Lactat în lichid cefalorahidian
Sistemul nervos central este acoperit de către meninge format din trei elemente (dura mater, pia mater si arahnoidă), între ele acumulându-se lichidul cefalorahidian cu rol de protecție. Inflamația meningelui determină meningita, cele mai frecvente cauze fiind cele infecțioase de etiologie bacteriană sau virală.
În cazul în care pacientul prezintă semne de meningită (febră, fotofobie, redoare de ceafă, vărsături) se are în vedere prelevarea de lichid cefalorahidian, procedură care se efectuează prin puncție lombară.
Se poate determina valoarea acidului lactic care se formează pornind de la acidul piruvic sub acțiunea lactat dehidrogenazei în condiții de hipoxie. Scopul acestei analize de laborator este acela de a diferenția o meningita bacteriană de o meningită virală. Se recomandă să se efectueze și dozarea de acid lactic din sânge pentru o orientare diagnostică corectă.
Creșterea importantă a valorii acidului lactic în lichidul cefalorahidian se determină în meningita de etiologie bacteriană.
Concentrația normală sau ușor crescută a valorii acidului lactic în lichidul cefalorahidian se determină în meningita de etiologie virală.
Bibliografie
Guide practique des analyses medicales- Pascal Dilusaert
Metode și materiale folosite
- SinonimeAcid lactic în lichid cefalorahidian
- MetodaFotometrie
- Material uzualLCR
- Transport (temp. °C)zăpadă carbonică
- Stabilitatea probei1 zi la 2-8°C, 2 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența2/săptămână