Sarcina extrauterină: de ce apare, cum se manifestă și cum se poate trata
Sarcina extrauterină (numită și sarcină ectopică) este aceea care se formează în afara uterului, provocând numeroase probleme de sănătate și putând chiar să reprezinte un pericol vital, dacă nu este tratată la timp. Află, în cele ce urmează, care sunt diferențele dintre o sarcină extrauterină și una normală, cum se manifestă o sarcină ectopică, dar și cum se poate trata această problemă medicală.
- Sarcina intrauterină vs sarcina extrauterină
- Sarcina extrauterină - cauze și factori de risc
- Simptome sarcină extrauterină
- Sarcina ectopică - tratament
- Prevenție
Cuprins articol
Sarcina intrauterină vs sarcina extrauterină
O sarcină normală este aceea care se formează și se dezvoltă în interiorul uterului (intrauterin), după ce are loc fecundarea ovulului în trompa uterină și apoi, acesta migrează către uter, unde se va implanta în termen de 5-6 zile de la fecundare. Odată formată sarcina, aparatul reproducător își schimbă comportamentul, unul dintre primele semne fiind absența menstruației.
În cazul unei sarcini extrauterine, ovulul fecundat nu mai ajunge în uter și poate ajunge să pună în pericol sănătatea sau chiar viața pacientei. Se disting mai multe tipuri de sarcină ectopică, în funcție de locul în care se formează. Astfel, sarcina extrauterină poate apărea:
- la nivelul unei trompe uterine (sarcină tubară) - în 90% din cazuri;
- la nivelul unui ovar;
- la nivelul colului uterin (sarcină cervicală);
- în cavitatea abdominală.
Sarcina extrauterină - cauze și factori de risc
Există mai multe cauze posibile care conduc la apariția unei sarcini extrauterine. Printre acestea, se numără următoarele:
- inflamația preexistentă a trompei uterine;
- malformațiile congenitale ale trompelor uterine;
- utilizarea pe termen lung a steriletului;
- dezechilibrele hormonale.
Totodată, la unele paciente, din cauza unor factori de risc, probabilitatea unei sarcini ectopice este mai crescută. Factorii de risc în această privință sunt reprezentați de unele afecțiuni existente, de istoricul medical, dar și de unele obiceiuri vicioase, cum ar fi:
- sarcina extrauterină în istoric - o femeie care a avut în trecut una sau mai multe sarcini extrauterine este expusă riscului ca această problemă medicală să se repete;
- endometrioza;
- operația de ligatură tubară (legarea trompelor uterine) poate fi, la rândul său, un factor care facilitează formarea unei sarcini extrauterine;
- fertilizarea in vitro (FIV) - specialiștii din domeniu au descoperit o incidență mai crescută a sarcinilor extrauterine în rândul femeilor care au urmat tratamente de fertilizare in vitro;
- bolile cu transmitere sexuală (BTS) - contractarea unor astfel de boli poate avea drept consecință inflamarea sau deformarea trompelor uterine, fapt ce favorizează apariția unei sarcini ectopice;
- fumatul;
- tratament cu dietilstilbestrol în antecedente - această substanță este un estrogen nesteroidian care a fost folosit frecvent în urmă cu 50-60 de ani pentru prevenția avorturilor spontane și tratarea sângerările apărute în timpul sarcinii. În prezent, s-a renunțat la administrarea de dietilstilbestrol, din cauza numeroaselor efecte adverse pe care le poate avea, atât asupra mamei, cât și asupra dezvoltării intrauterine a fătului.
Simptome sarcină extrauterină
Primele semne ale unei sarcini ectopice sunt similare sarcinii obișnuite. Pacienta observă absența menstruației și, uneori, apar durerile de sâni sau grețurile matinale. Însă, pe măsură ce sarcina avansează, încep să se distingă simptome specifice sarcinii extrauterine:
- durere în zona pelvină - adesea, durerile se pot concentra pe o singură parte a bazinului, cea în care s-a format sarcina;
- dureri la nivelul coloanei lombare;
- sângerări vaginale.
Dacă, în situația unei sarcini tubare, se produce ruptura trompei uterine, simptomele care pot apărea sunt unele violente:
- durere intensă, cu debut brusc, în zona pelvină sau abdominală;
- durere la nivelul umărului - acest simptom se explică prin faptul că, în cazul unei hemoragii abundente, cavitatea abdominală și cea pelvină sunt inundate de sânge;
- peritonită;
- hipotensiune arterială;
- amețeli și chiar pierderea cunoștinței, pe fondul pierderii unei cantități mari de sânge.
Oricare dintre manifestările care ar putea indica ruperea unei sarcini extrauterine necesită asistență medicală de urgență, deoarece pot pune în pericol viața pacientei.
Testul de sarcină depistează sarcina extrauterină
La început, sarcina ectopică se aseamănă foarte mult cu cea intrauterină, iar răspunsul la testul de sarcină clasic nu face excepție. Momentul în care probabilitatea de a obține un rezultat concludent pentru testul de sarcină este una favorabilă este începând cu prima săptămână de întârziere a menstruației. Testul de urină folosit frecvent pentru identificarea unei sarcini se bazează pe detectarea nivelului de HCG (gonadotropina corionică umană), un hormon produs în organism în prezența unei sarcini.
Din nefericire, însă, un test de sarcină nu poate distinge o sarcină normală de una extrauterină, indiferent dacă dozarea HCG se face din urină sau din sânge. De obicei, o astfel de sarcină este depistată abia după debutul simptomelor sau chiar ruperea acesteia.
Sarcina ectopică - tratament
Variantele de tratament indicate în sarcina extrauterină sunt în număr de două: tratamentul medicamentos și intervenția chirurgicală. Alegerea metodei terapeutice potrivite se face de către medicul specialist, după evaluarea stării pacientei, un aspect deosebit de important fiind stadiul sarcinii ectopice (dacă a provocat ruperea trompei uterine sau nu). Ce este esențial de menționat este faptul că, indiferent de metoda de tratament recomandată, sarcina nu poate fi salvată. O sarcină ectopică nu se poate dezvolta normal și pune în pericol atât viața fătului, cât și a mamei.
Tratamentul medicamentos
La pacientele la care sarcina extrauterină nu este foarte avansată și nu a provocat o hemoragie, medicul poate recomanda administrarea de metotrexat pe cale intramusculară, în doză unică. Acesta va opri evoluția sarcinii, iar ovulul fecundat se va resorbi în decurs de 4 până la 6 săptămâni. Este posibil ca pacienta să resimtă efecte adverse după administrarea tratamentului cu metotrexat, precum vertijul sau tulburările digestive (diaree, greață, vărsături).
Operație sarcină extrauterină
Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unei sarcini ectopice nu se recomandă doar atunci când se produce ruptura trompei uterine, ci și în cazul în care starea de sănătate a pacientei nu permite tratamentul medicamentos sau sarcina este una avansată.
În funcție de tabloul clinic al sarcinii extrauterine, tratamentul chirurgical poate presupune fie îndepărtarea embrionului (cu salvarea întregului aparat reproducător), fie extirparea trompei afectate sau, în cazuri severe, realizarea unei histerectomii totale.
Consilierea psihologică
Pentru orice femeie, recuperarea după sarcina extrauterină își poate pune amprenta asupra stării de sănătate psihoemoționale, nu numai asupra stării fizice. Pierderea unei sarcini aduce cu sine un dezechilibru emoțional, ce necesită o atenție sporită, atât din partea specialiștilor din domeniu, cât și din partea celor apropiați. Pacienta trebuie încurajată să ceară ajutor de specialitate dacă această problemă devine copleșitoare și îndrumată, după caz, la un psihoterapeut sau un medic psihiatru.
Prevenție
Deși nicio metodă de prevenție nu elimină în totalitate posibilitatea apariției unei sarcini extrauterine, există totuși o serie de măsuri pe care o femeie le poate lua pentru ca probabilitatea unei astfel de probleme medicale să fie cât mai mici:
- prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, ceea ce presupune limitarea partenerilor sexuali, odată cu folosirea prezervativului la fiecare contact sexual prin care nu se urmărește concepția;
- renunțarea la fumat înainte de a rămâne însărcinată;
- efectuarea de controale periodice la medicul ginecolog, pentru monitorizarea sănătății aparatului reproducător.
Sarcina extrauterină este o problemă medicală ce poate avea un grad ridicat de pericol pentru sănătatea și viața pacientei, însă nu afectează fertilitatea. Cu excepția cazurilor în care este necesară efectuarea unei histerectomii, multe dintre femeile care au avut o sarcină extrauterină au ajuns să ducă la termen o sarcină normală după un anumit timp.
Sursa foto: Shutterstock.com