Panel extins bacterii enteropatogene
Panel extins bacterii enteropatogene (PCR)Cuprins articol
Utilitatea panelurile gastrointestinale de biologie moleculară
Identificarea bacteriilor din materiile fecale este o provocare, având în vedere biodiversitatea florei bacteriene gastrointestinale. Această floră bacteriană prezintă fluctuaţii ca răspuns la factorii de mediu, consum de antibiotice, boli inflamatorii etc.
Panelurile gastrointestinale de biologie moleculară sunt o alternativă la metodele tradiţionale (microscopie, cultură, teste antigenice etc.), studiile recente au demonstrat că acestea pot înlocui cu succes metodele anterior menţionate. Având sensibilitate şi specificitate crescută şi un răspuns foarte rapid, oferă medicului posibilitatea iniţierii unei terapii ţintite şi precoce reducând timpul de spitalizare şi implicit costurile.
Creşterea sensibilităţii metodei este parţial datorată detecţiei de ADN bacterian care poate persista după un tratament antibiotic, în convalescenţă, la purtători cronici, fiind cheia unui diagnostic retrospectiv corect.
Panel extins bacterii enteropatogene
Panelul extins bacterii enteropatogene vine în completarea panelului bacterii enteropatogene şi detectează >95% din bacteriile responsabile de boli diareice:
- ADN Salmonella spp.
- ADN Campylobacter spp. (jejuni/coli)
- Genele toxinelor Shiga 1 şi 2(stx1, stx2)
- ADN Yersinia enterocolitica
- ADN E. coli enterotoxigen (ETEC LT/ST)
- ADN Yersinia enterocolitica
- ADN Shigella spp./E. coli enteroinvaziv (EIEC)
- ADN Plesiomonas shigelloides
- ADN Vibrio spp. (vulnificus/parahaemolyticus/cholerae)
Salmonella spp.
Infecţiile cu Salmonella spp. înregistrează cea mai mare incidență în rândul copiilor cu vârsta < 5 ani. În general gastroenterita asociată cu Salmonella are evoluţie autolimitată cu excepția bolii severe sau tifoide. Salmoneloza se înscrie în lista afecțiuniilor monitorizate în UE.
Campylobacter spp.
Infecţia cu Campylobacter este cea mai frecventă cauză de toxiinfecţie alimentară în statele membre UE. Infecţiile enterice cu Campylobacter variază de la asimptomatice la severe, caracterizate prin scaune diareice cu sau fără sânge, febră şi crampe abdominale. Infecţiile pot declanşa şi probleme medicale pe termen lung, cum ar şi sindromul Guillain-Barré și artrită reactivă.
Shigella/E. coli enteroinvaziv (EIEC)
Există patru subgrupuri ale speciei Shigella: subgrupul A (S. dysenteriae ), subgrupul B (S. flexneri), subgrupul C (S. boydii) și subgrupul D (S. sonnei). Toate tipurile de Shigella se transmit prin contact cu o persoană infestată sau prin ingerarea de apă sau alimente contaminate (omul și alte primate sunt singurele rezervoare cunoscute). Infecțiile apar cel mai frecvent în condiții de igienă precară, cum ar fi în instituții (grădinițe, creșe etc.). Shigella este responsabilă de numeroase afecțiuni, inclusiv shigeloza și dizenteria bacteriană care poate cauza diaree cu sau fără sânge.Tulpinile de EIEC conțin factori de virulență care codifică plasmide (cum ar fi antigenul plasmidei invazive ipaH) care permit bacteriei să invadeze colonul și să cauzeze sindromul diareii apoase, similar cu cel declanșat de Shigella. EIEC este rar în SUA și UE și este mai puțin frecvent în lume comparativ cu ETEC și EPEC. Infecțiile cu Shigella și EIEC sunt în general tratate la fel.
E. coli producător de toxină Shiga (STEC)
Există două tipuri de toxine Shiga principale: toxina Shiga 1 (Stx1) și toxina Shiga 2 (Stx2) (cunoscute și ca verotoxine). E. coli producător de toxină Shiga (STEC) poate conține fie una, fie ambele gene stx. STEC reprezintă una dintre cauzele principale ale diareii hemoragice și poate progresa până la sindrom hemolitic uremic (cauzat de distrugerea eritrocitelor de către toxina Shiga, care generează insuficiența renală), cu precădere în rândul copiilor foarte mici și al persoanelor în vârstă.
STEC sunt patogeni alimentari importanți, infecția poate fi transmisă prin apă, de la o persoană la alta sau prin contactul cu animalele (cu precădere bovine, care sunt rezervoare pentru STEC).
Terapia antimicrobiană pentru STEC poate genera o creștere a riscului de sindrom hemolitic uremic, cu precădere în cazul tulpinilor rezistente la antibiotice, prin amplificarea producției, crescând astfel cantitatea de toxină Shiga disponibilă pentru absorbție. Prin urmare, identificarea genelor toxinei Shiga la un pacient cu boală gastrointestinală poate facilita luarea unei decizii cu privire la prescrierea de antibiotice în terapia curativă.
Yersinia enterocolitica
Y. enterocolitica se transmite prin ingerarea de apă și alimente contaminate (carne insuficient preparată termic - cu precădere de porc). O incidență crescută a yersiniozei s-a observat în țările europene, mai ales în Europa continentală. Severitatea bolii este dată de serotipul tulpinii care cauzează infecția și variază de la gastroenterita autolimitată la ileita terminală și limfadenita mezenterică. Simptomele bolii sunt similare cu cele ale apendicitei și pot determina intervenții chirurgicale care nu sunt necesare, de unde importanța identificării corecte a acestui microorganism atunci când este prezent în probele de materii fecale. Yersinioza este o afecțiune care trebuie raportată în SUA și este monitorizată de TESSy în UE.
E. coli enterotoxigen (ETEC)
Prezența enterotoxinelor termolabile (lt) și/sau termostabile (st) definește E. coli enterotoxigen (ETEC). Aceste toxine (care se pot regăsi împreună sau separat în tulpinile ETEC) se leagă de celulele epiteliale intestinale cauzând pierderea de electroliți și, prin urmare, instalarea scaunelor diareice apoase. ETEC reprezintă o cauză importantă a diareii în țările în curs de dezvoltare, cu precădere în rândul copiilor mici, dar și cel mai frecvent factor declanșator al scaunelor diareice a celor care călătoresc peste hotare (numită, în general, diareea călătorului). Cu toate acestea, infecția cu ETEC este în continuare subdiagnosticată și neraportată din cauza dificultății în identificare și din cauza faptului că este posibil ca adulții infectați să nu se adreseze medicului, deoarece infecțiile dispar în câteva zile cu tratament de susținere (rehidratare). De asemenea, purtătorii de ETEC pot fi asimptomatici.
Plesiomonas shigelloides
Gastroenterita cu P. shigelloides survine deseori ca urmare a consumului de fructe de mare, dar și de apă contaminată folosită pentru băut sau a alimentalor neprelucrate termic. În general, simptomele includ diareea apoasă, scaune dizenterice afecaloide și prelungirea infecțiilor (> 2 săptămâni), însă, de cele mai multe ori, sunt autolimitate. Majoritatea cazurilor raportate se înregistrează în rândul indivizilor cu afecțiuni medicale preexistente.
Vibrio (V. parahaemolyticus/V. vulnificus/V. cholerae)
V. cholerae este singura specie Vibrio care cauzează holeră endemică, epidemică și pandemică. Există trei subgrupuri majore ale V. cholerae: V. cholerae O1, V. cholerae O139 și V. cholerae non-O1/non-O139. Holera clasică este caracterizată de scaune diareice numeroase care determină deshidratare extremă și deces. În forma severă, boala este mediată de prezența toxinei holerei (CTX). Discrepanța dintre prevalența estimată și detecțiile efective este consecința testelor specializate necesare pentru identificarea Vibrio în materiile fecale, majoritatea cazurilor fiind astfel nediagnosticate.