Coenzima Q10
Generalități
Coenzima Q10 (CoQ) aparţine clasei ubichinonelor, care pot fi produse de aproape toate celulele vii.
Coenzima Q10 are două funcţii biochimice importante în organismul uman:
- producerea de energie sub forma de ATP
- formarea şi degradarea speciilor reactive de oxigen.
Sursele de CoQ provin atât din sinteza endogenă, cât şi din alimentaţie. Astfel deficitul de coenzima Q10 în organism se datorează fie unei alimentaţii deficitare, fie unei dereglări a sintezei acesteia în organism. Insuficienţa CoQ poate fi cauzată de exemplu de o dietă săracă în grăsimi, o dieta vegetariană dezechilibrată sau de absorbţia deficitară a grăsimilor.
O sinteză scăzută de CoQ în organism poate fi rezultatul unei deficienţe de precursori ai acesteia cum ar fi: fenilalanina, niacina, piridoxina, acidul pantotenic, acidul folic, vitaminele B6 şi B12 sau se poate datora acţiunii "statinelor" (medicamente cu rol de scădere a colesterolului). De asemenea, procesul de sinteză endogenă scade în intensitate odată cu înaintarea în vârstă.
Semnificație clinică
Deficienţa CoQ poate duce la afectarea transportului de electroni în lanţul respirator mitocondrial, cu proliferarea radicalilor de oxigen, având ca şi urmare creşterea stresului oxidativ şi în final intensificarea peroxidării lipidelor.
Toate acestea sunt considerate ca fiind cauze pentru o serie de afecţiuni cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul sau maladii neurodegenerative precum Parkinson.
Mai multe studii au indicat că suplimentarea dietei cu CoQ scade riscul de boli cardiovasculare.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaCromatografie lichidă de înaltă performanță
- Material uzualplasmă heparină litiu/sodiu (dop verde) - folie de aluminiu pentru protecție
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei10 zile la 2-8°C, > 10 zile la -20°C
- Cantitate minimă2 ml
- Frecvența1/săptămână
- Observații
Se recomandă recoltarea à jeun (după repaus alimentar).