Urina de 24 de ore: importanță și mod de recoltare
Ce este?
Testul de urină de 24 de ore este o analiză non-invazivă care ajută la obținerea unor informații valoroase despre sănătatea rinichilor, precum și a altor boli, fiind un instrument de diagnostic foarte util. Așa cum reiese și din nume, urina de 24 de ore implică colectarea urinei produsă de-a lungul a 24 de ore, cu scopul de a analiza nivelurile anumitor substanțe precum proteine, creatinina, sodiu, potasiu etc.
La ce servește testul de urină de 24 de ore?
- Evaluează funcției rinichilor: analiza de urină de 24 de ore evaluează cât de bine funcționează rinichii măsurând nivelul unor substanțe precum proteine, creatinina, electroliți etc.
- Detectează proteinuria: măsurând nivelul de proteine din urină, testul de 24 de ore poate detecta valorile crescute, ajutând la monitorizarea unor afecțiuni precum glomerulonefrita sau sindromul nefrotic.
- Detectează riscul de pietre la rinichi: testul ajută în evaluarea metabolică a pietrelor la rinichi, analizând compoziția chimică a urinei, trăgând un semnal de alarmă atunci când apar factori de risc.
- Monitorizează anumite afecțiuni existente: testul de urină de 24 de ore se utiliează pentru a monitoriza tratamentul și evoluția la pacienții care au afecțiuni la rinichi sau afecțiuni conexe, precum diabet, tensiune arterială mare, etc.
- Screening de prevenție pentru alte probleme de sănătate: testul de urină de 24 de ore poate fi util și ca instrument adiacent de diagnostic pentru anumite tipuri de cancer, insuficiență cardiacă, preeclampsie, urinări infrecvente și altele.
Mod de recoltare
Medicul tău specialist îți va oferi instrucțiunile necesare atât pentru colectare, cât și legate de o eventuală dietă sau medicamente necesare înainte de test. Iată care sunt pașii de recoltare pentru urina de 24 de ore:
- Se recoltează în recipient curat, bine spălat şi uscat
- În prima zi, la trezire, pacientul urinează la toaletă, notează ora
- În continuare, timp de 24 de ore (pe parcursul întregii zile şi nopţi, până a doua zi la aceeași oră), va colecta urina în recipient
- În tot acest timp, se recomandă evitarea efortului fizic, consumul de diuretice, expunerea la temperaturi ridicate
- Se recomandă ingerarea a cel puţin 2 L de lichide, dar se va evita consumul exagerat
- Recipientul în care se recoltează urina se ţine la rece 2-8°C, într-un loc întunecos
- Pe recipient se scrie numele şi prenumele pacientului
- Se aduce la laborator întreaga cantitate de urină colectată timp de 24 de ore
*Dacă pe parcursul celor 24 de ore pacientul are defecaţie, se vor lua măsuri ca urina să nu se contamineze cu materii fecale.