Cortizolul: ce trebuie să știi despre hormonul stresului
Cortizolul este cunoscut ca fiind hormonul stresului. Dar ce rol joacă acesta în felul în care organismul nostru răspunde la stres și cum influențează nivelul de cortizol starea noastră de sănătate?
Cuprins articol
Ce este cortizolul?
Cortizolul este un hormon steroid produs de glandele suprarenale și reglat prin intermediul axei hipotalamo-hipofizo-suprarenala. Cortizolul ajută la funcționarea normală a organismului, intermediind procese esențiale în metabolism, imunitate și presiunea arterială.
Nivelul de cortizol fluctuează constant de-a lungul unei zile, înregistrând valorile cele mai mari dimineața. Acest lucru se întâmplă deoarece în primele ore ale zilei, un nivel mai mare de cortizol ajută la reglarea glicemiei, la buna funcționare a metabolismului și la reducerea inflamației, precum și la echilibrul sodiului și apei în organism.
În momentul în care suntem supuși unui stres psihologic sau fizic mare, cortizolul este secretat într-un procent mai mare de către glandele suprarenale. Un nivel prea crescut sau prea scăzut de cortizol poate duce la afecțiuni de sănătate precum sindromul Cushing sau boala Addison.
Ce rol are cortizolul?
Cele mai importante roluri pe care cortizolul le are sunt:
Ajută la buna funcționare a metabolismului: cortizolul ajută la reglarea zahărului din sânge, crescând producția de glucoză și scăzând utilizarea acesteia la nivel celular.
De asemenea, cortizolul contribuie la procesul de descompunere al proteinelor în aminoacizi care pot fi ulterior folosiți în glucogeneza (procesul prin care se obține glucoză din alte surse decât din carbohidrați). În plus, cortizolul joacă un rol și în amplificarea lipolizei, procesul prin care grăsimile sunt descompuse pentru a elibera energie.
Reduce inflamația: cortizolul ajută la reducerea inflamației în corp prin inhibarea producției de substanțe care cauzează inflamația și prin suprimarea răspunsului sistemului imunitar.
Răspunde la stres: cortizolul este denumit hormonul stresului cu un motiv bine meritat, nivelul acestuia fiind strâns legat de cantitatea de stres fizic sau emoțional la care suntem supuși. În esență, cortizolul ajută la mobilizarea resurselor de energie necesare pentru a face față situațiilor stresante. Mai concret, pentru a obține energia necesară, cortizolul crește zahărul din sânge, presiunea arterială și ritmul cardiac.
Reglează ciclul veghe-somn: nivelul de cortizol fluctuează în mod natural de-a lungul unei zile, fiind mai crescut dimineața și mai scăzut seara, tocmai cu scopul de a menține ritmul de energie necesar pentru activitățile din timpul zilei și de a pregăti organismul pentru somn.
Contribuie la declanșarea nașterii: cortizolul joacă un rol important în declanșarea procesului de naștere, dar contribuie și la echilibrul hormonal necesar pentru a rămâne însărcinată și la dezvoltarea fetală.
Simptome nivel crescut de cortizol
Atunci când nivelul de cortizol se situează peste limita normală maximă, sănătatea ta poate fi afectată din mai multe puncte de vedere. În cazul în care cortizolul tău este mereu crescut datorită unui stres cronic sau a anumitor afecțiuni, simptomele negative ce pot apărea sunt:
- creșterea în greutate, în special în zona abdominală
- acnee
- piele sensibilă, care se învinețește ușor
- față înroșită
Mai mult, persoanele cu un nivel crescut de cortizol pot avea dificultăți când vine vorba de vindecarea rănilor, pot suferi de slăbiciuni musculare, oboseală extremă, iritabilitate și pot avea dificultăți în a se concentra. Toate acestea pot afecta drastic atât productivitatea cât și bunăstarea.
Ce trebuie să ții minte este faptul că răspunsul natural al corpului tău la stres implică eliberarea de cortizol pentru a face față potențialelor pericole. Atunci când stresul devine cronic, nivelul de cortizol rămâne mereu la nivel crescut, ducând la o serie de efecte adverse asupra proceselor din corp. Expunerea îndelungată la prea mult cortizol întrerupe echilibrul natural al corpului, impactând metabolismul, imunitatea și sănătatea în general. Astfel, nivelul prea mare de cortizol poate fi însoțit și de presiune arterială crescută, dureri de cap, un nivel glicemic mare și un risc crescut de diabet.
Efectele negative ale unui nivel prea mare de cortizol nu sunt doar fizice, ci și emoționale și psihice. Cei care trăiesc constant cu prea mult cortizol pot suferi de anxietate, depresie, schimbări de dispoziție și pot avea dificultăți în a se recupera după efort. În plus, probleme digestive precum constipația, balonarea, sau diareea pot fi comune. Tot prea mult cortizol poate contribui și la un libido scăzut, poate contribui la disfuncțiile erectile în cazul bărbaților sau poate cauza menstruații neregulate la femei.
Toate aceste simptome și efecte indică cât de complexa este relația dintre cortizol și procesele din corpul nostru și cât de important este să găsim strategii de gestionare a stresului și a cauzelor de la baza lui.
Cum să reduci nivelul cortizolului
Pentru a reduce nivelul de cortizol trebuie să începi prin a identifica ariile de stres din viața ta și cauzele de la bază. Ca prim pas, este esențial să încerci să găsești metode de a gestiona acest stres.
Există mai multe tehnici care și-au demonstrat utilitatea practică în gestionarea stresului și, prin urmare, în reducerea cortizolului. Spre exemplu, practicarea unor tehnici de relaxare precum yoga, meditația și respirația conștientă pot avea un efect pozitiv asupra nivelului de cortizol. Aceste tehnici activează sistemul nervos parasimpatic și minimizează răspunsul organismului bazat pe fugă sau luptă. De asemenea, meditația ajută la o mai bună gestionare a gândurilor și reacțiilor, reducând nivelul de stres prin promovarea acceptării și întârzierea unei reacții imediate.
Pe lângă tehnicile de relaxare, alimentația joacă un alt rol esențial în reglarea nivelului de cortizol. O dietă echilibrată și bogată în nutrienți, fibre, acizi grași omega 3 și alimente anti-inflamatorii poate să-ți ajute corpul să scadă nivelul de cortizol. Mai precis, este indicat să eviți, pe cât posibil, zahărul, alcoolul și cofeina, deoarece acestea pot contribui la creșterea nivelului de cortizol.
În schimb, este indicat să consumi ceaiuri precum ceai verde, de mușețel, sau de mentă, deoarece anumite studii au demonstrat că acestea pot ajuta la gestionarea stresului și reducerea nivelului de cortizol. De asemenea, în anumite cazuri, suplimente precum Omega 3, Magneziu sau Ashwagandha pot fi benefice. Înainte de a lua însă suplimente de orice fel, asigură-te că te consulți cu medicul tău. Doar acestea îți poate spune cu certitudine ce se potrivește în funcție de istoricul tău medical și starea ta de sănătate.
Nu este un secret faptul că exercițiile fizice regulate contribuie la bunăstarea organismului nostru, dar și la menținerea unui nivel echilibrat de cortizol. Alege exerciții moderate pe care le poți suștine pe o perioadă lungă de timp și încearcă să le practici câte 30-50 de minute pe zi. Poți alege activitățile care îți fac cea mai mare plăcere, fie că e vorba de mers la sală, plimbări cu bicicleta, înot sau pur și simplu mers pe jos. Nu exagera însă cu exercițiile, deoarece un efort prea mare poate avea efectul opus celui dorit. Alternează perioadele de exerciții mai intense cu perioade de odihnă și recuperare — esențiale pentru menținerea unui nivel optim de colesterol.
Simptome cortizol scăzut
Chiar dacă se vorbește foarte mult despre efectele negative pe care le poate avea cortizolul în exces, există cazuri de persoane care se confruntă cu prea puțin cortizol. Insuficiența se manifestă diferit la bărbați și la femei, cauzând simptome și probleme specifice.
La femei, un nivel prea mic de cortizol poate duce la simptome precum:
- Somn întrerupt
- Libido scăzut
- Alergii
- Senzație constantă de frig
- Creștere în greutate
La bărbați, un nivel prea mic de cortizol poate cauza:
- Pierderea masei musculare
- Dureri de încheieturi
- Anxietate
În plus, prea puțin cortizol poate afecta semnificativ ritmul vieții, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, cauzând oboseală cronică și tensiune arterială mică. Aceste simptome pot indica o insuficiență suprarenală sau condiții precum boala Addison. Netratate acestea pot pune viața persoanelor afectate în pericol.
În aceste cazuri este esențial să discuți cu medicul tău care, pe lângă strategiile de bază pentru echilibrarea cortizolului, îți poate recomanda suplimente și opțiuni specifice stării tale de sănătate. Somnul, exercițiile și gestionarea stresului sunt și acestea importante.
Ce analize pentru cortizol există
Testarea nivelului de cortizol poate fi benefică atât pentru a confirma sau infirma anumite suspiciuni, dar și pentru a evalua variațiile ritmului circadian sau relația mai complexă dintre cortizol și celelalte componente ale axei hipotalamo-hipofizară.
În cadrul laboratoarelor Bioclinica, poți efectua o gamă variată de analize care măsoară nivelul de cortizol sau îți oferă mai multe informații despre producerea acestuia. Medicul tău îți poate recomanda analizele care ți se potrivesc.
Cortizol seric Cortizol salivar Cortizol liber în urină ACTH (hormon adrenocorticotrop)