Deviația de sept nazal, o afecțiune cu care trăiesc 80% dintre oameni
Deviația de sept este o afecțiune în care septul nazal (osul și cartilajul care împart cavitatea nazală în jumătate) este deplasat spre stânga sau spre dreapta, îngreunând respirația. Estimările indică faptul că 80% dintre oameni prezintă o nealiniere a septului nazal. În funcție de gravitatea ei, poate să influențeze sau nu calitatea vieții.
Deviaţia septului nazal (DSN) produce obstrucţia nazală, inclusiv probleme asociate ca: congestie nazală, formarea crustelor, epistaxis, sinuzite. Funcţia tubei Eustache şi urechii medii sunt de asemenea afectate, ceea ce duce la formarea otitei medii secretorii sau supurative.
Corecţia septului nazal după septoplastie, nu numai ameliorează respiraţia nazală, dar şi rezolvă problemele asociate. Septoplastia în copilărie nu produce nici un efect negativ în perioada de creştere şi dezvoltare a nasului şi feţei. Deşi deviaţia septului are o tendinţă de repetare după intervenţia chirurgicală, rezultatele septoplastiei sunt destul de satisfăcătoare la copii.
Septul nazal reprezintă o structură osteocartilaginoasă, care separă cele doua fose nazale. În mod normal, septul este situat pe linia mediană, determinând două fose cu aproximativ acelaşi diametru. Dintre toţi pacienţii cu deviaţie de sept, numai la un procent mic apar simptome de tip obstructiv nazal, dureri de cap, secreţii mucoase sau muco-purulente. În aceste condiţii, trebuie intervenit chirurgical pentru a corecta această deviaţie de sept nazal.
Cuprins articol
Simptome și cauze
Dacă deviația de sept este minoră există posibilitatea ca pacientul să nu manifeste niciun simptom, dar dacă deviația este severă pacientul va manifesta unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
- obstrucția uneia sau a ambelor fose nazale - cauzează insuficiență respiratorie și se manifestă mai pregnant când pacientul suferă de răceală, de o infecție a tractului respirator superior sau alergii care determină inflamația și îngustarea foselor nazale.
- congestia nazală- cauzează rinoree
- sângerările nazale - suprafața septului nazal poate deveni uscată, favorizând sângerările nazale
- infecții frecvente sau recurente ale sinusurilor - pot fi rezultatul mucozităților blocate în cavitățile sinusale, determinând adesea dureri faciale și dureri de cap
- respirație zgomotoasă în timpul somnului - apare frecvent la sugari și la copiii cu deviație de sept. Unele persoane se nasc cu o deviație de sept, în timp ce altele dezvoltă această afecțiune după leziuni sau traumatisme la nivelul nasului. Este necesară programarea unui consult de specialitate atunci când o nară este blocată (sau ambele nări) și nu răspunde la tratament, în cazul sângerărilor nazale frecvente sau al infecţiilor sinusale recurente.
Pentru ameliorarea simptomelor medicul poate prescrie decongestionante, medicamente care reduc congestia nazală, contribuind la eliberarea căilor respiratorii. Acestea sunt disponibile sub formă de pastile sau spray nazal. Pentru a corecta un sept nazal deviat este întotdeauna necesară intervenția chirurgicală.
O deviație de sept severă care produce obstrucție nazală poate determina:
- gura uscată din cauza respirației orale cronice
- respirație urât mirositoare
- senzația de presiune sau congestie a căilor respiratorii nazale
- tulburări de somn, din cauza neplăcerilor cauzate de imposibilitatea de a respira pe nas în timpul nopții
- scăderea performanțelor intelectuale deoarece creierul nu se oxigenează corespunzător
- stare de nervozitate, iritabilitate permanent
- scăderea performanțelor în cadrul activităților sportive
Tratamentul deviației de sept nazal
Tratamentul simptomatic
Iniţial, tratamentul deviaţiei de sept poate fi direcţionat către tratarea simptomelor mucoasei ce acoperă nasul, care contribuie apoi la simptomele obstrucţiei nazale și drenajului. În acest caz, doctorul poate prescrie:
- Decongestionante - medicamente ce reduc edemul mucoasei nazale, ajutând la menţinerea pasajelor aeriene deschise bilateral. Sunt disponibile ca tabletă sau spray nazal. Folosirea frecventă și continuă poate crea dependenţă și cauza simptome agravate (rebound) chiar și după ce se întrerupe folosirea lor.
- Antihistaminice - medicamente ce previn simptomele alergiilor, incluzând obstrucţia nazală și rinoreea apoasă.
- Spray-uri cu steroizi nazali - pot scădea inflamaţia pasajului nazal și îmbunătăţi obstrucţia nazală și drenajul. E nevoie de 1-3 săptămâni pentru a atinge efectul maxim.
Tratamentul chirurgical (septoplastie)
Tratamentul deviației septului nazal este chirurgical. Indicaţiile pentru tratamentul chirurgical sunt:
- Respiraţia nazală dificilă, cu insuficienţă nazală respiratorie ;
- Tulburări neuro-psihice şi reflectorii;
- Deformarea progresivă a scheletului nazal în timpul creşterii intense;
- Hiposmie, anosmie;
- În anamneză boli concomitente cronice recidivante ca:laringotraheite, pneumonii, sinusite, otite medii, hipoacuzie;
- Rinolalie închisă.
Bolnavul poate fi operat cu anestezie generală sau cu anestezie locală. Intervenția constă în rezecția porțiunilor septale osteocartilaginoase deviate și repoziționarea acestora pe linia mediană cu permeabilizarea foselor nazale bilateral. Intervenția durează cca 30-90 minute. Operația pentru deviația de sept (septoplastie) poate fi completată de operația estetică de remodelare a oaselor nasului (rinoplastie). Înainte de oricare dintre aceste intervenții, se vor efectua analize preoperatorii precum radiografia piramidei nazale și analizele de sânge (hemoleucograma, coagulograma, transaminaze, glicemie).