Mioglobina
Mioglobina este o proteină care leagă oxigenul, localizată în principal în muşchi. Funcţionează ca un rezervor local de oxigen care poate furniza temporar oxigen atunci când furnizarea de oxigen în sânge este insuficientă în perioadele de activitate musculară intensă.
Mioglobina este o proteină găsită atât în muşchii scheletici, cât şi în cei cardiaci. Frecvent utilizată ca un marker precoce al infarctului miocardic acut, fiind eliberată de obicei în circulaţie încă de la o oră după infarctul miocardic, cu o creştere treptată care atinge un vârf la 4 - 12 ore şi revine la normal în 24 – 36 ore. Este potenţial utilă pentru eliminarea infarctului de miocard, dar nu pentru confirmarea diagnosticului de infarct miocardic acut. Cu toate acestea, unele studii sugerează adăugarea testului de mioglobină la Troponina I, pentru a îmbunătăţi valoarea de diagnostic.
Bibliografie:
- John W. Harvey, Iron Metabolism and Its Disorders, In Clinical Biochemistry of Domestic Animals (Sixth Edition), 2008.
- Amitava Dasgupta PhD, DABCC, Amer Wahed MD, Cardiac Markers, In Clinical Chemistry, Immunology and Laboratory Quality Control, 2014.
- Matthew J. Chung, David L. Brown, Diagnosis of Acute Myocardial Infarction, In Cardiac Intensive Care (Third Edition), 2019.
- Deborah French, Alan H.B. Wu, Cardiac Markers, In The Immunoassay Handbook (Fourth Edition), 2013.
- Cangel Pui-yee Chan, Timothy Hudson Rainer, Pathophysiological Roles and Clinical Importance of Biomarkers in Acute Coronary Syndrome, In Advances in Clinical Chemistry, 2013.
Metode și materiale folosite
- MetodaNephelomery
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei8 zile la 2-8°C, 30 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în maxim 10 zile lucrătoare.