Vitamina B2
Generalități
Vitamina B2 este una dintre cele 8 vitamine B. Toate vitaminele B sunt hidrosolubile, astfel ele nu sunt stocate în organismul uman.
Sursele alimentare care conţin vitamina B2 sunt reprezentate de lapte şi produse lactate, carne de vită, pui, peste şi legume verzi ( brocoli, asparagus), cereale integrale, pâine îmbogăţită cu riboflavina.
Pe lângă riboflavina liberă, mai există două coenzime (FAD şi FMN) care sunt, de obicei, legate de proteine. Acestea sunt eliberate la nivel intestinal, hidrolizatela riboflavina şi absorbite. Reconversia riboflavinei la FMN şi FAD are loc incitoplasma unor ţesuturi (intestin subţire, ficat, rinichi, inima). Riboflavina în exces care nu este legată de proteine nu poate fi stocată şi este excretată la nivel renal. FAD şi FMN sunt componentele active fiziologic ale vitaminei B2, riboflavina liberafiind inactivă fiziologic. În sângele integral, FAD reprezintă aproximativ 90% din vitamina B2 totală.
Semnificație clinică
Riboflavina acţionează ca şi antioxidant împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi distrug celulele şi ADN-ul, contribuind astfel la procesul de îmbătrânire şi determinând numeroase patologii (cardiace şi neoplazii).
Factorii care determină deficitul de riboflavină sunt: diverse afecţiuni, consumul abuziv de alcool şi fototerapia la nou-născuţi.
Simptomele deficitului de riboflavina sunt: modificări inflamatorii ale pielii, mucoaselor şi patului unghial, fotofobie, modificări ale conjunctivei.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaCromatografie lichidă de înaltă performanță
- Material uzualsânge integral EDTA congelat (ferit de lumină - folie de aluminiu pentru protecție)
- Transport (temp. °C)zăpadă carbonică
- Stabilitatea probei1 zi la 2-8°C, > 1 zi la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența2/săptămână