Teste de sânge pentru identificarea anticorpilor anti SARS-CoV-2 IgG/IgM (COVID-19)
Testarea moleculară (RT-PCR) este și va rămâne metoda de screening și detecție în faza acută a infecției COVID-19 (identifică direct virusul în tractul respirator, deci cazurile contagioase).
Testele serologice nu sunt recomandate în prezent pentru screening-ul și diagnosticul infecției COVID-19, deci pentru detectarea cazurilor contagioase.
Testele serologice pot fi utilizate pentru a identifica expunerea persoanelor la virusul SARS-CoV-2 și arată răspunsul imun al organismului la infecția cauzată de virus, indiferent dacă pacientul a fost simptomatic sau nu. În prezent se estimează că 20-80% din cazurile de COVID-19 sunt asimptomatice.
Studiile au demonstrat că persoanele infectate asimptomatice pot infecta alți oameni.
Testele serologice nu detectează virusul, pun în evidență prezența anticorpilor IgM sau IgG împotriva virusului.
Conform OMS, cinetica anticorpilor nu este clar cunoscută.
Nu se cunoaște cu exactitate cât de rapid apare răspunsul imun al organismului prin producerea de anticorpi, cât timp persistă acești anticorpi în sânge, dacă toate persoanele infectate produc anticorpi detectabili sau dacă titrul lor se corelează cu simptomatologia.
În primele zile ale unei infecții, când răspunsul imun al organismului încă se construiește, este posibil ca anticorpii să nu fie detectați. Majoritatea studiilor efectuate până în prezent arată că anticorpii specifici pot fi depistați după 10 - 21 de zile de la debutul simptomatologiei.
Conform ultimelor investigații epidemiologice, perioada de incubație a infecției cu SARS-CoV-2 este între 3-7 zile (minim 1 zi și maxim 14 zile), timp în care persoana infectată este contagioasă.
Principalul mod de transmitere este de la o persoană la alta prin contactul direct sau prin intermediul secrețiilor, eliminate de către persoanele infectate atunci când strănută, vorbesc sau tușesc.
Testele serologice oferite de Bioclinica au certificare CE-IVD pe platforma Chemiluminescence Immunoassay (CLIA).
Pe baza evaluării a > 2000 de eșantioane din peste 20 de spitale (>10 provincii) s-au obținut următoarele rezultate:
- Sensibilitatea medie pentru SARS-CoV-2 IgM >90%
- Specificitate medie pentru SARS-CoV-2 IgM >95%
- Sensibilitatea medie pentru SARS-CoV-2 IgG >95%
- Specificitate medie pentru SARS-CoV-2 IgG >95%
Cuprins articol
Limitările testelor serologice
Rezultatele testelor serologice nu trebuie utilizate ca unică bază pentru diagnosticarea sau excluderea infecției SARS-CoV-2. Nu sunt recomandate în prezent pentru detectarea cazurilor contagioase.
Rezultatele negative ale testelor serologice nu exclud infecția cu SARS-CoV-2, în special la cei care au fost în contact cu virusul.
În cazul suspiciunii unei infecții acute se recomandă RT-PCR, cu identificarea directă a virusului SARS CoV-2.
In cazul persistenței unei suspiciuni de infecție subacută, se recomandă control serologic la 1-2 săptămâni).
Rezultatele pozitive se pot datora unei infecții anterioare sau prezente cu tulpini de coronavirus care nu sunt SARS-CoV-2, cum ar fi coronavirus HKU1, NL63, OC43 sau 229E.
Rolul testelor serologice
Întrucât momentul infectării cu virus este adesea necunoscut, combinarea RT-PCR și a testelor serologice poate îmbunătății acuratețea diagnosticului COVID-19.
Interpretarea corectă a rezultatelor combinate poate îmbunătății diagnosticul rapid și diagnosticul diferențial al COVID-19, permitând o mai bună înțelegere a încărcăturii virale și a evoluției bolii, astfel încât să ghideze diagnosticul și tratamentul clinic.
Testarea anticorpilor este un instrument de valoare suplimentar, pentru a exclude cazurile RT-PCR negative.
Testele serologice pot juca un rol esențial în lupta împotriva COVID-19, ajutând profesioniștii din domeniul sănătății să identifice persoanele care au fost expuse la virusul SARS CoV-2 și au dezvoltat un răspuns imun. Rezultatele testelor serologice sunt importante în detectarea infecțiilor la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatici.
În viitor, testarea serologică, ar putea avea o mare importanță în elaborarea strategiilor de sănătate publică.