Proinsulină intactă
Generalități
Proinsulina este sintetizată la nivelul celulelor beta pancreatice, fiind precursorul insulinei şi a peptidului C (formate prin scindare enzimatică de către prohormon convertaze PC1/3 şi PC2). Doar 1-3% din proinsulină este secretată intactă. Totuşi, concentraţiile de proinsulină în sânge reprezintă aproximativ 5-30% din concentraţiile insulinei, datorită faptului că proinsulina are un timp de înjumătăţire mai mare. Concentraţiile mari de proinsulina pot fi indicatorul unor disfuncţii severe ale celulelor beta pancreatice.
Indicații clinice
- diagnosticul insulinomului (în asociere cu determinarea insulinei şi a peptidului C)
- suspiciune de deficienţă a prohormon convertazelor PC 1/3
- suspiciunea existenţei unor mutaţii ale genei proinsulinei
- evaluarea rezistenţei la insulină (proinsulina este un marker înalt, specific pentru rezistenţa la insulină)
Nivelul crescut de proinsulină reprezintă un factor de risc pozitiv pentru dezvoltarea diabetului zaharat tip 2 şi sunt asociate cu un risc crescut de complicaţii diabetice micro- şi macrovasculare.
Valori crescute de proinsulină se asociază, de asemenea, cu un risc cardiovascular crescut (proinsulina stimulează secreţia PAI-1 şi inhibă fibrinoliza). Un nivel crescut de proinsulină poate fi întâlnit şi la pacienţii cu insuficiență renală cronică, ciroză şi hipertiroidism.
Metode și materiale folosite
- MetodaEnzyme Immunoassay (EIA)
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)zăpadă carbonică
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaTransmis