Lipaza
Generalităţi
Lipaza este o enzimă secretată de pancreas în duoden, cu rol în degradarea trigliceridelor în acizi graşi. La fel ca şi în cazul amilazei, lipaza este eliberată în circulaţia sanguină în urma lezării celulelor acinare pancreatice.
Valoarea clinică
Lipaza este un marker important pentru diagnosticul şi monitorizarea tratamentului bolilor pancreatice. În pancreatita acută, nivelul lipazei serice creşte la 24-48 de ore de la debutul bolii şi rămâne crescut 5-7 zile. Deoarece nivelul său creşte mai târziu şi rămâne crescut o perioadă mai lungă în comparaţie cu amilaza, lipaza serică este mai utilă în diagnosticul tardiv al pancreatitei acute. Nivelul lipazei serice este, în schimb, mai puţin util în afecţiunile pancreatice cronice (pancreatita cronică, carcinom pancreatic).
Există şi alte afecţiuni care pot fi asociate cu un nivel crescut al lipazei serice: insuficienţă renală (lipaza este excretată la nivel renal), infarct sau obstrucţie intestinală şi, mai rar, colangită, colecistită, ulcer gastric, parotidită. Totuşi, în aceste afecţiuni, nivelul lipazei este mai puţin crescut în comparaţie cu pancreatita acută.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaFotometrie / Enzimatică
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei1 zi la 20 - 25 ºC, 7 zile la 2 - 8 ºC, 1 an la -20 ºC
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic