Tripsina
Generalități
Tripsina este o serin protează specifică pancreatică, cu rol în hidroliza legăturilor peptidice formate între grupările carboxi ale lizinei și argininei cu alți aminoacizi. Celulele acinare ale pancreasului uman sintetizează două tipuri de tripsină ( 1 şi 2 ) sub forma proenzimelor inactive tripsinogen 1 şi 2. Aceste proenzime sunt stocate sub forma unor granule de zimogen și sunt secretate în duoden sub acțiunea stimulantă a nervului vag sau a hormonilor intestinali, colecistochinina și pancreozimina. În mod normal secreția pancreatică de tripsinogen 1 este de două până la patru ori mai mare decât a tripsinogenului 2, dar în afecțiunile pancreatice raportul dintre tripsinogenul 1 şi 2 este inversat. Tripsina 1 este de asemenea denumită și tripsina cationică, iar tripsina 2 anionică, datorită mobilităților electroforetice diferite.
Semnificație clinică
În pancreatita acută nivelul tripsinei 1 crește în paralel cu activitatea amilazei de două până la 400 de ori; crește în insuficiența renală cronică; nivelurile plasmatice ale tripsinei sunt crescute la nou-născuţii cu fibroză chistică, iar odată cu progresia bolii, activitatea enzimei scade.
Indicații clinice:
- Diagnosticul pancreatitei acute și cornice
- Rezultatele trebuie corelate cu manifestările clinice și alte date diagnostic pentru diagnosticul de pancreatită.
Bibliografie
- Referințele metodei de lucru
- Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics, Ed.5
Metode și materiale folosite
- MetodaRadioimmunoassay
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în maxim 24 zile lucrătoare.