Cortizol liber în urină
Generalități
Cortizolul este principalul hormon glucocorticoid sintetizat şi secretat de corticosuprarenală, sub acţiunea ACTH. ACTH este secretat la nivelul hipofizei anterioare ca răspuns la secreţia CRH (hormonul de eliberare a corticotropinei) de către hipotalamus.
Un nivel crescut de ACTH stimulează secreţia de cortizol. Creşterea nivelului cortizolului va inhiba secreţia de CRH care, la rândul său, va inhiba secreţia de ACTH, cu scăderea nivelului cortizolului, printr-un mecanism de feedback negativ. Este un hormon esenţial, cu rol în reglarea metabolismului glucidic, proteic şi lipidic, în menţinerea unei tensiuni arteriale normale şi în inhibarea reacţiilor inflamatorii şi alergice.
Un nivel crescut de cortizol apar în insuficienţa corticosuprarenaliană primară sau secundară. Boala Addison este produsă de insuficienţa corticosuprarenaliană primară, datorată unor defecte metabolice sau a distrucţiei corticosuprarenalei.Insuficienţa corticosuprarenaliană secundară este cauzată de distrucţia sau insuficienţa hipofizară, cu pierderea stimulării corticosuprarenalei de către ACTH.
Sindromul Cushing este produs de creşterea nivelelor de cortizol, ca urmare a hiperfuncţiei corticosuprarenaliene primare (tumori ale corticosuprarenalei) sau secundare (hipersecreţie hipofizară de ACTH sau producţia ectopică tumorală de ACTH) .
Semnificație clinică
Un nivel crescut de cortizol poate fi induse de:
- sarcină
- stres secundar unei depresii
- traumă
- intervenţii chirurgicale
- hipoglicemie
- alcoolism
- diabet necontrolat
- inaniţie
Indicații clinice
Măsurarea cortizolului liber urinar/24h este testul de elecţie pentru screening-ul iniţial al sindromului Cushing, deoarece furnizează cea mai bună evaluare a producţiei de cortizol. Cortizolul urinar nu este supus unei variaţii diurne şi poate să diferenţieze cu acurateţe persoanele sănătoase de pacienţii cu sindrom Cushing.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaEIA
- Material uzualurină/24h
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei2 zile la 2-8°C, 6 luni la -20°C
- Cantitate minimă20 ml (se va specifica volumul urinar/24h)
- Frecvența1/săptămână
- Observații
Pentru modul de recoltare a urinii/24 de ore, click aici.