Conform Organizatiei Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial există aproximativ 130-150 de milioane de persoane infectate cronic cu HCV, din care 350.000-500.000 mor anual datorită consecinţelor acestei patologii. Se transmite de 10 ori mai uşor decât virusul HIV şi poate supravieţui la temperatura camerei, pe diverse suprafeţe din mediul înconjurător, cel puţin 16 ore.
Hepatita C este o boală produsă de un virus - virusul hepatic C (HCV), care afectează ficatul. Din păcate, în Romania este o boala răspândită la 1 din 30 de persoane. Dintre cei care se infectează cu acest virus, 80% dezvoltă hepatită C în formă cronică și dintre aceștia, o parte cancer hepatic. Sunt doă motive pentru care Hepatita C este atât de răspândită:
Virusul hepatic este foarte rezistent: poate rămâne în viață și 4 zile în mediul natural.
Bolnavii nu prezintă semne şi simptome specifice. Persoana care s-a îmbolnăvit de Hepatită C de cele mai multe ori nu simte nimic special, ori are simptome pe care le confundă cu alte viroze.
În cele mai multe cazuri, hepatită C evoluează neştiută o perioadă îndelungată, mai mulţi ani, chiar şi 15-20 de ani timp în care se pot modifica structura şi funcţia ficatului, iar hepatita cronică se transformă în ciroză sau cancer hepatic.
Este foarte important să înţelegem cum se transmite boala şi să ne testăm dacă suntem în una dintre situaţiile de risc. Căile de transmitere ale infecţiei cu virus hepatic C sunt de cele mai multe ori imprevizibile. Modalitatea de transmitere a hepatitei C poate fi:
- Transmiterea prin sânge; administrarea intravenoasă a medicamentelor şi drogurilor cu instrumentar medical nesteril, prin acupunctură, prin manopere chirurgicale, stomatologice, în caz de transplant de organe şi ţesuturi
- Perinatală: de la mamă infectată cu virusul hepatic C la copilul nou-născut
- De la mamă la făt
- Contact sexual neprotejat cu parteneri multipli
- Tatuaje sau body-piercing.
Din fericire există tratament pentru această boală şi după testare şi diagnosticare urmează un consult la medicul specialist gastroenterolog sau de boli infecţioase care va stabili schema de tratament cea mai potrivită fiecărui pacient, în funcţie de stadiul de boală în care se afla. Simptome hepatită C
În marea majoritate a cazurilor hepatita cronică, o lungă perioadă de timp poate decurge fără manifestări clinice. Simptomele pentru hepatită C sunt uşor de confundat cu alte viroze. Totuşi hepatita de tip C poate da semnale de alarmă în anumite situaţii.
- Persoana oboseşte repede
- Slăbeşte (scade în greutate)
- Prezintă subfebrilitate
- Scăderea capacităţii de muncă
- Scăderea apetitului şi disconfort în abdomen (balonare, se satură repede în timpul mesei)
- Icter (îngălbenirea pielii, ochilor)
- Dureri musculare
- Dureri în articulaţii
- Erupţii cutanate, alergii.
Complicaţiile hepatitei cronice virale C sunt:
- ciroză hepatică care se dezvolta la 20% dintre cazuri;
- cancerul hepatocelular.
Măsurile de prevenire a hepatitei cronice C
Actualmente hepatită C nu are o formă eficace de profilaxie (prevenție), datorită heterogenităţii sale, astfel tot ceea ce putem face este de a ne proteja de căile de transmitere:
- nu folosiţi periuţe de dinţi, lame de bărbierit sau alte articole personale, care ar putea avea sânge pe ele;
- bandajaţi leziunile de pe piele;
- discutaţi cu partenerii sexuali despre riscul transmiterii infecţiei cu hepatită C
Persistenta virusului hepatic C şi cronicizarea hepatitei depinde de factorii virali (mărimea inoculului, calea de transmisie, nivelul viremiei, genotipul viral) şi ai gazdei (sexul (rata de cronicizare este mai mare la bărbați)), vârsta (infectarea la vârstă mai înaintată), coinfectia cu HIV, asocierea alcoolismului, prezenţa unui deficit imun.
Cauzele hepatitei cronice
Cel mai frecvent hepatita cronică se dezvolta în urma acţiunii îndelungate a virusurilor hepatice (A, B, C, D), alcoolului, medicamentelor (din diverse grupe farmaceutice), precum şi unor mecanisme autoimune. Uneori, cauza hepatitei cronice nu poate fi depistată.
Hepatita cronică se defineşte ca o boală inflamatorie hepatica, cu persistenta semnelor clinice şi biochimice mai mult de şase luni. Hepatită C este o infecţie virală a ficatului cu răspândire pe plan mondial. Aproximativ 3% din populaţia globului este purtătoare a acestei infecţii. În 80% din cazuri, boala se cronicizează şi poate provoca leziuni hepatice grave, cum ar fi ciroza hepatică şi cancerul hepatic.
Spre diferenţă de hepatitele virale A și B, nu există vaccin preventiv împotriva hepatitei virale C. Când HCV intra în fluxul sangvin, acesta îşi găseşte drumul către celulele hepatice în interiorul cărora se multiplică. Atunci când infecţia devine importantă se declanşează sistemul imunitar care începe să lupte împotriva virusului. La unele persoane, sistemul imunitar chiar reuşeşte să lupte și să controleze virusul. Infecţia cu virus hepatic C poate intra în categoria de infecţie “acută” (până la 6 luni de la infecţia iniţială) sau “cronică” (peste 6 luni de la infecţia iniţială). Majoritatea celor care contactează hepatită C (aproximativ 80%), vor dezvolta o infecţie cronică.
Bibliografie:
- WHO.HepatitisC.FactsheetN°164,disponibil pe http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/
- WHO. Hepatitis A, Fact sheet N°328, disponibil pe http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs328/en/
- Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al bolilor transmisibile. Raport pentru anul 2013. Analiza evoluţiei bolilor transmisibile aflate în supraveghere, disponibil pe http://www.cnscbt.ro/index.php/ rapoarte-anuale/159-raport-boli-transmisibile-romania-2013/file
- Marcellin P. Hepatitis C and hepatitis B in 2007. In:Marcellin P (ed). Management of patients with viral hepatitis. Clamecy: Nouvelle Imprimerie Laballery
- Gheorghe C, Gheorghe L. Epidemiologia şi istoria naturală a infecţiei virale C. In: Grigorescu M, Stanciu C (eds). Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul hepatitelor cronice virale. Cluj-Napoca: Ed Med Univ “Iuliu Haţieganu”