Totul despre păduchi: când apar și ce e de făcut
Pediculozele sunt afecțiuni cutanate, parazitare, pruriginoase, deosebit de contagioase produse de paraziți artropozi hematofagi (care se hrănesc cu sânge) din specia Pediculus hominis. Există mai multe tipuri de pediculoză: a capului, a corpului și pubiană.
Pediculoza este cel mai adesea întâlnită la copiii care frecventează grădiniţa și școala. Cu toate acestea, afecţiunea poate apărea la orice vârstă. Un mit care circulă este acela că păduchii apar cu precădere la persoanele cu igienă precară. Nu este adevărat! Și cei care se spală zilnic se pot infesta cu păduchi.
Păduchele de cap este o insectă mică (2,0-4,7 mm), fără aripi, cu un profil plat. Păduchii de cap au culori variate, de la alb-galbui până la maro închis și tind să se potrivească culorii de păr a gazdei. Păduchii se hrănesc cu sânge uman de mai multe ori pe zi și trăiesc în apropierea scalpului uman.
Un păduche de cap depune ouăle (7-10 pe zi) la baza firului de păr, aproape de scalp (în timpul ciclului de viață un păduche poate depune până la 300 de ouă). Aceste ouă (lindini) sunt niște puncte mici (cca. 0,8 mm), ovale, de culoare galbenă sau maro, cu capac pe care păduchii tineri îl ridică când eclozează.
O femelă depune ouăle la baza firului de păr, lângă scalp, agățându-le foarte bine de firul de păr. Ciclul de viață al păduchelui este de cca. 40 zile, deși acesta nu poate supraviețui departe de capul uman mai mult de 24-48 de ore. Lindinile pot trăi departe de gazdă până la 14 zile.
Cuprins articol
Tipuri
Pediculoza este de 3 feluri, fiecare responsabilă de o patologie specifică: Pediculus capitis, Pediculus corporis și Phthirus pubis.
1. Pediculoza capului: este produsă de Pediculus capitis, parazit al pielii păroase a capului. Insectele sunt de obicei în pielea păroasă a capului, mai frecvent la ceafă sau după urechi. Pediculoza capului este mai frecventă la copiii preșcolari și la cei din școala elementară. Și adulții pot fi afectați, în special dacă locuiesc în aceeași casă cu copii afectați.
2. Pediculoza copului: este produsă de Pediculus corporis (vestimenti) și este la rândul ei deosebit de contagioasă. Transmiterea se face atât prin contact direct cu bolnavul, prin contactul sexual, cât și prin obiectele infestate.
Paraziții se adăpostesc în general în haine, la cusături, de unde coboară ocazional pe piele pentru a se hrăni. Leziunile produse sunt localizate în special pe zona dorsală superioară, umeri, gât și în zona centurii. Ele sunt polimorfe, fiind reprezentate de papulovezicule (la locul înțepăturilor), plăci urticariene, mici peteșii hemoragice, care coexistă cu leziunile secundare gratajului (eroziuni liniare, cruste hematice, cicatrici liniare).
Cu timpul, tegumentul îmbracă o culoare brună (leucomelanodermia vagabonzilor) în special la pliuri. Tratamentul nu este obligatoriu, întrucât măsurile de igienă pot fi suficiente pentru deparazitare (igienă riguroasă, îmbrăcarea unor haine noi și schimbarea săptămânală sau mai frecventă a lenjeriei și prosoapelor etc.). Păstrarea hainelor/lenjeriilor infestate și nespălate în saci de plastic bine închiși pentru 7 zile duce, de asemenea, la distrugerea atât a paraziților, cât și a lindenilor.
3. Pediculoza pubiană: este produsă de Phthirus (Pediculus) pubis, numit popular și păduchele lat. Este o boală cu transmitere sexuală. Dar, contaminarea se poate face și indirect, prin folosirea în comun a instrumentelor de pieptănat și bărbierit, a lenjeriei, a băilor publice etc.
Păduchii se găsesc de obicei în zona pubiană, dar pot afecta și gene, sprâncene, barbă, mustăți, axile, zona perianală.
Semne: pe lângă papulovezicule, parazitul provoacă leziuni specifice, reprezentate de mici pete albăstrui la locul de înțepătură (Macule cerulee), care traduc microhemoragiile secundare înțepăturilor. Pot fi prezente și leziunile secundare gratajului cu complicațiile lor: escoriații, impetiginizări, eczematizări.
Simptomatologia este pruritul genital important, iar diagnosticul se confirmă prin evidențierea parazitului, a lindenilor și a maculelor cerulee. Ca și tratament, se începe prin raderea firelor de păr, ca mai apoi să se aplice topice pediculicide. Hainele și lenjeria se dezinfectează la fel ca în pediculoza corpului.
Simptome şi semne
- Prurit intens
- Papule, escoriaţii, leziuni impetiginizate
- Paraziţi şi ouă ataşate firelor de păr
Diagnostic
Evidenţierea paraziţilor adulţi şi/sau ouălelor prin examen direct.
Tratament
Se urmăresc două aspecte importante în tratamentul pediculozei: tratarea infecţiei curente şi prevenirea recontaminării.
În farmacii există produse care omoară parazitul. Ele trebuie aplicate conform recomandărilor, cel mai adesea pentru trei săptămâni. Pruritul poate persista pentru încă o săptămână după eradicarea păduchilor.
Pieptănarea cu pieptenele special pentru păduchi este îndeosebi importantă și trebuie efectuată cu mare atenție, pentru a îndepărta simultan păduchii eclozați ulterior. O altă metodă este un dispozitiv care folosește aer cald, controlat care deshidratează păduchii și ouăle lor. Aplicarea unui uscător de păr poate să nu aibă același efect.
Obiectele de vestimentație, cele de îngrijire trebuie spălate în apă fierbinte (minim 60 grade), iar dacă acest lucru nu este posibil, pot fi depozitate în saci de plastic pentru 2 săptămâni. Zonele cu care s-a venit în contact (saltele, canapele) vor fi aspirate.
Profilaxie
Măsuri generale: educarea pacientului, igiena corporală, circuitul rufăriei, igiena şi tratamentul contacţiilor. Pentru a împiedica recontaminarea în pediculoza, toate persoanele apropiate trebuie să fie examinate și tratate: membrii familiei, colegii de școală sau de grădiniţă, colegii de cameră sau personalul medical care lucrează în instituţii. Un rol important aparţine examenului minuţios al copiilor în instituţiile preşcolare şi preuniversitare de către asistentele medicale şi educatori, ce contribuie la depistarea precoce şi prevenirea răspândirii infestaţiei prin pediculoză. Este recomandat ca fiecare copil să fie deprins cu regulile de igienă şi să aibă propriile obiecte de îngrijire personală la grădiniţă şi la şcoală.