Estradiol
Generalități
Estradiolul este cel mai puternic estrogen natural al omului. Reglează funcția de reproducere la femei și menține sarcina, împreuna cu progesteronul. Estradiolul este secretat mai ales de ovare (la femeile neînsărcinate) și, în mai mica măsură, de testicule (la bărbați) și glandele suprarenale. În perioada sarcinii, placenta secretă majoritatea estradiolului circulant. În principiu, estradiolul circulă legat de proteine (SHBG, albumină).
Valorile normale ale estradiolului sunt scăzute în timpul menstruației și la începutul fazei foliculare, cresc spre sfârșitul fazei foliculare și ating un nivel maxim chiar înainte de vârful de concentrație al LH-ului, care este în mod normal urmat de ovulație. Nivelul estradiolului scade apoi, fiind urmat de o nouă creștere în timpul fazei luteale. În cazul în care concepția nu a avut loc, estradiolul scade până la nivelul minim spre sfârșitul fazei luteale, iar menstruația apare în scurt timp. Dacă a avut loc concepția, valorile estradiolului vor continua să crească, atingând un nivel maxim în trimestrul al III-lea de sarcină. La menopauză valorile estradiolului rămân scăzute.
Indicații clinice
- Evaluarea statusului ovarian
- Evaluarea amenoreei, a pubertății precoce, a debutului menopauzei
- Evaluarea infertilității la femei şi bărbați
- Fertilizarea in vitro.
Monitorizarea nivelului estradiolului este esențială în cazurile de fertilizare in vitro, deoarece recoltarea ovulelor depinde de dezvoltarea foliculară, care, la rândul său, depinde de nivelul de estradiol.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA) / Chemiluminiscență / Electrochemiluminiscență
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei7 zile la 2-8°C, > 7 zile la -20°C (se evită ciclurile repetate de congelare-decongelare)
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
Stabilitate probă Bioclinica București: 2 zile la 2-8°C