Panel anticorpi anti antigene neuronale IgG
Generalități
Determinarea autoanticorpilor specifici împotriva antigenelor neuronale are o valoare deosebită în diagnosticul afecţiunilor neurologice.
Sindroamele neurologice paraneoplazice (SNP) sunt asociate cu un grup de autoanticorpi faţă de antigene neuronale specifice. SNP sunt sindroame clinice neurologice care însoţesc tumorile maligne, dar nu sunt cauzate direct de acestea sau de metastaze, nu sunt de origine vasculară sau infecțioasă şi nu se datorează efectelor adverse ale terapiei. Aceste sindroame sunt produse prin mecanisme imunologice declanşate de tumori.
SNP apar în aproximativ 15% dintre afecţiunile maligne, mai ales în tumorile gastrice, pulmonare, ovariene şi mamare. Exemple de SNP: sindromul miastenic Lambert Eaton, encefalita limbică, epilepsie focală, sindroame motorii extrapiramidale, polineuropatii.
Celulele tumorale exprimă diverse antigene în funcţie de tipul de tumoră (de exemplu, amfifizina, CV2/CRMP5, PNMA2, Ri, Yo, Hu) care pot induce formarea de anticorpi specifici. Aceşti anticorpi reacţionează cu antigenele respective localizate la nivelul ţesutului nervos şi sunt astfel implicaţi în producerea SNP.
În majoritatea SNP, detecţia anticorpilor specifici are o valoare predictivă mai mare în ceea ce priveşte prezența tumorii decât simptomele clinice. SNP poate să apară şi în boli autoimune cum ar fi diabetul zaharat insulinodependent tip I.
Anticorpii detectați în panel
Panelul include detecția anticorpilor specifici faţă de următoarele antigene neuronale:
- Ac. anti amfifizina: amfifizina este o proteină localizată pe membrana veziculelor sinaptice, cu rol în endocitoza veziculelor. Detecţia acestor anticorpi joacă un rol important în diagnosticul SNP, în carcinomul pulmonar cu celule mici, carcinomul mamar, de colon, timom, limfom Hodgkin.
- Ac. anti CV2 : utili în diagnosticul SNP, carcinomul pulmonar cu celule mici, timom.
- Ac. anti PNMA2 (Ma2/Ta): utili în diagnosticul SNP, seminom şi alte carcinoame.
- Ac. anti Ri : utili în diagnosticul SNP, a tumorilor de trunchi cerebral cu evoluție rapidă, carcinomul pulmonar cu celule mici, carcinomul mamar şi ovarian.
- Ac. anti Yo: utili în diagnosticul SNP, adenocarcinomul esofagian, carcinomul prostatic, mamar, ovarian, uterin şi limfomul Hodgkin cu ac. anti celule Purkinje
- Ac. anti Hu: utili în SNP, carcinomul pulmonar cu celule mici, carcinomul prostatic şi neuroblastom.
- Ac. anti recoverin (proteină de legare a calciului la nivelul retinei, cu rol în reglarea fototransducției): au o semnificaţie diagnostică în retinopatia cu tumori asociate, un SNP care apare aproape întotdeauna în prezenţa carcinomului pulmonar cu celule mici (mai rar în cazul carcinomului de endometru, a timomului sau a carcinomului de prostată).
- Ac. anti SOX1: sunt frecvent asociaţi cu sindromul miastenic Lambert-Eaton, dar pot să fie prezenți şi în degenerescența cerebeloasă paraneoplazică sau în neuropatiile paraneoplazice sau non-paraneoplazice. Detecţia acestor anticorpi poate fi un indicator a tumorii cauzale (carcinomul pulmonar cu celule mici).
- Ac. anti titin (o proteină filamentoasă a musculaturii striate): apar în miastenia gravis, alături de ac. anti receptori de acetilcolina. In cazul multor pacienți cu această afecţiune, detecţia acestor anticorpi este un indicator al prezenței adiționale a unui timom.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaLine blot
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei14 zile la 2-8°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența5/săptămână