Colestaza de sarcină - generalități, analize medicale
Colestaza de sarcină este o afecţiune temporară cauzată de o disfuncţie hepatică apărută în timpul sarcinii. Este cunoscută și sub denumirea de colestază obstetricală sau intrahepatică.
Aceasta este caracterizată prin prurit intens generalizat care începe de obicei în al treilea trimestru.
Aceasta nu reprezintă un risc pe termen lung pentru mamă, dar aceasta poate pune în pericol dezvoltarea fetală. Termenul de colestază se referă la orice fel de afecțiune care împiedică circulația biliară de la nivel hepatic, sarcina reprezentând una dintre posibilele cauze ale acesteia.
Cuprins articol
Care sunt simptomele colestazei?
Simptomul predominant este mâncărimea (pruritul) palmelor sau a tălpilor care se intensifică pe timpul nopții. Acesta apare deobicei în cel de-al treilea trimestru de sarcină, urmând ca apoi să dispară la câteva zile după naștere.
Alte semne și simptome mai puțin specifice sunt
- colorarea galbenă a tegumentelor și a conjunctivelor (icter)
- greață
- scăderea poftei de mâncare
Frecvent mâncărimea intensă a palmelor și tălpilor este singurul simptom prezent în această afecțiune. Pruritul (mâncărimea) poate fi greu de suportat, în special pe timpul nopții.
Cauzele colestazei de sarcină nu sunt cunoscute. Hormonii de sarcină pot de asemenea să joace un rol important. Bila, produsă la nivel hepatic, ajută sistemul digestiv în descompunerea grăsimilor. În trimestrul al treilea de sarcină, nivelul de hormoni crește, influențând astfel fluxul normal de bilă la nivel hepatic. Ca urmare, crește nivelul hepatic de bilă, permițând astfel trecerea acizilor biliari în circulația sanguină.
Care sunt factorii de risc?
- antecedent personale sau familiale de colestază intrahepatică de sarcină
- istoric de afecțiuni hepatice
- sarcină gemelară
Care sunt complicațiile colestazei?
În cazul mamei, colestaza în sarcină afectează temporar absorbția vitaminelor liposolubile. Pruritul dispare după câteva zile de la naștere. În cazul copilului, complicațiile pot fi severe. Colestaza de sarcină poate determina nașterea prematură și posibila revărsare a meconiului (substanță prezentă în intestinul fetal) în lichidul amniotic. Astfel, fătul poate aspira meconiul în timpul nașterii și pot apărea probleme respiratorii.
Analize medicale recomandate
Acizi biliari totali- reprezintă cel mai sensibil test disponibil pentru diagnosticarea colestazei de sarcină.
Bibliografie