Când și cum trebuie administrate antibioticele?
Atunci când contactăm o răceală, gripă sau alt tip de infecție, e firesc să ne dorim să ne însănătoșim cât mai curând. Dar acest lucru poate să ne determine să nu așteptăm diagnosticul medicului și să nu administrăm tratamentul corect pentru afecțiunea pe care o avem. Analizele de laborator sunt importante pentru determinarea corectă a virusului sau a bacteriei pe care o putem avea în corp, dar acest lucru necesită un timp minim pentru așteptarea rezultatelor.
Pericolele la care ne expunem atunci când nu administrăm tratamentul corect sunt relativ importante, antibioticele fiind cel mai frecvent greșit utilizate. În laboratoarele Bioclinica se pot realiza analize de laborator specifice determinării tipurilor de infecții bacteriene sau virale.
Cuprins articol
Când trebuie administrat antibioticul?
Antibioticul are acțiune bactericidă, motiv pentru care este ineficient în cazurile în care avem o afecțiune virală. El trebuie administrat doar în cazuri de infecții bacteriene, dovedite clar prin analize de laborator. Analizele de sânge, exsudatul faringian, nazal, urocultura etc. vor identifica tipul de bacterie prezentă în corp, iar antibiograma stabilește sensibilitatea bacteriei la antibioticele testate.
Majoritatea răcelilor și gripelor sunt virale tratamentul fiind complet diferit decât cel necesar în caz de infecții.
Datorită faptului că multe dintre simptomele unei gripe pot fi comune cu cele ale unei infecții, multă lume confundă cele două afecțiuni, precum și tratamentul adecvat pentru fiecare. De exemplu, angina bacteriană poate determina simptome comune cu cele ale unei răceli sau gripe, febra și durerea de cap fiind prezente. Cultura din exsudatul faringian este o analiză simplă, dar eficientă pentru a determina dacă avem într-adevăr o infecție streptococică și doar în acest caz este nevoie de administrarea antibioticului.
Cum administrăm antibioticele?
Antibioticele trebuie administrate doar la indicațiile medicului.
Odată inițiat tratamentul cu antibiotice, acesta trebuie continuat pe perioada stabilită de medic, fără întreruperi. Dacă administrarea tratamentului nu este efectuată corect, acesta va fi ineficient, iar bacteria poate deveni rezistentă la tipul respectiv de antibiotic.
Riscul administrării excesive a antibioticelor
În cazul în care administrăm antibiotice fără recomandare medicală și pentru afecțiuni care nu sunt de tip bacterian, riscăm să ne punem sănătatea în pericol. În ultimii ani, datorită utilizării excesive a antibioticelor, au apărut bacterii rezistente.
În plus, anumite dintre alimentele consumate din comerț (în special de origine animală) conțin deja o anumită doză de antibiotic. Acest lucru determină creșterea rezistenței față de antibiotice a bacteriilor din corpul uman. Astfel, în timp, antibioticele vor deveni tot mai ineficiente pentru infecțiile din corp, fiind nevoie de unele tot mai puternice.
Așadar, este bine să ne adresăm medicului în cazul în care avem probleme de sănătate. Pe baza analizelor de laborator, acesta va determina dacă este vorba de o infecție bacteriană care necesită antibiotic sau este vorba de o afecțiune care trebuie abordată cu un alt tip de tratament.
În cadrul laboratoarelor Bioclinica se pot realiza analize medicale pentru determinarea diferitelor tipuri de infecțiilor bacteriene, care pot fi prezente în organism.