Elastaza pancreatică în materii fecale
Generalități
Elastaza pancreatică este o enzimă proteolitică specifică pancreasului, o endopeptidază care scindează legătura peptidică din capătul COOH al aminoacizilor alifatici nearomatici (alanină, valină, glicină). Elastaza pancreatică este secretată ca proelastază și activată de tripsină. Ea a fost descoperită de Mallory şi Travis în 1975 și denumită inițial protează. Ulterior Langman a redenumit-o elastază. Sucul pancreatic conţine cca. 6 % elastaza 1, ea nu este degradată în timpul pasajului prin intestinul subțire și este concentrată în materiile fecale.
Semnificație clinică
Elastaza pancreatică are o mică variabilitate individuală, specificitate și sensibilitate crescute în insuficiența pancreatică exocrină. Dată fiind complexitatea testelor invazive directe pancreatice, s-au depus eforturi pentru crearea unor teste mai simple, indirecte, non-invazive.
Principiul de bază al testelor indirecte de apreciere a funcţiei pancreatice este măsurarea (evaluarea) activității enzimelor pancreatice la nivelul tractului gastro-intestinal, prin prezenţa alimentelor nedigerate şi a enzimelor (exemplu, elastaza pancreatică). Ele sunt utile în fazele tardive de afectare pancreatică.
Valoarea elastazei pancreatice în materiile fecale > 200 mg/g indică o funcție normală a pancreasului exocrin; cu cât valoarea este mai scăzută, cu atât probabilitatea insuficienței pancreatice exocrine este mai mare.
Nivelul elastazei pancreatice nu este influenţat de terapia de substituţie cu enzime pancreatice, aşadar nu există nici o indicaţie fermă de oprire a tratamentului.
Elastaza pancreatică are o sensibilitate mai bună pentru formele severe de insuficienței pancreatice exocrine decât pentru cele uşoare spre moderate.
Specificitatea scade în caz de diaree, în diabet şi în caz de deficite enzimatice izolate.
Bibliografie
Talley N.J., et al, Onset and disappearance of gastrointestinal symptoms and functional gastrointestinal disorders. Am J Epidemiol, 1992, 102:895-901
Maconi G, Dominici R, Molteni M. et al. Prevalence of pancreatic insufficiency in inflammatory bowel diseases. Assessment by fecal elastase-1. Dig Dis Sci 2008; 53: 262-270.
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență
- Material uzualmaterii fecale (coprorecoltor fără mediu de transport) - a se evita utilizarea materiilor fecale de consistenţă apoasă.
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei7 zile la 2-8°C, 1 an la -20°C
- Cantitate minimă2 g
- Frecvența5/săptămână