Macroamilaza
Macroamilazemia nu este o boală, ci descrie o condiție asociată cu o activitate persistent crescută a amilazei serice în absența unor simptome sau semne clinice. De obicei macroamilazemia este descoperită întâmplător.
Macroamilaza este un complex circulant heterogen, în care amilaza normală este legată în majoritatea cazurilor de o imunoglobulină, de obicei IgA (70%) și IgG (30%), și mai rar de un polizaharid. În comparație cu greutatea moleculară a amilazei normale (aprox. 50.000 Daltoni), acest complex are o greutate moleculară mare (>150.000 Daltoni). Datorită mărimii sale, excreția renală este afectată.
1-2 % din populația adultă poate avea macroamilazemie. În cele mai multe cazuri este o condiție clinică benignă, mai frecventă la bărbați decât la femei. Identificarea macroamilazei este importantă pentru a evita testele invazive și scumpe inutile. O amilază serică persistent crescută ar trebui să crească posibilitatea suspicionării macroamilazemiei, în special la un pacient asimptomatic și fără altă patologie.
Bibliografie
- Richard A. McPherson, Matthew R. Pincus, Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, 22nd edition.
- Marshfield Labs website. Macroamylase.
- Mayo Clinic Laboratories website. Amylase.
Metode și materiale folosite
- MetodaFast protein liquid chromatography (FPLC)
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaLa cerere
- Observații
Analiză indisponibilă momentan.