Primidon
Generalități
Primidonul este un medicament antiepileptic.
Epilepsia este o boală cerebrală cronică care se manifestă prin crize convulsive recurente determinate de o predispoziţie genetică sau de o leziune cerebrală. Crizele sunt provocate de descărcări electrice foarte intense, de scurtă durată, ale unui grup de celule nervoase (neuroni) din creier. Localizarea focarului epileptic (zona din creier unde au loc descărcările electrice), transmiterea descărcărilor la neuronii din jur şi durata acestora sunt factorii care determină tipul crizei, caracteristicile şi durata acesteia. Aceste crize au fost clasificate, fiecare necesitând tratament specific.
Semnificație clinică
Medicamentele antiepileptice au rolul de a preveni apariţia crizelor, prin reducerea predispoziţiei creierului la crize. Succesul tratamentului cu antiepileptice constă în primul rând în complianța pacientului, medicaţia trebuie luată la aceeaşi oră în conformitate cu schema optimă de tratament indicată de medic.
Indicații
Indicaţii pentru monitorizarea de rutină a nivelului medicaţiei antiepileptice:
- pentru a determina dacă pacientul respectă schema terapeutică
- pentru a menține concentraţia medicamentoasă într-un interval therapeutic; se va evita supradozarea medicaţiei, care produce efecte secundare nedorite, cât şi subdozarea ei, care împiedică efectul terapeutic
- alte afecţiuni asociate şi/sau medicaţii pot influenţa nivelul seric de antiepileptice
- monitorizarea în cazul în care apar modificări ale dozajului unor medicamente; scade efectul carbamazepinei, etosuximidului, lamotriginei, oxcarbazepinei şi a anticoagulantelor orale.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaLC-MS / MS
- Material uzualser (fără gel separator)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei3 zile la 18-25 °C, 7 zile la 2-8°C, 3 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența2/săptămână
- Observații
Se recomandă ca recoltarea să se efectueze după cel puțin 1-2 săptămâni de tratament pentru a se ajunge la un echilibru al concentrației în organism. Se recomandă recoltarea înaintea administrării unei noi doze de medicament sau la cel puțin 2-4 ore de la administrarea ultimei doze.