Cancerul de piele: ce este, cum îl poți preveni și care sunt primele semne care necesită atenție
Cuprins articol
Ce este cancerul de piele?
Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, este compusă din 3 straturi: epiderm, derm și hipoderm (stratul celular subcutanat). Cancerul de piele afectează în primă fază ADN-ul celulelor sănătoase din epidermă, stratul exterior al pielii, rezultând în multiplicări anormale.
Cancerul de piele poate arăta extrem de diferit de la persoană la persoană, manifestându-se sub diverse forme, tipuri și în locații diferite. Din fericire, detectat la timp, cancerul de piele poate fi tratat fără a lăsa urme. De multe ori, dermatologii pot detecta creșterea înainte de faza cancerigenă și înainte de a penetra suprafața pielii.
Tipuri de cancer de piele
Epiderma, stratul pielii de unde pornește cancerul de piele, este formată din trei tipuri de celule: celule bazale, celule scuamoase și melanocite. În funcție de celulele pe care le afectează, există mai multe tipuri de cancer de piele.
Carcinomul bazocelular
Carcinomul bazocelular reprezintă creșterea anormală a celulelor pielii, mai precis a celulelor din epidermă, stratul exterior al pielii. Deseori, zonele afectate sunt fața, urechile, gâtul, scalpul, umerii, spatele, deoarece acestea sunt cel mai expuse la soare. Majoritatea cazurilor de acest tip de cancer de piele sunt cauzate de o combinație dintre expunerea intermitentă, intensă la soare și expunerea pe termen lung.
Carcinomul bazocelular se poate manifesta diferit: răni deschise, arii roșiatice, noduli de culoare rozalie, sau poate imita o cicatrice. În unele cazuri, carcinomul bazocelular poate apărea ca o ulcerație care nu se vindecă și sângerează sau produce senzații de mâncărime.
Este important de reținut faptul că acest tip de cancer de piele poate arăta foarte diferit de la o persoană la alta. De aceea, vizitele recurente la medic sunt încurajate și recomandate pentru a primi un diagnostic corespunzător și un tratament care să poată acționa la timp.
Carcinomul bazocelular este cel mai comun tip de cancer de piele, dar din fericire nu este letal (decât în cazuri extrem de rare). Dacă nu este diagnosticat și tratat la timp poate distruge pielea în zona afectată.
Carcinomul cu celule scuamoase
Carcinomul cu celule scuamoase presupune creșterea necontrolată a unor celule anormale in cadrul celulelor scuamoase aflate în epidermă. De obicei apare pe ariile expuse la soare, în zone precum urechile, tenul, scalpul, gâtul sau mâinile, acestea fiind zone care prezintă cel mai des semne ale deteriorării datorate expunerii la soare (riduri sau pete).
Este al doilea cel mai întâlnit tip de cancer de piele, după carcinomul bazocelular. În plus, prezintă o creștere și metastazează rapid dacă nu este tratat la timp.
Melanomul
Melanomul este un tip de cancer de piele, se dezvoltă din melanocite, celule, producătoare de melanină, pigment care oferă culoare pielii.
În majoritatea cazurilor, melanomul este asemenea unei alunițe, care poate deveni canceroasă și se poate dezvolta în melanom. Acest tip de cancer de piele apare pe orice suprafață a pielii, chiar și în zonele care nu sunt expuse în mod direct la soare.
Melanomul este declanșat de arsurile solare obținute prin expunerea intensă și îndelungată la soare. Persoanele care frecventează în mod regular saloanele de bronzat artificial sunt și ele predispuse la melanom.
Este considerat ca fiind cel mai periculos tip de cancer. Cu toate acestea, diagnosticat și tratat la timp, melanomul poate fi vindecat.
Carcinomul cu celule Merkel
Cancerul cu celule Merkel, denumit și carcinomul neuroendocrin al pielii, este cea mai rară și agresivă formă de cancer de piele. Acesta are o rată mare de recidivă și este cunoscut pentru metastaze rapide, în aproximativ doi până la trei ani de la diagnosticul inițial.
În cele mai multe cazuri de carcinom cu celule Merkel, tumorile apar pe pielea expusă la soare sub forma unor leziuni tari, nedureroase sau a unor noduli. De obicei, zonele afectate se vor afla fie pe față (chiar și pe zona pleoapelor) sau pe gât.
Acest tip de cancer de piele este asociat cu un virus. Persoanele peste 50 de ani, cu piele deschisă, care se expun mult la soare prezintă riscul cel mai mare de a dezvolta carcinom cu celule Merkel.
Cauze și factori de risc pentru cancerul de piele
Cei mai comuni factori de risc care conduc spre cancerul de piele sunt razele ultraviolete (expunerea fără protecție la soare) și frecventarea saloanelor de bronzat artificial.
Chiar dacă toată lumea este expusă la riscul de a dezvolta cancer de piele, mai predispuse sunt persoanele cu:
- un ten deschis;
- piele care se arde/înroșește ușor la soare sau dezvoltă pistrui;
- ochi albaștri sau verzi;
- păr natural blond sau roșcat;
- anumite alunițe sau un număr mare de alunițe;
- un istoric de cancer de piele în familie.
Chiar dacă nu te încadrezi în predispozițiile enumerate mai sus, tot trebuie să îți iei toate măsurile de prevenție necesare, reducând pe cât posibil expunerea la razele ultraviolete și folosind un SPF atunci când te expui. Utilizarea unei creme cu protecție solară, atât pe față, cât și pe corp, este una dintre condițiile esențiale atunci când ieși afară, indiferent de anotimp.
Simptome cancer de piele
Cancerul de piele se manifestă diferit de la persoană la persoană, iar în unele cazuri nici nu prezintă simptome inițiale evidente. De aceea, orice schimbare neobișnuită pe care o observi la aspectul pielii tale merită o opinie medicală. Oferind atenție acestor semne poți detecta din timp cancerul de piele și poți începe tratamentul necesar.
Acordă atenție:
- Leziunilor de pe piele: alunițe noi, creșteri neobișnuite, umflături, iritații, sau pete închise la culoare care nu dispar.
- Alunițe asimetrice sau leziuni asimetrice.
- Leziuni cu margini inegale sau iregulate.
- Pete de culori neobișnuite (albe, roz, negre, albastre, roșii).
- Dimensiuni mari are alunițelor, sau alunițe/pete ale căror dimensiuni sau culoare se schimbă
În funcție de tipul de cancer de piele, există și anumite simptome specifice care pot trage un semnal de alarmă.
Semne și simptome carcinom bazocelular
- Umflături perlate sau ca de ceară
- Leziuni de culoarea pielii sau maronii care se aseamănă cu cicatricile
- Inflamații care sângerează sau au crustă și nu se mai vindecă
Semne și simptome carcinom cu celule scuamoase
- Noduli tari, de culoare roșie
- Leziuni plate ce prezintă o suprafață cu solzi sau ca o crustă
Semne și simptome melanom
- Pete mari, maronii, ce prezintă puncte mai închise
- Alunițe mari care îți schimbă culoarea, mărimea, textura sau care încep să sângereze
- Leziuni mici cu margini neregulate
- Leziuni dureroase care provoacă mâncărimi sau arsuri
- Leziuni întunecate pe palme, degete, sau pe membrana mucoasă din gură, nas, vagin sau anus
Semne și simptome carcinom cu celule Merkel
- Noduli tari, care au un aspect strălucitor care apar pe piele, sub piele, sau în foliculii de păr, în special pe cap, gât sau trunchi
Cum se diagnostichează cancerul de piele
Prevenția și screening-ul regulat sunt esențiale pentru a evita cancerul de piele sau pentru a-l depista la timp. Medicii specialiști recomandă controale regulate, controale în care se examinează vizual atât alunițele pentru a vedea dacă există potențiale alunițe cancerigene, cât și alte aspecte ale pielii.
În cazul în care medicul dermatolog constată anumite aspecte neobișnuite la alunițe sau la piele, va recomanda o biopsie de piele pentru analize. Biopsia va determina dacă este vorba de cancer de piele și, dacă da, despre ce tip de cancer de piele este vorba.
Dacă medicul observă simptome care pot indica spre o extindere a cancerului de piele și la alte părți ale corpului, va îndruma pacientul spre teste imagistice precum: radiografie, ultrasunete, tomografie computerizată sau RMN.
Stadiile cancerului de piele
Pentru a indica cât de avansat este cancerul și cât de mult a afectat corpul, specialiștii folosesc o scară care acoperă stadii de la 0 la IV. Cu cât este mai mare numărul, cu atât cancerul este mai avansat și mai greu de tratat.
Trebuie însă avut în vedere că există diferențe între stadii în funcție de tipul de cancer, mai specific stadiile indică lucruri diferite dacă este vorba de melanom sau de carcinom bazocelular / cu celule scuamoase (acestea două fiind definite drept cancer de piele non-melanom).
În cazul melanomului, sunt definite următoarele stadii de cancer de piele:
Stadiul 0: melanomul se găsește doar în stratul superficial al pielii.
Stadiul I: melanomul nu reprezintă un risc crescut și nu există dovezi cum că s-a extins; de obicei este tratabil prin intervenție chirurgicală.
Stadiul II: există anumite aspecte care indică faptul că este posibil ca melanomul să reapară, dar nu există dovezi ale extinderii.
Stadiul III: melanomul s-a extins la nodulii limfatici sau pielea din apropiere.
Stadiul IV: melanomul s-a extins către piele/noduli limfatici mai îndepărtați sau chiar la nivelul organelor interne.
În cazul cancerului de piele non-melanom (carcinom bazocelular sau carcinom cu celule scuamoase) sunt definite următoarele stadii:
Stadiul 0: carcinomul se regăsește doar în stratul exterior al pielii.
Stadiul I: cancerul se regăsește atât în stratul superior cât și în cel mijlociu (epiderm și derm).
Stadiul II: carcinomul se regăsește în epiderm și derm și se extinde către nervi sau straturi mai adânci ale pielii.
Stadiul III: Cancerul s-a extins către nodulii limfatici.
Stadiul IV: Cancerul s-a extins către alte părți ale corpului și către organe precum ficatul, plămânii sau creierul.
Tratament cancer de piele
În funcție de tipul de cancer, dar și de stadiul și de localizarea acestuia, medicul tău va decide cel mai bun curs de tratament. Un medic bun îți va explica pe larg ce presupune fiecare procedură în parte, care sunt beneficiile, dar și care sunt potențialele efecte adverse.
În majoritatea cazurilor, chirugia va fi îndeajuns pentru a îndepărta cancerul de piele. Există însă și cazuri în care chirurgia trebuie urmată de alte tratamente complementare. Acest lucru va fi decis de specialistul tău care, la nevoie, va apela la o echipă interdisciplinară.
Printre tratamentele pentru cancerul de piele complementare chirurgiei se pot număra:
Radioterapie: se utilizează o doză de radiații controlate pe zona afectată de cancer.
Imunoterapie: adjuvanți medicamentoși (pentru cancerul de piele vor fi creme) care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului.
Terapie fotodinamică: acest tip de terapie utilizează un medicament pentru a face pielea sensibilă la lumină; ulterior, medicul va utiliza un anumit tip de lumină pe zona afectată de cancer pentru a distruge celulele canceroase.
Chimioterapie: utilizează medicamente citotoxice (dăunătoare pentru anumite celule).
Crioterapie: o metoda minim invazivă de tratament care distruge țesuturile anormale prin înghețarea acestora.
Prevenție și protecție de razele UV
Chiar dacă activitățile în aer liber reduc stresul și ne ajută să sintetizăm vitamina D, ne pot și dăuna dacă nu ne apărăm de razele ultraviolete. Majoritatea tipurilor de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la acest tip de raze, fie că vin de la soare, lămpi solare sau saloane de bronzat.
Deoarece razele UV pot cauza daune iremediabile pielii și ne și îmbătrânesc, este important să ne protejăm tot anul. Este foarte important ca protecția solară să se realizeze chiar și în zilele de iarnă sau în zilele înnorate, deoarece razele UV sunt prezente indiferent de anotimp sau vreme.
Pentru a-ți proteja pielea, folosește zilnic o cremă de soare cu spectru larg, care să filtreze atât razele UVA cât și UVB. Pentru deplină siguranță, folosește un SPF cu factor 30 sau 50 și reaplică crema odată la 2-3 ore.
De asemenea, pentru a reduce riscul de daune cauzate de expunerea la soare, poți opta pentru locuri cu umbră. Nu te expune razelor UV în perioadele cele mai arzătoare și asigură-te că porți o pălărie/șapcă și ochelari de soare chiar și la umbră.
Atunci când este posibil, optează pentru cămăși și pantaloni lungi, care să-ți acopere pielea și să o protejeze de razele soarelui. Dacă nu ți se pare practic să porți haine lungi vara, asigură-te măcar de faptul că porți materiale care te protejează mai bine. Spre exemplu, un tricou uscat oferă mai multă protecție decât unul ud, iar culorile închise protejează mai bine decât cele deschise.
Atunci când vine vorba de pălării, optează pentru cele cu margini late, care pot să ofere protecție atât feței cât și spatelui. Evită pălăriile din paie cu multe găuri, deoarece acestea lasă razele UV să intre. Dacă optezi pentru șepci, asigură-te că îți protejezi altfel gâtul în spate.
Nu uita să-ți protejezi și ochii de soare. Pe lângă pielea din jurul ochilor, care este mult mai sensibilă, razele solare pot dăuna și ochilor în sine, crescând riscul de cataractă. Atunci când achiziționezi o pereche de ochelari de soare, asigură-te că au protecție UVA și UVB.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605
https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/
https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm
https://www.healthline.com/health/skin-cancer#symptoms
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/diagnosis-treatment/drc-20377608
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15818-skin-cancer