Virozele respiratorii: ce sunt, cum se transmit și cum se manifestă
Virozele respiratorii sunt printre cele mai comune patologii cu transmitere interumană, fiind întâlnite în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Simptomatologia cauzată de acestea poate varia de la una ușoară sau moderată, până la apariția unui tablou clinic sever, ce poate pune viața în pericol. Astfel, diagnosticarea, monitorizarea și tratarea acestor infecții virale sunt esențiale pentru procesele de vindecare și recuperare.
Află, în cele ce urmează, ce sunt, mai exact, virozele respiratorii și cum se pot transmite, care sunt factorii cauzatori și de risc, cum se poate diagnostica și trata o infecție respiratorie virală și cum se poate preveni apariția lor pe viitor.
Cuprins articol
Ce sunt virozele respiratorii
Virozele respiratorii, numite și infecții respiratorii virale, reprezintă o categorie de afecțiuni ale căilor aeriene, cu transmitere interumană și cu un tablou clinic divers, dar sugestiv. Infecțiile virale sunt mult mai întâlnite decât cele bacteriene, astfel încât probabilitatea ca o afecțiune respiratorie să fie de cauză virală este una foarte mare.
Căile respiratorii se împart, din punct de vedere anatomic, în superioare (cavitate bucală, fose nazale, faringe, laringe) și inferioare (trahee, bronhii, bronhiole). În general, o infecție virală se rezumă la nivelul căilor superioare. Acest fapt este posibil datorită abilității sistemului imun de a reține concentrația de patogeni la nivel superior și a o împiedica să treacă spre cel inferior, unde ar putea cauza o simptomatologie mult mai gravă. Totuși, în cazuri de imunosupresie acută sau cronică, infecția poate ajunge până la nivelul căilor inferioare.
Tipuri de viroze respiratorii
Dat fiind faptul că se pot întâlni viroze respiratorii care prezintă un tablou clinic diferit de la o persoană la alta, clasificarea lor este extrem de importantă atât pentru estimarea evoluției bolii, cât și pentru alegerea unui tratament optim. Există două criterii principale, în funcție de care se pot clasifica infecțiile respiratorii virale: localizarea anatomică și factorul etiologic.
Localizarea anatomică
Principala clasificare a virozelor respiratorii se realizează în funcție de nivelul la care patogenul a pătruns și a început să declanșeze o simptomatologie. Astfel, exemple de viroze respiratorii se regăsesc la nivelul:
- Căilor aeriene superioare - în zona faringelui (faringită, amigdalită) și cea a laringelui (laringită);
- Căilor aeriene inferioare - corespunzătoare traheei, bronhiilor și bronhiolelor (ex: pneumonie de cauză virală).
Factorul etiologic
O altă clasificare importantă a virozelor respiratorii se realizează în funcție de factorul etiologic (patogenul) care a declanșat infecția. Acest mod de clasificare este extrem de important, mai ales în timpul procesului diagnostic, cu scopul alegerii unui tratament eficient împotriva patogenului respectiv.
Astfel, principalii factori etiologici, responsabili pentru apariția de viroze respiratorii, sunt:
- Rinovirusurile - principalii factori responsabili pentru răcelile comune;
- Adenovirusurile - factori cauzatori ai bronșitelor și bronșiolitelor;
- Virusurile gripale și paragripale - responsabile pentru gripă;
- Virusul respirator sincițial - întâlnit în special în infecțiile de căi aeriene inferioare;
- Coronavirusurile - responsabile pentru COVID-19;
- Metapneumovirusurile;
- Alte virusuri care pot afecta persoanele imunodeprimate (ex: citomegalovirusul).
Cum se transmite o viroză respiratorie
Infecțiile virale, precum și cele bacteriene, se transmit de la o persoană purtătoare (simptomatică sau asimptomatică) la alta. Modul de transmitere poate fi realizat atât prin contact direct, cât și indirect, prin intermediul unor obiecte de uz comun.
Transmiterea directă reprezintă principalul mod prin care o infecție respiratorie virală poate fi purtată de la o persoană bolnavă la una sănătoasă. Virusurile sunt patogeni care nu se pot deplasa de unii singuri, astfel că au nevoie să fie transportați. Principala modalitate de transport a virusurilor și, implicit, de transmitere a virozei, se realizează prin intermediul aerosolilor, particule ce se formează în timpul tusei și strănutului.
Transmiterea indirectă, prin intermediul obiectelor de uz comun, atinse de o persoană bolnavă și, ulterior, de una sănătoasă, reprezintă o cale de infectare mai rar întâlnită, dar ea rămâne, totuși, o posibilitate, mai ales în rândul persoanelor imunodeprimate.
Cauze și factori de risc
Principala cauză de apariție a unei viroze respiratorii o reprezintă contactul (direct sau indirect) cu o persoană infectată cu unul dintre patogenii responsabili pentru infecțiile respiratorii virale. În general, întreaga populație experimentează cel puțin o dată în viață o infecție respiratorie de tip viral. Totuși, unele persoane se pot afla într-o categorie de risc crescut pentru dezvoltarea frecventă și/sau severă a acestui tip de afecțiuni.
Printre categoriile de persoane aflate la risc pentru dezvoltarea virozelor respiratorii se numără:
- Persoanele care suferă de o boală pulmonară cronică (ex: BPOC);
- Persoanele imunodeprimate;
- Fumătorii;
- Persoanele care suferă de boli cardiovasculare;
- Cei care locuiesc în țări subdezvoltate și nu au acces facil la servicii de sănătate;
- Cei care se află în medii aglomerate (ex: azil de bătrâni, închisori);
- Persoanele care nu respectă o igienă riguroasă.
Simptomatologia în viroze respiratorii
Tabloul clinic specific virozelor respiratorii poate să difere în funcție de severitatea afecțiunii, starea generală a persoanei respective (imunosupresie, boli pulmonare cronice), dar mai ales în funcție de factorul etiologic implicat. Totuși, manifestările specifice infecțiilor respiratorii virale au suficiente puncte comune și, astfel, pot orienta diagnosticul către o certitudine, chiar înainte de izolarea patogenului în laborator.
Simptomatologia întâlnită în virozele respiratorii poate include:
- Congestie nazală;
- Strănut și secreții nazale abundente (rinoree);
- Dureri de cap;
- Dureri în gât;
- Răgușeală și modificarea sau chiar pierderea vocii (disfonie) - specifice laringitei;
- Tuse seacă - întâlnită mai ales în bronșită;
- Tuse cu expectorație - întâlnită în pneumonie;
- Febră;
- Oboseală;
- Dureri de mușchi;
- Manifestări digestive - dureri abdominale, greață și vărsături.
Diagnosticul virozelor respiratorii
Pentru a putea depista o infecție respiratorie, este necesar să te adresezi medicului încă de la debutul simptomatologiei. Se va începe cu preluarea istoricului medical personal și familial și se va continua cu un examen fizic general, cu focus asupra stării căilor aeriene. În funcție de localizarea virozei respiratorii (superior sau inferior), este posibil să fie necesar un consult de specialitate ORL sau unul de pneumologie ori ambele.
Chiar dacă tabloul clinic poate sugera o viroză respiratorie, nu trebuie omise testele imagistice (radiografia, CT-ul) și cele de laborator, care pot identifica gradul de severitate al afecțiunii și pot izola patogenul, cu scopul administrării tratamentului optim.
Cel mai important test de izolare și identificare virală este cel RT-PCR, datorită sensibilității sale crescute. Tehnica utilizată constă în preluarea unor probe ce conțin patogenul în cauză (ex: exsudat nazo-faringian și faringian), izolarea acestora și identificarea prezenței ARN-ului sau ADN-ului viral în probă.
Tratament și prevenție în viroza respiratorie
Tratamentul în viroza respiratorie este țintit asupra înlăturării factorului etiologic și este adaptat la diversitatea și severitatea simptomatologiei. Astfel, o schema terapeutică poate include:
- Medicamente antivirale specifice patogenului (ex: oseltamivir, amantadină);
- Decongestionante nazale;
- Antipiretice - împotriva febrei;
- Analgezice - împotriva durerilor;
- Antitusive;
- Expectorante.
Nu întotdeauna pot fi prevenite virozele respiratorii. Totuși, menținerea unei igiene riguroase, evitarea zonelor aglomerate (în special în lunile reci) și vaccinarea antigripală reprezintă măsuri de prevenție pe care le putem adopta oricând, cu scopul minimizării riscului de contaminare și dezvoltare a unor forme severe de infecții respiratorii.
Astfel, virozele respiratorii fac parte dintr-o categorie de afecțiuni comun întâlnite în rândul populației și, implicit, în practica medicală. Simptomatologia asociată cu infecțiile respiratorii virale poate varia de la una simplă, care nu generează un grad ridicat de disconfort, până la una severă, potențial amenințătoare de viață. Dat fiind acest fenomen, este extrem de importantă vizita la medic încă de la debutul primelor simptome, cu scopul identificării factorului etiologic, estimării posibilei evoluții a bolii în timp și administrării precoce a unui tratament potrivit.
** Sursa foto: Shutterstock**
Bibliografie:
- Virozele respiratorii https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?sectionid=192025030&bookid=2129&jumpsectionID=192025067&Resultclick=2#1159154918
- Infecțiile respiratorii virale https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?sectionid=192025030&bookid=2129&jumpsectionID=192025067&Resultclick=2#1159154918
- Tipuri de viroze respiratorii https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/respiratory-viruses/overview-of-viral-respiratory-infections#v1018675
- Infecțiile respiratorii virale și răspunsul gazdelor https://respiratory-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12931-016-0474-9
- Infecții respiratorii virale https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152106/