Seleniu în ser
Generalități
Seleniul (Se) este un oligoelement foarte important pentru o viaţă sănătoasă, fiind necesar în cantităţi mici.
Organismul utilizează acest mineral pentru a produce selenoproteine, compuşi cu un puternic caracter antioxidant. Caracterul antioxidant al selenoproteinelor ajută organismul şi previne efectele radicalilor liberi, reglează funcţiile tiroidei şi influenţează pozitiv activitatea sistemului imunitar.
Principalele surse de seleniu sunt: nuci de Brazilia, cereale, peşte de apă sărată (ton, pește Lutjanus, halibut, hering, sardine), fructe de mare, carne de vită şi pui etc.
Semnificație clinică
Carenţa de seleniu este destul de rară. Afecţiunile grave ale sistemului digestiv pot să determine scăderea absorbţiei seleniului. Lipsa acestui mineral poate determina dezvoltarea bolilor cardiace, a hipertiroidismului, a retardului psihic şi scăderea imunităţii.
Concentraţiile mari de seleniu pot determina boala numită selenoză, manifestată prin tulburări digestive, căderea părului, oboseală, iritabilitate şi afecţiuni ale sistemului nervos. Intoxicaţia cu seleniu este foarte rară, fiind produsă, de obicei, de accidentele industriale.
Bibliografie:
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaICP-MS
- Material uzualser (tub cu dop albastru regal)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei14 zile la 2-8°C, 1 an la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența1/săptămână