Sindromul de tunel carpian: cauze, simptome, tratament chirurgical și de recuperare
Sindromul de tunel carpian: cauze, simptome, tratament chirurgical și de recuperare
Timp de citire: 5 minute
Publicat: 22/07/2020
Ultima actualizare: 10/10/2023

Ce este sindromul de tunel carpian, când apare și cum poate fi tratat

Sindromul de canal carpian reprezintă o neuropatie prin încarcerarea nervului median la nivelul pumnului, exprimată clinic prin tulburări senzitive şi motorii în teritoriul de distribuţie a nervului median, care produc limitări funcţionale în activităţile zilnice ale pacientului.

Tratamentul este iniţial conservator şi include ortezare şi tratament de recuperare cu sau fără injectare de corticosteroizi în canalul carpian, iar în cazul eşecului acestui tratament sau a instalării deficitului motor, se indică tratamentul chirurgical pe cale deschisă sau endoscopică, cu eliberarea nervului median.

Sindromul de tunel carpian este o neuropatie de încarcerare a nervului median la nivelul feţei palmare a pumnului, fiind cea mai frecventă neuropatie de compresie a membrului superior. Frecvent afectarea este bilaterală, deşi mâna dominantă este mai sever vizată. Pacientul prezintă iniţial modificări senzitive la nivelul degetelor 1, 2, 3 şi jumătatea radială a degetului 4 pe faţa palmară, cu senzaţie de arsură, amorţeală, furnicături şi tumefiere, acestea apărând iniţial nocturn. Ulterior apare scăderea forţei musculare şi atrofia eminenţei tenare.

Factorii de risc

Sindromul de canal carpian apare mai frecvent la femei faţă de bărbaţi, la persoanele de vârstă medie (30-60 de ani). Studiile recente arată că prevalenţa sindromului de canal carpian nu este mai mare la utilizatorii intensivi de computer, frecvenţa fiind aceeaşi cu cea din populaţia generală.

Mâna dominantă, care la marea majoritate a populației este cea dreaptă, este predispusă să fie afectată de disfunctionalitățile petrecute în tunelul carpian. Alți factori de risc:

  • moștenirea genetică (un tunel carpian îngust poate fi moștenit de la părinți)
  • fractură sau dislocare a încheieturii
  • diformitate a mâinii sau a încheieturii
  • boli din spectrul artritei, precum guta sau artrita reumatoidă
  • sarcina
  • hemodializa
  • obezitatea
  • hipotiroidie
  • diabet
  • alcoolism
  • fumatul
  • tumoră crescută în tunelul carpian

Semne și simptome

Simptomele sindromului de tunel carpian debutează în mod gradual.

Simptomele clasice ale sindromului de canal carpian cuprind senzaţie de hipoestezie şi parestezii la nivelul feţei palmare şi al degetelor 1, 2, 3 şi jumătatea radială a degetului 4.

Un simptom precoce tipic este trezirea pacientului în timpul nopţii cu senzaţie de amorţeală sau durere la acest nivel, iar în timpul zilei aceste simptome apar în timpul activităţilor care necesită o flexie sau o extensie accentuată sau la mişcări repetitive de flexie-extensie. Durerea şi amorţeala de la nivelul mâinii pot iradia în antebraţ sau pe faţa palmară a pumnului. Simptomele se pot ameliora dacă pacientul scutură de câteva ori mâna sau schimbă poziţia acesteia.

Anumite mişcări repetitive sau susţinute declanşează simptomele, iar unele activităţi din viaţa cotidiană, de exemplu condusul maşinii sau activitatea la computer, devin mai dificile.

Alte simptome care pot apărea sunt senzaţia de tumefiere a mâinii, de tegumente uscate sau reci. În stadiile tardive, paresteziile pot deveni permanente şi apar şi deficite motorii cu scăderea progresivă a forţei musculare, pacientul putând scăpa cu uşurinţă obiectele din mână. În cazuri mai grave, mușchiul de la baza degetului mare se micșorează în mod vizibil.

Persistenţa sindromului de canal carpian limitează activităţile de îmbrăcare şi autoîngrijire.

Diagnostic

Diagnosticul sindromului de tunel carpian este suspectat pe baza simptomelor și a distribuției amorțirii mâinii. Încheietura mâinii poate fi examinată pentru umflare, căldură, sensibilitate, deformare și decolorare.

Prin examinarea fizică se face compararea celor două mâini şi a eminenţei tenare şi hipotenare de la mâna afectată pentru a se observa asimetria. Testele specifice sunt reprezentate de testul Phalen, Tinel şi cele de compresie nervoasă.

Diagnosticul pozitiv al sindromului de canal carpian se face cu ajutorul examenului electromiografic (EMG) şi al studiilor de conducere nervoasă, care pot confirma diagnosticul, determina severitatea, ghida tratamentul, măsura eficienţa acestuia şi exclude alte patologii.

Ecografia de părţi moi poate fi utilizată în confirmarea diagnosticului, arătând creşterea în dimensiuni a nervului median. Un alt test diagnostic este injectarea de corticosteroizi şi anestezic în canalul carpian, iar dacă simptomatologia cedează, acest lucru evidenţiază sindromul de canal carpian.

Radiografia de pumn este utilă pentru a exclude o boală articulară degenerativă sau o fractură la acest nivel.

Probele biologice trebuie efectuate dacă se suspicionează o boală reumatologică sau metabolică şi includ VSH, glicemie, funcţia tiroidiană şi factorul reumatoid.

Tratamentul sindromului de tunel carpian

Tratamente non-chirurgicale

Deşi este un proces gradual, pentru cei mai mulţi oameni, sindromul de tunel carpian se va agrava în timp în lipsa tratamentului adecvat. Medicii recomandă ca tratarea sindromului de tunel carpian să înceapă cât de repede posibil, după diagnosticare.

Purtarea unei orteze

Pacientul va purta o orteză nocturnă de pumn în poziţie neutră, care poate reduce sau anula simptomatologia. Folosirea permanentă a ortezei aduce o îmbunătăţire mai mare a simptomelor, dar este mai greu tolerată de pacient. Majoritatea dintre aceştia vor remarca ameliorarea maximală a simptomelor după 2-3 săptămâni de purtare a ortezei.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta la ameliorarea durerii şi a inflamaţiei.

Folosirea antiinflamatoarelor steroidiene pe cale orală are unele beneficii, dar mai mici decât injectarea acestora în canalul carpian.

Injectarea corticoizilor în canalul carpian

Deşi aceste injecţii uşurează adesea simptomele dureroase sau ajută la calmarea unei apariţii a simptomelor, efectul lor este uneori doar temporar.

Alte opțiuni de tratament includ exerciţiile medicale.

Unii pacienţi pot beneficia de exerciţii care ajută glisarea nervului median la nivelul tunelului carpian. Exerciţii specifice pot fi recomandate de medic sau de kinetoterapeut.

Exerciții recomandate la domiciliu

Dacă aveți simptome ușoare este posibil să puteți ameliora durerea cu câteva exerciții simple:

  • Scuturați-vă mâna.
  • Strângeți și deschideți pumnul, întinzând degetele ca un eventai; întindeți-le cât de mult puteți. Repetați de 10 ori, 3 ture pe zi.
  • Atingerea degetului mare. Pe rând, atingeti vârful fiecărui deget cu vârful degetului mare, astfel încât să obtineți un inel format din vârful degetului mare cu fiecare deget în parte. Repetați de 10 ori.
  • Întindeți-vă brațul înainte – orizontal – și ridicați palmele perpendicular față de planul corpului, ca atunci când îi arătați cuiva să se oprească - semnul “Stop!” Veți simți un ușor disconfort în braț și palmă, ceea ce înseamnă că exercițiul este executat corect. Repetați de 10 ori.
  • Unul dintre cele mai cunoscute exerciții pentru sindromul de tunel carpian în cadrul fizioterapiei este reprezentat de folosirea mingilor antistres. La început se recomandă o minge moale, dar cu timpul puteți folosi o altă minge mai densă și mai dură. Strângeți mingea timp de 5 secunde. Se fac 3 seturi de 10 repetări.

Tratamentul de recuperare se adresează sindromului de suprasolicitare, care exacerbează simptomele sindromului de canal carpian. Terapia ocupaţională este utilă pentru instruirea pacienţilor de a evita mişcările declanşatoare şi a realiza un repaus relativ articular.

Termoterapia rece cu gheaţă poate fi utilizată în perioadele dureroase cu scop antialgic şi antiinflamator. Este necesară şi corectarea acelor poziţii declanşatoare pentru simptomatologia algică.

Utilă este și fizioterapia de joasă frecvenţă (TENS, curent diadinamic), de medie frecvenţă (interfrem) sau de înaltă frecvenţă (laser, ultrasunet, unde scurte în doze aterme, microunde).

Tratament chirugical

Tratamentul chirurgical este recomandat la pacienţii care nu răspund la tratament conservator. Este indicat şi în cazul prezenţei atrofiei musculare sau a deficitului motor de tip pareză/paralizie. Scopul chirurgiei tunelului carpian este de a diminua presiunea prin tăierea ligamentului ce apasă pe nervul median.

Procedura chirurgicală efectuată pentru sindromul de tunel carpian se numeşte “decompresia tunelului carpian”. Există două tehnici chirurgicale diferite pentru a face acest lucru: intervenția pe cale deschisă și tehnicile endoscopice.

Există o recuperare mai rapidă în cazul intervenţiilor pe cale endoscopică, dar ca prognostic nu există diferenţe semnificative.

Distribuie

Te-ar putea interesa și

  • Ce este artrita: Cauze, simptome si tratament

    Ce este artrita: Cauze, simptome si tratament

    Artrita este un termen general, care desemnează durerile și afecțiunile de natură articulară, deși înțelegerea comună este că reprezintă o singură boală. Există peste 200 de tipuri de artrită și afecțiuni care derivă din acestea, iar persoanele afectate, indiferent de vârstă, pot dezvolta boli asoci...
  • Guta: Factori de risc, complicatii, diagnostic

    Guta: Factori de risc, complicatii, diagnostic

    Guta este o formă dureroasă de artrită, care se manifestă prin dureri articulare profunde, pe fondul acumulării unei cantități mari de acid uric în sânge și țesuturi.

    Este considerată una dintre cele mai vechi boli ale omenirii, primele cazuri fiind cunoscute încă din Egiptul Antic. Descrisă în sc...
  • Osteoporoza, boala oaselor fragile: simptome, tratament, dietă

    Osteoporoza, boala oaselor fragile: simptome, tratament, dietă

    Osteoporoza este cea mai frecventă afecțiune metabolică localizată la nivelul țesutului osos.

    La nivel mondial, riscul de fractură, ca urmare a osteoporozei, este de circa 17% la femei și 6% la bărbați, dar depinde și de o serie de alți factori, în mod special de rasă și vârstă. Incidența fracturi...
  • Artroza: tipuri, simptome, cauze, diagnostic, management și tratament

    Artroza: tipuri, simptome, cauze, diagnostic, management și tratament

    Artroza (OA) cunoscută şi sub numele de osteoarthritis, osteoarthrosis, sau reumatism degenerativ este o artropatie non-inflamatorie progresivă, invalidantă, caracterizată de degradarea până la dispariţie a cartilajului articular, însoţită de remodelare osoasă marginală de tip osteofite şi scleroz...
  • Distrofia Musculară: Complicații, diagnostic, tratament

    Distrofia Musculară: Complicații, diagnostic, tratament

    Distrofia musculară este un grup de afecțiuni care constă în pierderea progresivă a masei musculare și reducerea forței musculare. Afecțiunea apare predominant la bărbați și afectează până la 1 din 5000 de bărbați. În continuare, vom vorbi despre cauzele apariției distrofiei musculare, simptomele ...

Articole și noutăți

  • Coenzima Q10: ce este și cum poate contribui la sănătatea ta

    Coenzima Q10: ce este și cum poate contribui la sănătatea ta

    Coenzima Q10 (CoQ10) este un compus natural esențial pentru funcționarea optimă a organismului uman. Este prezentă în fiecare celulă, având un rol crucial în producerea de energie și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. În acest articol, vom explora beneficiile CoQ10, utilizările sale ...
  • Alergiile: cauze, manifestări, ce simptome au, testare și cum le tratezi

    Alergiile: cauze, manifestări, ce simptome au, testare și cum le tratezi

    Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului, ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Sistemul imunitar al persoanelor predispuse la alergii tratează aceste substanțe ca fiind străine, astfel că acționează împotriva lor și declanșează un răspuns imun. Acest...
  • Cancerul mamar: simptome, investigații și tratamente recomandate

    Cancerul mamar: simptome, investigații și tratamente recomandate

    Cancerul la sân este un tip de cancer care apare în ţesuturile sânului, de obicei la nivelul ductelor (tubulii care transportă laptele către mamelon) sau lobulilor (glandele care produc laptele). Cancerul la sân este cea mai frecventă cauză de deces provocat de cancer în rândul femeilor și apare cel...
  • Progesteronul: de la ciclul menstrual la sarcină - ce trebuie să știi

    Progesteronul: de la ciclul menstrual la sarcină - ce trebuie să știi

    Progesteronul este un hormon-cheie în corpul femeii. Acesta joacă roluri esențiale nu doar în ciclul menstrual și sarcină, dar influențează și starea ta de spirit și multe alte aspecte ale sănătății. În acest articol vei putea descoperi informații de bază despre progesteron, funcțiile sale și cum te...
  • Sănătatea rinichilor: informații esențiale despre sănătatea renală

    Sănătatea rinichilor: informații esențiale despre sănătatea renală

    Rinichii sunt organe esențiale pentru menținerea sănătății generale a organismului, având roluri vitale în filtrarea sângelui, reglarea echilibrului fluidelor și producția de hormoni. Deși adesea este neglijat, acest „filtru natural” contribuie semnificativ la detoxifierea organismului și la menține...
  • Vitamina A: beneficii, surse și analize medicale

    Vitamina A: beneficii, surse și analize medicale

    Vitamina A este un nutrient esențial pentru sănătatea generală, având un rol vital în menținerea vederii, susținerea sistemului imunitar, sănătatea pielii și dezvoltarea celulară. În acest articol, vei descoperi ce este vitamina A, beneficiile sale, simptomele deficitului sau excesului, sursele alim...
  • Sinuzita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament

    Sinuzita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament

    Sinuzita reprezintă infecția sinusurilor paranazale, ocluzia orificiilor de comunicare sinusale și inflamația mucoasei nazale și paranazale.

    Sinuzita este o importantă afecțiune ORL, cu o incidență mare, cu o evoluție trenantă, afectând în mod direct calitatea vieții pacienților diagnosticați, nece...
  • Microbiomul vaginal: cheia către sănătatea vaginală și reproductivă

    Microbiomul vaginal: cheia către sănătatea vaginală și reproductivă

    O floră vaginală echilibrată reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor urogenitale, jucând un rol esențial în sănătatea vaginală și reproductivă. 

    Microbiomul vaginal este un sistem complex și dinamic de microorganisme care se dezvoltă în mediul vaginal. Flora vaginală este compusă, î...
  • Microbiomul intestinal: calea către o sănătate optimă

    Microbiomul intestinal: calea către o sănătate optimă

    Intestinul uman găzduiește trilioane de microorganisme care, împreună, sunt cunoscute sub numele de microbiom intestinal. Acest ecosistem complex joacă un rol fundamental în menținerea unei stări de sănătate optime, influențând difestia, funcția imunitară și multe alte procese. În prezent, mare part...
Vezi toate articolele

Întrebări frecvente

  • Care este diferența dintre un laborator Bioclinica și un centru de recoltare Bioclinica?

  • În cât timp se eliberează buletinele de rezultate pentru analize?

  • Pot ridica un buletin de analize care nu este al meu?