Filarioza - generalități, analize medicale
Filarioza cutanată este determinată de către 3 specii de nematode, care se regăsesc la nivelul sistemului limfatic și a țesutului subcutanat: Wucheria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori.
Cuprins articol
Despre parazit
După înțepătura unui țânțar infectat, larvele pătrund în sistemul limfatic și în ganglioni unde ajung la maturitate. Durata de viață a unui vierme adult este de 5 ani și femele descarcă microfilarii în sistemul sanguin, de obicei la miezul nopții.
Mod de transmitere
Se estimează că în jur de 120 de milioane de oameni sun infectați.
- W. bancrofti – Africa de Sud-Est
- B. malayi – Asia de Sud-Est
- B. timori – Timor, Indonezia
Oamenii reprezintă singura gazdă pentru W. bancrofti, dar B. malayi a fost identificat și la feline și primate. Doar o mică parte din persoanele care sunt înțepate dezvoltă boala clinică.
Cum se manifestă boala?
Cei mai mulți pacienți sunt asimptomatici. Infecția acută se manifestă prin adenolimfangită acută, dermatolimfoangioadenită acută și eozinofilie pulmonară.
Manifestările cronice includ: limfedem (care poate evolua în elefantiază) și hidrocel (uni- sau bilateral)
Analize medicale recomandate
Examen citologic al frotiului sanguin- recoltat între 10 pm – 2 am
- pot fi pozitivi, dar nu pot face diferența între specii și nu pot determina dacă este o infecție acută sau veche.
Cum se poate preveni infecția?
Persoanele care călătoresc în zonele endemice trebuie să se protejeze de țânțari.
Filarioza subcutanată
Oncocercoza
Oncocercoza este determinată de microfilaria Onchocerca volvulus și se caracterizează prin orbire și afectare tegumentară.
Despre parazit/Mod de transmitere
O. volvulus se transmite la oameni datorită înțepăturii muștei Simulium. După înțepătură, larvele penetrează pielea și migrează în țesutul subcutanat unde se dezvoltă până la forma adultă. Oncocercoza reprezintă a doua cauză de orbire la nivel mondial.
Cum se manifestă boala?
- Oncocercoză oculară primul semn este reprezentat de prezența microfilariilor la nivel ocular. Alte simptome pot fi: keratită, uveită, atrofie optică și corioretinită
- Oncocercoză tegumentară: prurit (mâncărime) generalizată, pielea poate deveni atrofiată și depigmentată. Prezența limfadenopatiilor, în special în zona inghinală. Fibroza ganglionilor limfatici poate determina obstrucți limfatică și elefantiaza.
- Noduli subcutanați – conțin viermi adulți
- Manifestări sistemice – febră, scădere în greutate, dureri de spate și musculo-scheletale
Loa loa
Infecția cu Loa loa se caracterizează prin infecție subcutanată tranzitorie (edem Calabar).
Despre parazit/Mod de transmitere
Viermele adult poate migra prin țesutul subcutanat. Loa loa este endemic în Africa Centrală și de Vest. Se transmite prin înțepătura muștei Chrysops.
Cum se manifestă boala?
Cel mai frecvent pacienții sunt asimptomatici, dar prezintă eozinofilie. Semnul specific este reprezentat de migrarea larvelor prin țesutul subcutanat (edem Calabar). Aceste este precedat de durere locală și prurit (mâncărime) și poate dura zile, chiar săptămâni. Viermele poate migra în subconjunctive, determinând conjunctivită. Complicațiile pot fi: cardiomiopatie, retinopatie, retinopatie, encefalopatie, artrită.
Bibliografie
Oxford Handbook of Infectious disease and microbiology - 2nd Edition