Resveratrolul: ce este, unde se găsește și ce efecte are
Dacă ar fi să numim un compus care apare adesea în dezbaterile despre antioxidanții cu rol în menținerea sănătății organismului, resveratrolul s-ar număra printre primele opțiuni. Este asociat, de cele mai multe ori, cu vinul roșu (grație conținutului ridicat de resveratrol din struguri), fiind recunoscut pentru efectele sale complexe asupra corpului.
Prin urmare, în materialul de mai jos am adunat cele mai interesante date despre resveratrol: ce este această substanță, cum acționează ea și care sunt alimentele ce o conțin.
Cuprins articol
Ce este resveratrolul
Pe scurt, resveratrolul este un compus ce aparține clasei de stilbenoide, un polifenol produs de diferite plante, în special de fructele în culori închise (struguri negri, afine, mure, zmeură etc.). De-a lungul timpului, studiile („Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits“) au demonstrat rolul antioxidant al resveratrolului și efectele pe care le poate produce în organism, de la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii la protejarea sănătății inimii, a creierului și a funcțiilor cognitive.
La începutul anilor ‘80, în Franța, resveratrolul a devenit subiect principal într-un studiu - cunoscut generic drept „paradoxul francez“ - realizat de către un profesor și om de știință, Serge Renaud, la Universitatea din Bordeaux. Premisa de la care a pornit a fost că francezii, în ciuda alimentației lor bogate în grăsimi, aveau o rată de deces cauzat de afecțiuni cardiovasculare mult mai scăzută decât alte popoare care, la rândul lor, urmau o dietă bogată în grăsimi și colesterol. În cazul altor nații, însă, rata de deces provocat de bolile cardiovasculare era mai mare.
Așadar, ce făceau francezii diferit pentru a-și apăra sănătatea, chiar dacă și ei, ca multe alte popoare, consumau alimente grase? Ei bine, în urma studiului, a fost găsită o legătură între consumul de vin roșu, ce conține resveratrol, și protejarea sistemului cardiovascular. Însă efectele acestei substanțe, evidențiate în cercetările ulterioare, sunt mult mai complexe de-atât, motiv pentru care, în cele ce urmează, vom vedea care sunt cele mai importante dintre ele.
Care sunt beneficiile resveratrolului
Resveratrolul este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antiîmbătrânire, dar și pentru rolul pe care îl poate juca în menținerea sănătății. Deși cercetările sunt promițătoare, nu există încă un studiu definitiv care să garanteze eficiența lui exactă pentru tratamentul anumitor afecțiuni. Totuși, beneficiile sale importante includ:
Reduce tensiunea arterială
Resveratrolul stimulează producția de oxid nitric, o substanță care ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la scăderea presiunii arteriale și la o circulație mai bună.
Scade nivelul colesterolului „rău” (LDL)
Acționează asupra enzimei care controlează producția colesterolului, reducând astfel riscurile legate de afecțiunile cardiovasculare.
Protejează creierul și funcțiile cognitive
Datorită efectului său antioxidant, poate încetini deteriorarea celulelor cerebrale și poate sprijini menținerea memoriei și a capacității cognitive.
Poate ajuta în lupta cu boala Alzheimer
Resveratrolul inhibă producția unor proteine (beta-amiloide) implicate în apariția acestei boli.
Reglează nivelul insulinei în sânge
Contribuie la echilibrarea metabolismului zahărului, ceea ce este util persoanelor cu diabet sau cu risc de diabet.
Ameliorează durerile musculare și osoase
Prin proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare, protejează cartilajele, ajutând la reducerea durerilor și inflamației.
Suprimă formarea celulelor canceroase
Deși nu este un tratament pentru cancer, există studii care arată că resveratrolul poate inhiba dezvoltarea anumitor celule canceroase.
Încetinește procesul de îmbătrânire
Neutralizează radicalii liberi care distrug celulele sănătoase, contribuind la menținerea tinereții pielii și întregului organism.
Care sunt principalele surse de resveratrol
Resveratrolul este o substanță produsă de plante, un polifenol cu rol antioxidant. Printre cele mai bogate surse de resveratrol („Plant foods and herbal sources of resveratrol“) se numără:
- Strugurii, în special cei negri și roșii, care conțin, pe lângă resveratrol (găsit în semințele și coaja fructelor), și mai multe vitamine și minerale (vitamina C, vitamina K, potasiu, zinc, mangan). Acesta este și motivul pentru care se recomandă, ocazional, câte un pahar de vin roșu: în timpul fermentării strugurilor, începe să fie eliberat și resveratrolul din ei;
- Fructele de pădure (afine, mure, zmeură, coacăze etc.), o altă sursă importantă de antioxidanți, cu o valoare nutritivă foarte mare, dar și un conținut caloric redus;
- Prunele, fructe gustoase, bogate în vitamine, minerale și antioxidanți;
- Arahidele (alune, caju, fistic etc.), care conțin atât resveratrol, cât și proteine, fibre și minerale (magneziu, fier);
- Ciocolata neagră, una dintre cele mai importante surse de antioxidanți, polifenolii aflându-se într-o cantitate semnificativă în boabele de cacao;
- Rădăcina de Polygonum cuspidatum (trestie japoneză), care conține cea mai mare cantitate de resveratrol, dar care nu poate fi consumată ca atare. Din ea se obține ceaiul Itadori, un remediu natural folosit în zona asiatică pentru combaterea problemelor cardiovasculare și a atacurilor de cord.
Nu în ultimul rând, resveratrolul poate fi găsit în nenumărate suplimente alimentare care au la bază extract din struguri, fructe de pădure sau Polygonum cuspidatum și care, la rândul lor, au un puternic efect antioxidant, oferind protecție și suport organismului.
Ce efecte secundare poate avea resveratrolul
Până acum, studiile nu au arătat efecte secundare semnificative ale resveratrolului, nici măcar atunci când este luat într-o doză mare. Totuși, acest compus poate interfera cu medicamentele anticoagulante sau antiinflamatoare, crescând riscul de sângerare (hemoragie).
De asemenea, ca urmare a lipsei de studii concludente și a efectelor clare ale substanței, femeile insarcinate și cele care alăptează nu ar trebui să ia suplimente sau să consume alimente cu un conținut ridicat de resveratrol, cel puțin nu înainte de a discuta cu medicul lor.
Nu în ultimul rând, dacă urmează o intervenție chirurgicală pentru pacient sau dacă este prescris un tratament pentru o anumită afecțiune, medicul specialist ar trebui consultat în privința administrării de resveratrol.
Acestea fiind spuse, resveratrolul se numără printre antioxidanții de bază în protejarea organismului, un compus esențial, care poate interveni în nenumărate procese interne ale corpului.
Resveratrolul nu înlocuiește tratamentele medicale
Este important să înțelegem că resveratrolul este un supliment alimentar și nu un medicament. Deși are multe beneficii pentru sănătate, el nu poate înlocui tratamentele prescrise de medic pentru afecțiunile medicale.
Resveratrolul poate susține un stil de viață sănătos și complementa tratamentele, însă nu trebuie folosit ca singura metodă de prevenție sau tratament. Dacă aveți o afecțiune sau urmați un tratament medicamentos, discutați întotdeauna cu medicul înainte de a începe administrarea suplimentelor cu resveratrol.
În plus, unele medicamente pot interacționa cu resveratrolul, iar dozele și efectele pot varia de la o persoană la alta. De aceea, este esențial să fie utilizat cu precauție și sub supraveghere medicală.
Sursa foto: Shutterstock.com