni (până în 4 milimetri) este non-invaziv și poate include:

  • Hidratare - este recomandat consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a elimina cu ușurință calculii renali.
  • Medicamente calmante - eliminarea pietrelor poate cauza disconfort, iar calmantele ajută la alinarea durerii moderate.
  • Terapie medicală - uneori, medicul poate recomanda alfa blocante, medicamente care relaxează mușchii ureterului, pentru a ușura eliminarea pietrei, fără dureri acute.

Tratamentul pentru calculi renali de mari dimensiuni este extensiv și poate include următoarele proceduri:

  • Litotripsie (litotriția) extracorporală cu unde de șoc - acestea ajută la spargerea în bucăți mici a pietrelor astfel încâț să poată fi eliminate prin urină. Procedura este aplicată de regulă în cazul pietrelor cu diametru mai mare de doi centimetri și poate dura între 45 și 60 de minute, fiind destul de dureroasă. Pentru confortul pacientului, se poate administra anestezic sau sedare. În urma procedurii, poate să apară sânge în urină, vânătăi pe spate ori abdomen sau mici sângerări la nivelul rinichilor.
  • Nefrolitotomia percutanată - sau intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea calculilor renali, care este efectuată în cazurile în care litotripsia nu oferă rezultate dorite. Calculii renali sunt îndepărtați printr-o mică incizie în spate și folosirea unor instrumente speciale și a unui telescop de mici dimensiuni (nefroscop). Piatra poate fi extrasă integral sau spartă în bucăți mai mici. Procedura implică anestezie generală și internare pentru una sau două zile pentru recuperare.
  • Ureteroscopie - procedura este indicată în cazul în care piatra a rămas blocată în ureter și presupune introducerea unui instrument subțire și lung (ureteroscop), echipat cu o cameră, de-a lungul uretrei, până în locul unde s-a blocat piatra. Ulterior, medicul poate extrage piatra cu ajutorul altui instrument sau o poate sparge în bucăți mici cu ajutorul unui laser. La final va fi introdus un stent în ureter pentru a reduce inflamația și pentru a grăbi vindecarea. Procedura se face sub anestezie generală și este recomandată în cazul pietrelor cu un diametru de până la 1,5 centimetri.

Cum previi apariția pietrelor la rinichi

Apariția calculilor renali poate fi prevenită odată ce au fost identificate eficient cauzele. De regulă, prevenția include schimbări ale alimentației sau administrarea anumitor medicamente.

Hidratare zilnică

În cazul în care cantitatea de urină este scăzută, medicul va recomanda consumul a cel puțin doi sau trei litri de apă pe zi. Fluidele pierdute, în special din cauza deshidratării, trebuie înlocuite pentru a evita apariția calculilor renali. De asemenea, nu este indicat consumul de băuturi alcoolice sau cu un conținut ridicat de zahăr. În afară de apă, poate fi consumat ceai (urzică, păpădie, cozi de cireșe) sau suc natural de fructe.

Dietă echilibrată

O dietă echilibrată presupune un consum scăzut de alimente bogate în oxalat de calciu, precum rubarbă, spanac, cartofi dulci, nuci, ciocolată, sfeclă sau produse pe bază de soia. De asemenea, este recomandată reducerea cantității de sare și proteine din alimentație. Produsele cu conținut ridicat de sare pot fi brânzeturile, carnea congelată, sosurile, produsele de patiserie, covrigii și biscuiții sărați, semipreparatele, murăturile sau anumite condimente. Este indicată administrarea cu moderație a suplimentelor pe bază de calciu și a alimentelor bogate în calciu.

Fructele și legumele trebuie consumate zilnic, deoarece oferă cantitatea necesară de fibre, potasiu, magneziu și antioxidanți pentru a avea un organism sănătos. În cazul apariției pietrelor din oxalat de calciu sau cistină ori dacă nivelul de acid uric este ridicat, medicul poate recomanda un consum scăzut de proteină animală. Cu alte cuvinte, este indicată o alimentație echilibrată, fără excese.

Medicamente pentru pietre la rinichi

Anumite medicamente pot controla nivelul de minerale și săruri din urină și pot ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi. Medicamentele diferă în funcție de tipul de calculi renali și trebuie administrate numai la recomandarea medicului.

Calculii renali sau pietrele la rinichi nu reprezintă o afecțiune care pune sănătatea în pericol. Totuși, în unele cazuri, pietrele de mari dimensiuni pot provoca disconfort și dureri insuportabile, fiind uneori nevoie de un tratament extensiv pentru a le putea elimina fără riscul de apariție a complicațiilor. Hidratarea zilnică și o alimentație echilibrată sunt două metode la îndemână care pot preveni apariția calculilor renali.

Sursă foto: Shutterstock

Distribuie

Te-ar putea interesa și

  • Totul despre insuficiența renală: cauze, simptome, tratament

    Totul despre insuficiența renală: cauze, simptome, tratament

    Insuficiența renală este o afecțiune a rinichilor și înseamnă că aceștia nu mai funcționează în totalitate în parametri normali. În aceste condiții, rinichii nu își mai îndeplinesc funcția principală - de a elimina din organism substanțele toxice, apa și alți compuși nocivi, astfel că, ulterior, rez...
  • Hematuria (urinare cu sânge) - Cauze, tratament

    Hematuria (urinare cu sânge) - Cauze, tratament

    Hematuria sau prezența de sânge în urină nu este întotdeauna o urgență medicală, dar necesită, de fiecare dată, consult medical și o evaluare atentă. Ea poate fi determinată de leziuni ale căilor urinare sau de leziuni renale.

    Hematuria - ce înseamnă și cât este de frecventă Care sunt cauzele h...
  • Nefrita - cauze, simptome, tratament

    Nefrita - cauze, simptome, tratament

    Nefrita, regăsită în practică și sub denumirea de glomerulonefrită, reprezintă o patologie renală de tip inflamator, ce își are sediul la nivelul nefronului, unitatea morfofuncțională a rinichiului. Ca urmare a acestui proces inflamator, capacitatea de filtrare a rinichilor scade, astfel că balanța ...

Articole și noutăți

  • Coenzima Q10: ce este și cum poate contribui la sănătatea ta

    Coenzima Q10: ce este și cum poate contribui la sănătatea ta

    Coenzima Q10 (CoQ10) este un compus natural esențial pentru funcționarea optimă a organismului uman. Este prezentă în fiecare celulă, având un rol crucial în producerea de energie și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. În acest articol, vom explora beneficiile CoQ10, utilizările sale ...
  • Alergiile: cauze, manifestări, ce simptome au, testare și cum le tratezi

    Alergiile: cauze, manifestări, ce simptome au, testare și cum le tratezi

    Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului, ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Sistemul imunitar al persoanelor predispuse la alergii tratează aceste substanțe ca fiind străine, astfel că acționează împotriva lor și declanșează un răspuns imun. Acest...
  • Cancerul mamar: simptome, investigații și tratamente recomandate

    Cancerul mamar: simptome, investigații și tratamente recomandate

    Cancerul la sân este un tip de cancer care apare în ţesuturile sânului, de obicei la nivelul ductelor (tubulii care transportă laptele către mamelon) sau lobulilor (glandele care produc laptele). Cancerul la sân este cea mai frecventă cauză de deces provocat de cancer în rândul femeilor și apare cel...
  • Progesteronul: de la ciclul menstrual la sarcină - ce trebuie să știi

    Progesteronul: de la ciclul menstrual la sarcină - ce trebuie să știi

    Progesteronul este un hormon-cheie în corpul femeii. Acesta joacă roluri esențiale nu doar în ciclul menstrual și sarcină, dar influențează și starea ta de spirit și multe alte aspecte ale sănătății. În acest articol vei putea descoperi informații de bază despre progesteron, funcțiile sale și cum te...
  • Sănătatea rinichilor: informații esențiale despre sănătatea renală

    Sănătatea rinichilor: informații esențiale despre sănătatea renală

    Rinichii sunt organe esențiale pentru menținerea sănătății generale a organismului, având roluri vitale în filtrarea sângelui, reglarea echilibrului fluidelor și producția de hormoni. Deși adesea este neglijat, acest „filtru natural” contribuie semnificativ la detoxifierea organismului și la menține...
  • Vitamina A: beneficii, surse și analize medicale

    Vitamina A: beneficii, surse și analize medicale

    Vitamina A este un nutrient esențial pentru sănătatea generală, având un rol vital în menținerea vederii, susținerea sistemului imunitar, sănătatea pielii și dezvoltarea celulară. În acest articol, vei descoperi ce este vitamina A, beneficiile sale, simptomele deficitului sau excesului, sursele alim...
  • Sinuzita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament

    Sinuzita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament

    Sinuzita reprezintă infecția sinusurilor paranazale, ocluzia orificiilor de comunicare sinusale și inflamația mucoasei nazale și paranazale.

    Sinuzita este o importantă afecțiune ORL, cu o incidență mare, cu o evoluție trenantă, afectând în mod direct calitatea vieții pacienților diagnosticați, nece...
  • Microbiomul vaginal: cheia către sănătatea vaginală și reproductivă

    Microbiomul vaginal: cheia către sănătatea vaginală și reproductivă

    O floră vaginală echilibrată reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor urogenitale, jucând un rol esențial în sănătatea vaginală și reproductivă. 

    Microbiomul vaginal este un sistem complex și dinamic de microorganisme care se dezvoltă în mediul vaginal. Flora vaginală este compusă, î...
  • Microbiomul intestinal: calea către o sănătate optimă

    Microbiomul intestinal: calea către o sănătate optimă

    Intestinul uman găzduiește trilioane de microorganisme care, împreună, sunt cunoscute sub numele de microbiom intestinal. Acest ecosistem complex joacă un rol fundamental în menținerea unei stări de sănătate optime, influențând difestia, funcția imunitară și multe alte procese. În prezent, mare part...
Vezi toate articolele

Întrebări frecvente

  • Care este diferența dintre un laborator Bioclinica și un centru de recoltare Bioclinica?

  • În cât timp se eliberează buletinele de rezultate pentru analize?

  • Pot ridica un buletin de analize care nu este al meu?