Anticorpi anti SS-A (Ro) IgG
Generalitați
Bolile ţesutului conjunctiv sunt un grup de afecţiuni autoimune caracterizate prin prezența anticorpilor antinucleari (ANA), care au capacitatea de a se lega şi de a distruge anumite structuri de la nivelul nucleului celular. Aceşti anticorpi sunt implicaţi în patogeneza bolii şi constituie, de asemenea, bază pentru diagnosticul şi tratamentul acestor afecţiuni.
Clasificare
- Anticorpi anti ADN şi histone
- Anticorpi anti antigene nucleare solubile (ENA-extractable nuclear antigens): Sm, RNP(ribonucleproteine), SSA/Ro, SSB/La, Scl-70, Jo-1 şi PM1.
În cazul în care testarea ANA este pozitivă, pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare teste specifice, alese în funcţie de tabloul clinic şi aspectul ANA la imunofluorescență.
Semnificație clinică
SS-A (Ro) este compus din antigene proteice asociate cu ARN. Anticorpi anti SS-A (Ro) apar la pacienţii care prezintă diferite boli ale ţesutului conjunctiv:
- Sindromul Sjögren (o afecţiune autoimună care afectează în primul rând glandele lacrimale şi salivare) - 90 % dintre pacienți
- Lupus eritematos sistemic (LES) ( 40-60 % din cazuri)
- Artrită reumatoidă.
Anticorpi anti SS-A (Ro) sunt asociaţi cu LES din copilărie, LES neonatal şi blocul atrioventricular congenital la copiii ale căror mame sunt diagnosticate cu LES.
Indicații clinice
Evaluarea pacienţilor ANA pozitivi, cu tablou clinic compatibil cu bolile ţesutului conjunctiv. Testarea anticorpilor anti SS-A (Ro) nu este utilă în cazul pacienţilor cu rezultat negativ la testarea ANA.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaEnzyme Immunoassay (EIA)
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei5 zile la 2-8°C, < 6 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic