Evaluare risc preeclampsie (sFlt-1/PlGF)
Generalități
Preeclampsia reprezintă o complicaţie severă a sarcinii, care se caracterizează prin hipertensiune şi proteinuria, după săptămâna 20 de sarcină. Preeclampsia apare în 3-5% din sarcini şi are ca rezultat morbiditate şi mortalitate maternă şi neonatală.
Aceasta poate să varieze de la uşoare până la forme severe. Preeclampsia se datorează eliberarii de către placentă a unor factori angiogenici care pot induce disfuncţia endoteliului.
Semnificație clinică
Raportul sFlt-1/PlGF poate face diferența între o sarcină normală şi una cu preeclampsie, chiar înaintea debutului simptomelor clinice.
Nivelul seric de PlGF şi sFlt-1 (soluble fms-like tyrosine kinase-1 sau VEGF receptor-1) sunt modificate la pacientele cu preeclamspie. În sarcina normală, PIGF creşte în primele 2 trimestre şi descreşte pe măsură ce sarcina avansează, în timp ce nivelul sFlt-1 rămâne stabil la începutul şi mijlocul sarcinii şi scade constant până la termen. La femeile care vor dezvolta preeclampsie, nivelul sFlt-1 este mai crescut, iar nivelul de PIGF mai scăzut decât în sarcina normală.
Riscul de preeclampsie poate fi evaluat începând cu săptămâna 20 de sarcină.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaElectrochemiluminescence Immunoassay
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)zăpadă carbonică
- Stabilitatea probei2 zile la 2-8°C, 6 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Riscul de preeclampsie poate fi evaluat începând cu săptămâna 20 de sarcină.
Este necesară precizarea săptămânii de sarcină în momentul recoltării.
Rezultat eliberat în 15 zile lucrătoare.