Inhibina B
Generalităţi
Inhibinele sunt hormoni polipeptidici, care inhibă selectiv secreţia hipofizară a hormonului de stimulare foliculară (FSH) şi au acţiune locală, paracrină, asupra gonadelor. Inhibina B este produsă de celulele Sertoli testiculare la bărbați și de celulele granuloase ovariene la femei. Rolul său principal constă în reglarea gametogenezei prin mecanisme de feed-back asupra secreţiei de FSH.
Faza foliculară: Inhibina B este produsă în principal de foliculii ovarieni mici aflaţi în dezvoltare. În faza foliculară precoce nivelul inhibinei B creşte şi atinge un varf fin mijlocul acesteia (odată cu începerea scăderii nivelului de FSH), după care scade în faza foliculară tardivă.
Faza ovulatorie: Concentraţiile ating un vârf de scurtă durată la două zile de la vârful ovulatoral LH.
Faza luteala: Nivelul inhibinei B rămâne scăzut.
Menopauza: Datorită depleţiei foliculilor ovarieni, nivelul inhibinei B este foarte scăzut sau nedetectabil.
La bărbaţi, nivelul inhibinei B este mai mare la persoanele cu o fertilitate aparent normală decât la cele cu infertilitate şi spermatogeneza anormală. Nivelul seric al inhibinei B, folosit împreună cu nivelul FSH, este un marker mai sensibil al spermatogenezei, în comparaţie cu utilizarea doar a FSH-ului. Totuşi, nivelul optim de inhibina B pentru evaluarea infertilităţii masculine nu a fost stabilit.
Semnificație clinică
- Aprecierea rezervei ovariene în cadrul protocoalelor de evaluare pentru infertilitate şi reproducere asistată. Fiecare femeie se naşte cu un anumit număr de foliculi ovarieni, care scad odată cu vârsta. Numărul foliculilor ovarieni existenţi la un moment dat constituie rezerva ovariană.
Testele pentru evaluarea rezervei ovariene includ: măsurarea FSH-ului şi a inhibinei B în ziua 3 a ciclului menstrual, respectiv determinarea nivelului de hormon anti Müllerian. Nivelul inhibinei B măsurat în faza foliculară precoce (ziua 3 a ciclului menstrual) reflectă în mod direct numărul de foliculi ovarieni. Astfel, cu cât este mai crescut nivelul inhibinei B, cu atât este mai mare numărul foliculilor ovarieni existenţi.
- Diagnosticul şi monitorizarea pacientelor cu tumori ovariene cu celule granuloase, respectiv a tumorilor ovariene epiteliale mucinoase. Utilizarea inhibinei B ca şi marker tumoral în tumorile ovariene este utilă în primul rând în postmenopauza, când nivelul normal al inhibinei B este foarte scăzut sau nedetectabil. În premenopauză, nivelul inhibinei B variază în funcţie de ciclul menstrual, fiind mai dificil de interpretat.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență
- Material uzualser (dop galben/roșu) – congelat
- Transport (temp. °C)zăpadă carbonică
- Stabilitatea probei2 zile la 2-8°C, > 2 zile la -20°C (se evită ciclurile repetate de congelare-decongelare)
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic