Haptoglobina
Generalităţi
Haptoglobina este o proteină sintetizată la nivel hepatic, care leagă hemoglobina eliberată în timpul lizei eritrocitelor. Complexul haptoglobină/hemoglobină este rapid eliminat din circulaţia sanguină.
Semnificație clinică
Haptoglobina este utilă în evaluarea stărilor hemolitice. Eliberarea crescută de hemoglobină, datorată hemolizei intravasculare, determină reducerea concentraţiei de haptoglobină, iar în timpul hemolizei severe, consumarea totală a haptoglobinei. Nivelul de haptoglobină este scăzut în anemiile megaloblastice (care au o componenţă hemolitică), în mononucleoza infecţioasă, în cazul hematoamelor sau a hemoragiilor tisulare, în afecţiunile hepatice.
Absenţa congenitală a haptoglobinei constituie ahaptoglobinemia (absența unui nivel detectabil de haptoglobină).
Haptoglobina este o proteină de fază acută care poate ajunge la niveluri crescute în afecţiunile inflamatorii (de exemplu, boli de colagen, infecţii, distrucţii tisulare, afecţiuni maligne). La copii concentraţia fiziologică de haptoglobină este mai scăzută şi de aceea nu este indicată pentru testarea hemolizei.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaImunonefelometrie / Turbidimetrie
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei7 zile la 2-8°C, 3 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic