Uree în urină
Generalități
Ureea este produsul final al metabolismului proteic şi se sintetizează la nivel hepatic.
Aproximativ 90 % din ureea produsă în ficat este eliminată prin urină, fără alte transformări şi reprezintă o rută majoră pentru excreţia azotului.
Nivelul ureei depinde de alimentaţie (dietă bogată în proteine), rata catabolismului şi funcţia hepatică. O parte din ureea filtrată glomerular se reabsoarbe pasiv la nivelul tubilor uriniferi, de aceea excreţia urinară depinde atât de rata de filtrare glomerulară, cât şi de reabsorbţia tubulară.
Semnificație clinică
Factorii care au tendinţa de a creşte excreţia ureei includ : creşterea ratei de filtrare glomerulară, dieta bogată în proteine, stări asociate cu catabolism proteic crescut.
Factorii care reduc excreţia de uree includ: dietă săracă în proteine, stări asociate cu debit urinar scăzut (ex. deshidratare).
Excreţia de uree este un marker util al metabolismului proteic.
Indicații
Evaluarea funcţiei renale şi a balanţei azotate.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaFotometrie / Colorimetrie
- Material uzualurină/24h
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei7 zile la 2-8°C, 30 zile la -20°C
- Cantitate minimă10 ml (se va specifica volumul urinar/24h)
- Frecvențazilnic
- Observații
Pentru modul de recoltare a urinii/24 de ore, click aici.