Foliculita: cauze, simptome, tratament și prevenție
Cuprins articol
Ce este foliculita?
Foliculita este o afecțiune comună a pielii manifestată prin inflamarea foliculilor părului, cauzată, de obicei, de o infecție bacteriană sau fungică (micotică).
Foliculita este o inflamaţie la nivelul rădăcinii firelor de păr şi adesea este confundată cu acneea, deoarece are aspectul unor mici leziuni cu puroi situate în zonele cu pilozitate, înconjurate de o zonă roşie.
Problema afectează persoanele de toate vârstele, de la tineri la vârstnici, fiind localizată frecvent pe scalp, pe spate, pe fese, dar și în zone vizibile: față, piept și picioare, ceea ce provoacă un disconfort vizibil.
Foliculita apare de cele mai multe ori la persoanele sănătoase și nu este considerată o afecțiune dermatologică propriu-zisă, evoluția acesteia fiind de cele mai multe ori autolimitată.
Tratamentul foliculitei constă în utilizarea produselor dermatologice specifice. Păstrarea unei igiene corespunzătoare și dezvoltarea unei bune tehnici de epilare, previn apariția foliculitei.
Se pare că 10-20% din populaţia generală dezvoltă foliculită cel puţin o dată în viaţă. Anumite grupuri de persoane sunt mai predispuse la foliculită: persoanele cu diabet zaharat și cele cu un sistem imunitar slăbit, precum cei care suferă de hepatită, boli cronice, cancer, care fac chimioterapie sistemică sau iau medicamente imunosupresoare.
Diagnosticul foliculitei se bazează, în majoritatea cazurilor pe examinarea clinică locală a tegumentului.
Care sunt simptomele foliculitei?
Semnele și simptomele foliculitei includ:
- grupaje de mici umflături roșii sau coșuri cu cap alb ce se dezvoltă în jurul foliculilor de păr;
- pungi pline a căror crustă se sparge;
- mâncărime, arderea pielii;
- piele dureroasă și delicată;
- zone umflate
Care sunt cauzele foliculitei?
Foliculita este cauzată de infecții, ocluzie (blocaj), iritație și diverse boli ale pielii. Destul de frecvent foliculita poate fi indusă și de substanțe chimice iritante, medicamente, îmbrăcăminte ocluzivă sau iritanți fizici precum bărbieritul.
Foliculita cauzată de bacterii
Foliculita bacteriană apare frecvent din cauza Stafilococului auriu (Staphylococcus aureus). Dacă infecția se stabilește în zona profundă a foliculului, se poate forma un furuncul dureros.
Factori de risc ai foliculitei bacteriene:
- Bărbierire frecventă, epilare cu ceară sau alte forme
- Frecare prin îmbrăcăminte strâmtă
- Dermatită atopică
- Acnee sau alte leziuni la nivelul foliculilor piloși.
- Utilizarea de corticosteroizi topici
- Utilizarea pe termen lung a antibioticelor
- Comorbidități: anemie, obezitate, diabet, HIV/SIDA, hepatită, cancer și alte boli cornice
- Baie în cadă, jacuzzi, piscină, curățate inadecvat
Foliculita de jacuzzi (Pseudomonas foliculitis)
Infectarea se produce în piscine cu hidromasaj întreținute necorespunzător. Cel mai des apare pe spate și se răspândește și în jurul torsului, sub forma unor bubițe mici de culoare roșie până la violet, care pot provoca mâncărimi sau pot fi complet asimptomatice.
Foliculita cauzată de bărbierit (Pseudofoliculita barbae)
Foliculita de după epilarea cu lama este frecvent întâlnită în rândul bărbaţilor care îşi rad barba sau a femeilor care folosesc aceaşi metodă pentru îndepărtarea pilozităţii axilare, inghinale sau de la nivelul membrelor.
Tratamentul este relativ simplu, în sensul că acesta presupune o pauză de ras de câteva zile şi poate asocia utilizarea loţiunilor sau cremelor antibacteriene precum cele care conţin peroxid de benzoil.
Pseudofoliculita barbae este de obicei mai gravă în cazul în care persoana afectată are părul creț sau ondulat și de aceea este mai frecventă în cazul bărbaților africani, afro-americani sau asiatici.
Care sunt complicațiile produse de foliculită?
Complicațiile sunt rare, deoarece foliculita este de obicei o afecțiune auto-limitată a pielii. Rareori, infecția se poate răspândi sau mări, provocând un abces (furuncule sau carbunculi) sau chisturi dureroase care necesită drenaj chirurgical minor.
Care este tratamentul foliculitei?
Foliculita se tratează local sau sistemic, fie la domiciliul pacientului fie la cabinetul unui medic dermatolog, dacă este necesar un tratament de specialitate. Formele ușoare fie trec de la sine, în câteva zile, fie se elimină ușor prin înlăturarea cauzelor. Altele au nevoie de un tratament medicamentos.
Tratamentul adjuvant în foliculită vizează utilizarea loţiunilor hidratante, a produselor dermo-cosmetice pe bază de acid lactic sau alfa-hidro-acizi, cremelor cu uree şi a acidului salicilic.
Cum se poate preveni apariția foliculitei?
Cu toate că foliculita nu este o afecţiune contagioasă, trebuie să luăm în calcul că în unele cazuri, infecţia asociată se poate transmite de la o persoană la alta. Utilizarea în comun a produselor şi obiectelor de igienă personală, a băilor cu apă caldă sau a jacuzzi-ului pot favoriza răspândirea infecţiei, în special în rândul persoanelor cu risc crescut de a contacta orice afecţiune infecţioasă (HIV, afecţiuni cronice, tratamente asociate imunosupresoare).
Recomandări
- Spalați-vă zilnic pielea cu un săpun delicat; și imediat după atrenamentele fizice, ședințele de înot sau de saună
- Evitați împărțirea prosoapelor sau a altor obiecte personale. Dacă aveți foliculită, folosiți un prosop curat de fiecare dată după ce faceți baie;
- Evitați să purtați haine strânse pe corp;
În cazul procedurilor de îndepărtare a părului, următoarele măsuri de precauție pot micșora riscul de apariție a foliculitei:
- Schimbați de fiecare dată lama de ras;
- Spalați pielea cu apă caldă și săpun antibacterian înainte de îndepărtarea părului;
- Folosiți pentru curățare un prosop și tamponați cu o mișcare circulară blândă;
- Aplicați o cantitate suficientă de gel/spumă de ras înainte de bărbierit;
- Evitați să tăiați firul de păr mult prea aproape de piele în cazul bărbieritului; utilizarea unui aparat de ras electric sau a unei lame cu protecție se pot dovedi mai eficiente în acest sens;
- Folosiți lama de ras numai în direcția de creștere a firului de păr;
- Clătiți lama de fiecare dată când se acumulează gel de ras sau păr pe ea;
- Aplicați zilnic pe piele o loțiune hidratantă;
- Este recomandată exfolierea ușoară după epilarea cu ceară, pentru a evita acumularea de celule moarte în foliculii de păr.