Flecainida
Generalități
Flecainida aparține unei clase de medicamente numite antiaritmice, medicamente ce sunt folosite în tratamentul tahiaritmiilor cardiace.
Antiaritmicele se folosesc în principal în următoarele situații: pentru orirea unei aritmii acute, cu scop de prevenire a recurenței unei aritmii și pentru prevenirea aritmiilor amenințătoare pentru viață în cazul pacienților cu risc crescut de apariție a acestor aritmii, dar la care nu au apărut niciodată.
Înaintea instituirii unui tratament antiaritmic este necesară corectarea unor factori agravanți cum ar fi: tulburări metabolice tranzitorii, insuficiență cardiacă congestivă, ischemie acută miocardică. De asemenea, trebuie avut în vedere rolul potențial al antiaritmicelor în exacerbarea sau producerea tulburărilor de ritm. În unele cazuri, ele pot facilita debutul aritmiilor.
Majoritatea antiaritmicelor disponibile au un raport toxicitate/efect terapeutic scăzut; concentrațiile serice ale majorității antiaritmicelor de uz curent pot fi determinate.
Nivelul terapeutic al unui anumit antiaritmic la un pacient reprezintă acea concentrație la care se obține efectul antiaritmic dorit, iar nivelul toxic pentru fiecare pacient reprezintă concentrația la care apar efectele adverse.
Semnificație clinică
Flecainida este un antiaritmic administrat pe cale orală și este folosit pentru a preveni următoarele tulburări de ritm cardiac: tahicardia paroxistică supraventriculară, fibrilația paroxistică atrială sau flutter și aritmiile ventriculare.
În timpul tratamentului cu Flecainidă, în plus față de monitorizarea electrocardiografică, este indicată monitorizarea concentrațiilor plasmatice. Eliminarea făcându-se pe cale hepatică (75 %) și pe cale renală (25 %), evaluarea funcțiilor hepatică și renală poate fi utilă.
Bibliografie
Cockrell,J.L.; Scheinman,M.M.; Titus C., Helmy I.; Langberg J.J.; Lee, M.A.; Griffin,Jerry C.- Siguranța și eficacitatea terapiei orale la pacienții cu Flecainidă - intrat. Annals of Internal Medicine 2 /1/91 Vol. 114 Issue 3, p189
Lafuente,C.; Mouly,S.; Longas-Tejero M.A.; Bergmann J.F. - Antiaritmice pentru menținerea ritmului sinusal după cardioversie de fibrilație atrială (Cochrane Review), Biblioteca Cochrane 2008 , Issue 4.
Metode și materiale folosite
- MetodaLCMSMS
- Material uzualplasmă EDTA, centrifugată, decantată, separată de hematii (dop mov)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în maxim 7 - 10 zile.
Se recomandă efectuarea recoltării înaintea administrării următoarei doze de medicament.