Impetigo (bube dulci): transmitere, simptome, diagnostic, tratament
Impetigo (bube dulci): transmitere, simptome, diagnostic, tratament
Timp de citire: 4 minute
Publicat: 13/03/2021
Ultima actualizare: 24/01/2025

Impetigo (bube dulci): simptome și tratament

Impetigo sau bube dulci este o boala infecțioasă de piele, extrem de contagioasă, ce afectează cu precădere copiii mici și bebelușii. Cea mai frecventă cauză a infestării cu impetigo este stafilococul auriu. Impetigo este o boală de piele contagioasă ce afectează stratul superior al pielii, epiderma. De obicei, boala afectează fața, mâinile și picioarele.

Impetigo este mai frecvent la copii (în special băieți), dar poate afecta și adulții cu imunitatea scăzută. Deși cei mai mulți copii au o stare generală bună, impetigo se poate asocia cu limfadenopatie, febră ușoară și o stare generală modificată.

Tipuri

Impetigo este cea mai frecventă infecţie bacteriană a pielii, o infecţie bacteriană superficială, contagioasă, care apare mai ales în colectivităţi, în special la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani.

Există două tipuri principale:

  • nonbulos (70% dintre cazuri)
  • bulos (30% dintre cazuri)

Impetigo nonbulos, sau impetigo contagiosa, este cauzat de Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes şi se caracterizează prin cruste melicerice pe faţă şi extremităţi.

Impetigo afectează în principal pielea sau, secundar, înţepăturile/muşcăturile de insecte, eczemele sau leziunile herpetice. Impetigo bulos, care este cauzat exclusiv de S. aureus, are ca rezultat bulele mari şi flasce şi este mai probabil să afecteze zonele intertriginoase.

Transmitere

Agentul patogen incriminat pentru forma veziculoasă este streptococul, cel mai frecvent, iar pentru forma buloasă stafilococul. Impetigo stafilococic este o infecţie tegumentară, ce evoluează superficial cu interesarea epidermei. Impetigo bulos apare în special la copii, de obicei pe față, dar și pe gambe, brațe, sau antebrațe. Constă din bule mari, cu aspect sero-citrin.

Impetigo streptococic se întâlnește la copii, în general pe față, periorificial. Clinic se observă mici bule superficiale flasce cu halou eritematos și conținut la început serocitrin, apoi purulent, care prin spargere lasă eroziuni ce se acoperă cu cruste “melicerice”.

Deși oricine poate dezvolta impetigo, cei mai expuși sunt copiii cu vârste între 2 și 6 ani. Cel mai adesea “bubele dulci” sunt văzute la copii, îndeosebi în jurul gurii. Pot să apară și la persoane cu igienă precară a căror plăgi, zgârieturi se suprainfectează. Boala poate să afecteze și adulții și poate să apară și în alte părți alte corpului prin scărpinare.

Se transmite foarte ușor prin atingerea porțiunii afectate sau prin folosirea obiectelor personale ale celor afectați: haine, jenjerie, prosoape.

Cel mai adesea bacteriile pătrund în organism prin zonele unde pielea prezintă leziuni cauzate de: înțepături de insecte, eczeme, tăieturi, arsuri.

Factori de risc care determină apariția infecției:

  • contactul direct cu o persoană afectată sau cu obiecte personale
  • spațiile aglomerate
  • căldura excesivă, umiditatea
  • dermatita cronică
  • diabet
  • sistemul imunitar deficitar
  • anumite sporturi de contact
  • leziuni cutanate, eczeme, înțepături, arsuri

Semne și simptome

Impetigo este o piodermită foarte contagioasă ce afectează pielea superficial, producând vezicule/bule care prin rupere lasă cruste gălbui-maronii asemănătoare cu mierea. Datorită aspectului lor sunt numite cruste melicerice și sunt cunoscute popular sub numele de „bube dulci„. Boala poate avea o evoluție mai rapidă și cu leziuni mai numeroase sau mai îndelungată dacă se suprapune peste o afecțiune preexistentă (dermatită atopică, prurigo, etc).

Semne clinice

  • vezicule roșii care se observa în special pe pielea din jurul nasului și a gurii și care, după câteva zile, se pot sparge;
  • vezicule care secretă lichid și au cruste galben-brune
  • veziculele cresc atât că număr cât și în dimeniuni;
  • mâncărime;
  • în formele cele mai grave, veziculele au fluid sau puroi, sunt dureroase și pot produce ulcerații ale pielii
  • febră, diaree, stare de oboseală generală
  • la bebeluși impetigo se poate manifesta în zona inghinală, genitală și a feselor, din cauza scutecului; veziculele produc senzații de mâncărime și arsură

Diagnostic

Medicul dermatolog pune diagnosticul în urma unui examen clinic, bazându-se pe erupția cutanată. Uneori este nevoie de o secreție bacteriologică din zona afectată pentru confirmarea infecției. Hemoleucograma este utilă numai în cazurile de impetigo generalizat.

Tratament

Boala poate avea o evoluție autolimitată, putând evolua către vindecare fără tratament în 1-3 săptămâni, dar poate să aibă și complicații mai grave cum ar fi: glomerulonefrita acută sau scarlatina (în formele cauzate de streptococ).

Tratamentul trebuie instituit cât mai rapid, atât local cât și general. Tratamentul constă în aplicații locale cu soluții dezinfectante, cicatrizante și antibiotice cu spectru specific care să acopere streptococul și stafilococul, și tratament cu antibiotice administrate oral, pentru cazurile mai grave. De asemenea, în toate situațiile, se recomandă o igienă strictă a pielii. Sub tratament cu durată medie de 7-10 zile, remisiunea leziunilor este rapidă, în câteva zile dispărând crustele și lăsând leziunile reziduale pigmentare.

Recomandări pentru prevenirea recurenței și infectarea altor persoane:

  • Tratarea corectă a leziunilor sau zonelor care sunt colonizate
  • Spălare cu săpun antibacterian zilnic
  • Identificarea și tratarea sursei de reinfecție (o altă persoană infectată sau purtătoare)
  • Evitarea contactului cu alte persoane.
  • Izolarea copiilor până la uscarea crustelor.
  • Folosirea separată a prosoapelor și a altor obiecte personale
  • Schimbarea și spălarea hainelor și a lenjeriei zilnic
  • Igienă riguroasă

Distribuie

Te-ar putea interesa și

  • Herpes oral: simptome, cauze, tratament

    Herpes oral: simptome, cauze, tratament

    Herpex Simplex (HSV) reprezintă o erupție veziculoeritemoasă grupată în buchet, cu caracter recidivant de cele mai multe ori. Infecția este determinată de Herpesvirus Hominis, acesta fiind de două tipuri: HSV 1 este cauza principală a infecțiilor faciale, în vreme ce HSV 2 este cauza infecțiilor gen...
  • Scabia (râia): contagiozitate, tratament și igienă

    Scabia (râia): contagiozitate, tratament și igienă

    Scabia este o boală extrem de contagioasă. Focarele epidemice sunt de obicei favorizate de igiena precară, suprapopulare, sărăcie, dar şi de anumite colectivităţi (aziluri, internate, spitale, închisori, case de copii).

    Scabia (râia) este o infecție cutanată foarte contagioasă, cauzată de un paraz...
  • COVID-19 - transmitere, simptome și diferențe față de gripă

    COVID-19 - transmitere, simptome și diferențe față de gripă

    COVID-19 este o infecție respiratorie, cauzată de virusul SARS-CoV-2, un tip de coronavirus identificat, pentru prima dată, la finalul anului 2019, în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei din China. Pacienții au dezvoltat pneumonie, fără a se putea stabili, inițial, o cauză clară. Ulterior, pract...
  • Tuberculoza: Factori de risc, diagnostic, tratament, prevenție

    Tuberculoza: Factori de risc, diagnostic, tratament, prevenție

    Tuberculoza (TBC) este o afecțiune contagioasă potențial fatală dacă este lăsată netratată. Afectează mai ales plămânii și se crede că este una dintre cele mai vechi boli, apărând încă din perioada Egiptului Antic. Hipocrate credea, în jurul anului 460 î.Hr., că ftizia, așa cum a fost numită o bună ...
  • Coronavirus – cât timp supraviețuiește COVID-19 pe suprafețe și în aer

    Coronavirus – cât timp supraviețuiește COVID-19 pe suprafețe și în aer

    COVID-19 este o infecție determinată de un nou coronavirus care a apărut în Wuhan, China în decembrie 2019. Simptomele acestei infecții cuprind: tuse, febră și dispnee (dificultate de a respira). Acesta poate fi transmis de la o persoană la alta. Diagnosticul poate fi stabilit în urma examenului c...

Articole și noutăți

  • Coenzima Q10: ce este și cum poate contribui la sănătatea ta

    Coenzima Q10: ce este și cum poate contribui la sănătatea ta

    Coenzima Q10 (CoQ10) este un compus natural esențial pentru funcționarea optimă a organismului uman. Este prezentă în fiecare celulă, având un rol crucial în producerea de energie și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. În acest articol, vom explora beneficiile CoQ10, utilizările sale ...
  • Alergiile: cauze, manifestări, ce simptome au, testare și cum le tratezi

    Alergiile: cauze, manifestări, ce simptome au, testare și cum le tratezi

    Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului, ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Sistemul imunitar al persoanelor predispuse la alergii tratează aceste substanțe ca fiind străine, astfel că acționează împotriva lor și declanșează un răspuns imun. Acest...
  • Cancerul mamar: simptome, investigații și tratamente recomandate

    Cancerul mamar: simptome, investigații și tratamente recomandate

    Cancerul la sân este un tip de cancer care apare în ţesuturile sânului, de obicei la nivelul ductelor (tubulii care transportă laptele către mamelon) sau lobulilor (glandele care produc laptele). Cancerul la sân este cea mai frecventă cauză de deces provocat de cancer în rândul femeilor și apare cel...
  • Progesteronul: de la ciclul menstrual la sarcină - ce trebuie să știi

    Progesteronul: de la ciclul menstrual la sarcină - ce trebuie să știi

    Progesteronul este un hormon-cheie în corpul femeii. Acesta joacă roluri esențiale nu doar în ciclul menstrual și sarcină, dar influențează și starea ta de spirit și multe alte aspecte ale sănătății. În acest articol vei putea descoperi informații de bază despre progesteron, funcțiile sale și cum te...
  • Sănătatea rinichilor: informații esențiale despre sănătatea renală

    Sănătatea rinichilor: informații esențiale despre sănătatea renală

    Rinichii sunt organe esențiale pentru menținerea sănătății generale a organismului, având roluri vitale în filtrarea sângelui, reglarea echilibrului fluidelor și producția de hormoni. Deși adesea este neglijat, acest „filtru natural” contribuie semnificativ la detoxifierea organismului și la menține...
  • Vitamina A: beneficii, surse și analize medicale

    Vitamina A: beneficii, surse și analize medicale

    Vitamina A este un nutrient esențial pentru sănătatea generală, având un rol vital în menținerea vederii, susținerea sistemului imunitar, sănătatea pielii și dezvoltarea celulară. În acest articol, vei descoperi ce este vitamina A, beneficiile sale, simptomele deficitului sau excesului, sursele alim...
  • Sinuzita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament

    Sinuzita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament

    Sinuzita reprezintă infecția sinusurilor paranazale, ocluzia orificiilor de comunicare sinusale și inflamația mucoasei nazale și paranazale.

    Sinuzita este o importantă afecțiune ORL, cu o incidență mare, cu o evoluție trenantă, afectând în mod direct calitatea vieții pacienților diagnosticați, nece...
  • Microbiomul vaginal: cheia către sănătatea vaginală și reproductivă

    Microbiomul vaginal: cheia către sănătatea vaginală și reproductivă

    O floră vaginală echilibrată reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor urogenitale, jucând un rol esențial în sănătatea vaginală și reproductivă. 

    Microbiomul vaginal este un sistem complex și dinamic de microorganisme care se dezvoltă în mediul vaginal. Flora vaginală este compusă, î...
  • Microbiomul intestinal: calea către o sănătate optimă

    Microbiomul intestinal: calea către o sănătate optimă

    Intestinul uman găzduiește trilioane de microorganisme care, împreună, sunt cunoscute sub numele de microbiom intestinal. Acest ecosistem complex joacă un rol fundamental în menținerea unei stări de sănătate optime, influențând difestia, funcția imunitară și multe alte procese. În prezent, mare part...
Vezi toate articolele

Întrebări frecvente

  • Care este diferența dintre un laborator Bioclinica și un centru de recoltare Bioclinica?

  • În cât timp se eliberează buletinele de rezultate pentru analize?

  • Pot ridica un buletin de analize care nu este al meu?