Acid folic eritrocitar
Generalități
Acidul folic este o formă de vitamină B solubilă în apă.
Sursele includ cereale, produse de patiserie, legume cu frunze verzi (spanac, broccoli, salată), bame, sparanghel, banane, pepeni, lămâi, leguminoase, drojdie, ciuperci, organe (ficat de vită, rinichi).
Un deficit poate să apară dacă:
- există o cerere crescută de acid folic (sarcină, alăptăre, copilarie, boli maligne, infecție, anemia hemolitică cronică)
- există condiții clinice asociate cu sindrom de malabsorbție (boală celiacă)
- există ingestie inadecvată sau malnutriție (alcoolism, pacienți cu comorbidități psihiatrice, persoane în vârstă)
- există excreție crescută de acid folic (afecțiuni hepatice sau renale).
Deficitul este puternic legat cu riscul crescut de defect de tub neural, redus semnificativ în cazul suplimentării periconceptuale cu acid folic.
Manifestări clinice
Persoanele cu deficit de folat pot prezenta simptome nespecifice neurologice, inclusiv demență, slăbiciune și dureri de cap. Acidul folic și vitamina B12 sunt asociate cu reducerea hemoglobinei și cu modificări megaloblastice în măduva osoasă sau alte țesuturi.
Anemia megaloblastică este manifestarea primară a deficitului de acid folic, unde eritrocitele devin anormal de mari și nucleate din cauza lipsei de folat necesar pentru sinteza ADN-ului și a diviziunii celulare.
Semnificație clinică
Diagnosticul de laborator al deficitului de acid folic include măsurarea acidului folic seric și a celui eritrocitar. În sânge, 95 % din acidul folic este în eritrocite. Prin urmare acidul folic eritrocitar este cel mai bun indicator al depozitării folatului pe termen lung.
Concentrațiile serice de acid folic reflectă aportul alimentar recent. Acidul folic eritrocitar este mai puțin influențat de alimentație și este mai sensibil decât determinarea acidului folic seric.
Bibliografie
Metode și materiale folosite
- MetodaImmunoluminometric assay (ILMA)
- Material uzualsânge integral EDTA
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei2 zile la 18 - 25 grade C
- Cantitate minimă3 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în maxim 10 zile lucrătoare.
Program recoltare: luni, marți, miercuri până la ora 15:00, cu excepția laboratorului central Timișoara (luni, marți, miercuri, joi) până la ora 15:00).