Cancerul testicular: ce este și ce trebuie să știi pentru a-l preveni sau detecta la timp
Cancerul testicular se dezvoltă la nivelul sistemului reproducător al bărbaților, mai specific în scrot, unde se află testiculele. Acesta apare cu precădere la bărbații mai tineri, cu vârste între 15 și 44 de ani, dar poate afecta bărbați de orice vârstă.
Știm cât de apăsător poate fi un diagnostic de cancer, dar având informațiile de bază, poți lua măsurile necesare pentru a-l gestiona și trata. Prin urmare, acest articol te va pune la curent cu tot ceea ce trebuie să știi pentru a face din timp, investigațiile necesare.
Cuprins articol
Care sunt categoriile de risc pentru cancerul testicular?
Deși cancerul testicular este mult mai probabil să afecteze bărbații din categoria de vârstă 15 - 44, există anumiți factori care cresc acest risc. Categoriile de risc includ bărbați cu:
- Criptorhidie (testicul necoborât): bărbații care au un testicul necoborât și nu corectează acest lucru chirurgical sunt supuși unui risc mai mare de a dezvolta cancer testicular.
- Un istoric de cancer testicular în familie: în această categorie intră, în special, bărbații ai căror tată a suferit de cancer testicular.
- Istoric medical personal: bărbații care au dezvoltat deja cancer testicular sunt predispuși unui risc mai mare de a-l dezvolta din nou, la celălalt testicul; de asemenea, bărbații cu HIV care au sistemul imunitar slăbit, sunt supuși unui risc mai mare.
- Hipospadias (malformație congenitală a uretrei): hipospadiasul este un defect de naștere destul de comun, în care uretra nu se formează la capătul penisului, ci la bază sau pe lateral. Această condiție poate fi corectată chirurgical, dar a fost asociată cu un risc mai crescut de cancer testicular.
Simptome cancer testicular
De cele mai multe ori, cancerul testicular este suspectat în momentul în care se descoperă o umflătură nedureroasă într-unul dintre testicule. Aceasta este însoțită, de obicei, de o senzație de disconfort la nivelul scrotului și de schimbări ale culorii, mărimii, formei și greutății testiculului afectat.
Pe lângă modificările apărute la nivelul scrotului și testiculului, alte simptome ale cancerului testicular pot include:
- Durere localizată la nivelul abdomenului inferior sau în zona inghinală.
- Senzație de greutate la nivelul scrotului
- Sensibilitate la nivelul sânilor datorită hiper producției de anumiți hormoni.
În cazul în care cancerul testicular avansează și în alte părți ale organismului, pacienții pot experimenta și:
- Dureri de spate în zona lombară
- Respirație greoaie
- Dureri în piept
- Spută cu sânge
- Dureri de cap și stări de confuzie
Este important de reținut că prezența simptomelor primare, dar și a celor secundare, poate fi cauzată și de alte condiții precum inflamații (orhita) sau răni. Atât orhita (inflamarea unui testicul), cât și epididimita (inflamarea epididimului, organul din spatele testiculelor) poate cauza modificări la nivelul testiculelor. Aceste condiții pot fi cauzate fie de infecții bacteriene, fie de infecții virale.
De aceea, este esențial să consulți un medic specialist care te poate îndruma către cea mai eficientă metodă de diagnostic. Doar în urma unui control de specialitate și a unor analize de laborator și teste imagistice poți afla cu certitudine dacă te confrunti cu un cancer testicular sau cu o altă afecțiune.
Prevenție și detectare precoce a cancerului testicular
Deși nu există o cale complet sigură pentru a preveni cancerul testicular, ai la îndemână câteva tehnici care te pot ajuta să detectezi la timp o eventuală simptomatologie îngrijorătoare. Efectuează în mod regular examinări fizice acasă pentru a descoperi eventuale modificări la nivelul testiculelor și contactează-ți medicul imediat ce observi ceva ieșit din comun.
Odată ajuns la specialist, acesta te va îndruma printr-o serie de proceduri și teste. Primul pas va fi anamneza și examenul fizic prin care medicul va afla dacă există noduli sau anormalități la nivelul testiculelor. Dacă detectează un nodul, specialistul poate recurge la o ecografie pentru a vedea cu mai multă claritate ce se întâmplă. Ecografia poate determina unde este localizat nodulul (intern sau extern), indicând dacă este sau nu canceros.
În același timp, medicul specialist îți poate recomanda o serie de teste de laborator pentru a detecta prezența anumitor markeri tumorali, care sunt substanțele produse de celulele canceroase. În cadrul laboratoarelor Bioclinica oferim o gamă largă de analize de markeri tumorali, inclusiv analize specifice pentru cancerul testicular.
- AFP (alfa fetoproteina) seric
- HCG (gonadotropina corionică umană) total seric
- Free beta HCG (gonadotropina corionică umană – subunitatea liberă beta)
- LDH (lactat dehidrogenaza)
- NSE (neuron-specific enolase)
Alte teste imagistice precum un computer tomograf, un RMN sau o tomografie, pot fi utilizate de specialistul tău pentru a determina stadiul cancerului și pentru a determina dacă cancerul este localizat sau s-a extins și în alte părți ale corpului. În cazul în care medicul tău suspectează un eventual cancer testicular acesta îți va recomanda, cel mai probabil, o biopsie care să confirme sau să infirme ipoteza.
Opțiuni de tratament pentru cancerul testicular
În urma unui diagnostic concret de cancer testicular, în funcție de stadiul în care acesta se află, medicul tău îți va propune un plan personalizat de tratament. Acesta îți poate recomanda o intervenție chirurgicală care să îndepărteze testiculul afectat, procedură cunoscută sub numele de orhiectomie. Testiculul îndepărtat va fi transmis către laboratorul unde se vor efectua mai multe teste care să determine tipul și stadiul cancerului pentru a stabili cu și mai multă precizie calea de tratament.
Deși există mai multe tipuri de cancer testicular, cea mai comună formă este cea de cancer testicular cu celule germinale, mai specific cu celulele care creează sperma. Diagnosticarea specifică a tipului de cancer este esențială în planificarea celui mai eficient tratament.
Chimioterapia și radioterapia se află și acestea printre opțiunile de tratament, în funcție de tipul și stadiul cancerului. Vestea bună este că acest tip de cancer are rate mari de însănătoșire, mai ales atunci când este detectat în stadii incipiente.
Suport și strategii de gestionare
Un diagnostic de cancer testicular poate fi copleșitor pe plan mental. De aceea, este foarte important să te înconjori cu sprijinul de care ai nevoie, atât din partea familiei, prietenilor, cât și a medicilor specialiști. În plus, grupurile de suport, serviciile psihologice de specialitate și resursele online îți pot oferi suportul necesar și te pot ajuta cu informații valoroase de-a lungul acestui proces. Comunicarea deschisă te poate ajuta să îți gestionezi fricile și să îți îmbunătățești starea emoțională și mentală.
Atâta timp cât rămâi optimist și informat, vei avea energia și cunoștințele necesare să treci prin acest proces cât mai bine cu putință. Dacă ai orice îngrijorare legată de starea ta de sănătate, nu ezita să contactezi un medic specialist. Fă-ți timp, din timp, pentru controalele medicale de prevenție.