Capacitatea totală de legare a fierului (CTLF)
Generalități
Compuşii esenţiali care conţin fier sunt larg răspândiţi în organismul uman. Deoarece forma ionizată este toxică, fierul este întotdeauna înglobat în gruparea hem a unor hemoproteine (hemoglobina, mioglobina, citocromi) sau legat de o proteină (transferina, feritina, hemosiderina). Cea mai mare parte a fierului din organism este conţinută în hemoglobina din hematii, cantităţi mai mici găsindu-se în mioglobina din fibrele musculare şi în enzimele respiratorii ale tuturor celulelor. Un procent foarte mic circulă în plasmă, legat mai ales de transferină. Restul fierului este stocat sub formă de feritină şi hemosiderină în macrofagele din splină, ficat şi măduva osoasă.
Transferina este principala proteină de transport a fierului în sânge. Fiecare moleculă de transferină prezintă două situsuri de legare a fierului. În mod normal, doar 20 - 50 % din situsurile de legare a fierului sunt saturate.
Cantitatea suplimentară de fier care poate fi legată reprezintă capacitatea latentă de legare a fierului. Suma dintre valoarea sideremiei şi capacitatea latentă de legare a fierului reprezintă capacitatea totală de legare a fierului (CTLF).
Fierul circulant poate prezenta o variaţie diurnă de 30%, cu un vârf dimineaţa devreme.
Indicații
- Diagnosticul diferenţial al anemiilor (în special anemiile hipocrome )
- Anemia feriprivă, talasemia, anemia din bolile cronice, anemia sideroblastică)
- Evaluarea hemocromatozei şi a supraîncărcării cu fier
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- SinonimeCTLF
- MetodaFotometrie
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei4 zile la 20-25 °C, 7 zile la la 2-8°C, 2 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
À jeun (minim 12 ore repaus alimentar); înaintea recoltării se evită administrarea suplimentelor cu fier (minim 24 de ore).