ARN virus hepatic C (cantitativ) - hepatită C
Generalități
Hepatita virală C reprezintă o importantă problemă de sănătate, fiind una din principalele cauze de transplant hepatic datorită evoluției sale spre ciroză hepatică și hepatocarcinom.
Transmiterea HCV este predominant parenterală: prin transfuzii sanguine, consum de droguri pe cale intravenoasă sau accidental, în cazul personalului medical care vine în contact cu sângele infectat.
Transmiterea nosocomială e responsabilă de 15 % din contaminări (sterilizarea insuficientă a materialelor chirurgicale etc.).
Deși rară, transmiterea pe cale sexuală este posibilă.
Semnificație clinică
Analiză medicală care permite determinarea cantitativă a ARN-ului virusului hepatitei C în plasma pacienților infectați (viremie, încărcătura virală). Este foarte util în managementul pacienților cu infecție cronică, fiind de un real folos în urmărirea răspunsului la tratamentul antiviral (nivelul încărcăturii virale scade atunci când tratamentul este eficient).
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- Sinonimeviremie hepatită C, încărcătură virală hepatită cronică C
- MetodaReal time PCR
- Material uzualplasmă EDTA (tub primar cu gel separator centrifugat)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probeiTimișoara: 8 ore la 15-30°C, 3 zile la 2-8°C, > 3 zile până la 30 de zile la -20°C; București: 8 ore la 15-30°C, 7 zile la 2-8°C, > 7 zile până la 24 de săptamâni la -20°C
- Cantitate minimă3 ml
- Frecvența5/săptămână