Probioticele și prebioticele: ce sunt, surse și beneficii
Probioticele și prebioticele: ce sunt, surse și beneficii
Timp de citire: 4 minute
Publicat: 12/11/2020
Ultima actualizare: 28/10/2024

Ce sunt şi cum ne ajută probioticele și prebioticele?

Tractul intestinal este gazda unei mari varietăți de microbi necesari pentru asigurarea sănătății acestuia, dar care au potențialul de a contribui la dezvoltarea unor afecţiuni prin mecanisme variate. Există trei metode de manipularea voluntară a microflorei intestinale în scop terapeutic: administrarea de antibiotice, probiotice (bacterii benefice) și prebiotice (componente alimentare care promovează creșterea și activitatea metabolică a bacteriilor benefice).

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt preparate nonpatogenice microbiene vii care colonizează tractul intestinal, benefice pentru gazdă atunci când sunt administrate în cantități adecvate. Cuvântul „probiotic“ este de origine latină („pro“ = „pentru“) şi greacă („bios“ = „viaţă“). Bacteriile lactoacide și bifidobacteriile sunt cele mai comune tipuri de microbi folosiți ca probiotice. Probioticele facilitează digestia şi refac flora intestinală.

Mecanismele de acțiune ale probioticelor: supresia creșterii bacteriilor patogene sau a legării epiteliale și invaziei epiteliale; - îmbunătățirea funcției barierei intestinale, scăderea permeabilității mucoasei; - modularea sistemului imun prin controlul producției de citokine pro/anti-inflamatorii; - modularea percepției durerii (efect dat de unele tulpini de Lactobacili)

Recomandarea acestor preparate se face pentru: gastroenterită, diareea asociată antibioticelor, intoleranţa la lactoză, atopia la copil, dermatita atopică, boli inflamatorii intestinale, sindromul de colon iritabil, enterocolita necrozantă, vaginita bacteriană, ca adjuvant în dislipidemie sau în gastroduodenita cu Helicobacter pylori.

Efecte principale ale probioticelor

  1. Restabilirea echilibrului microbian intestinal (după cure cu antibiotice, sindroamele de supra populare bacteriană intestinală – diaree, balonare, borborisme, flatulenţă, crampe abdominale –, prezenţa de agenţi patogeni/potenţial patogeni intestinali).
  2. Ameliorarea tulburărilor de tranzit.
  3. Facilitarea digestiei în perioade de schimbări alimentare.
  4. Consolidarea sistemului imunitar (prin creşterea rezistenţei la alergeni, imunomodulare).
  5. Ameliorarea stării afective („creier intestinal“).

Tipuri de probiotice

Tulpinile cu efecte probiotice sunt numeroase: Bifidobacterium longum, Lactobacillus paracacasei, Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus rhamnosu, Saccharomyces boulardii, Streptococcus thermophilus.

Surse de probiotice

Probioticele sunt culturi mixte sau individuale de microorganisme vii şi nepatogene, disponibile în alimente (în special produse lactate acide - iaurt, sana, kefir, brânzeturi) sau ca suplimente nutritive (tablete, capsule sau pudră).

Surse naturale de probiotice

Principalele alimente cu probiotice naturale sunt:

  • unele sucuri de fructe sau pe bază de soia
  • lactatele fermentate
  • unele brânzeturi moi
  • miso (o pastă din fasole de soia)
  • tempeh (un amestec de boabe întregi de soia, cu diferite cereale întregi)
  • chefirul
  • kimchiul coreean (un fel de varză murată)
  • diferite murături, varza murată.

Formule farmaceutice

Medicamentele probiotice sunt în esenţă mixturi de germeni microbieni benefici organismului uman, în special tubului digestiv. Formele farmaceutice utilizate sunt sunt formă de: capsule cu înveliş gastrorezistent, siropuri pulbere de solvat, comprimate vaginale. Unele preparatele care se comercializează conţin, pe lângă prebiotice (FOS – poliza harid, inulină, lactuloză) şi adjuvante (polivi tamine – B1, B5, B6, B12, PP, A, D), minerale, oligoelemente (seleniu, mangan, molibden, zinc, cupru), extracte naturale de fructe seci (castane, migdale, ulei de palmier) sau de propolis. În alegerea preparatului se va ţine cont în principal de eficienţă şi siguranţă.

Durata tratamentului cu probiotice nu este standardizată, existând scheme în timpul sau imediat după un tratament antibiotic, cicluri de câte 10 zile lunar, sau în perioadele de astenie.

Nu există contraindicaţii absolute sau efecte adverse în cazul administrării probioticelor. Totuşi, trebuie menţionat ca efectele secundare de tip alergic, de la erupţii cutanate la alergii respiratorii cu bronhospasm sau reacţii majore de anafilaxie cu şoc angioedem sunt posibile la orice preparat medicamentos.

Ce sunt prebioticele?

Probioticele sunt bacterii benefice, în timp ce prebioticele sunt alimentele pentru aceste bacterii. Probioticele acţionează la nivelul tractului digestiv, cavităţii bucale, tractului respirator, genitourinar, dar şi asupra metabolismului. Prebioticele sunt cofactori ai probioticelor, care reprezintă componente alimentare nedigerabile, stimulând selectiv creşterea şi activitatea bacteriilor probiotice în colon.

Prebioticele sunt substanțe nedigerabile, cel mai adesea fibre, care influențează benefic starea de sănătate a gazdei prin stimularea selectivă a creșterii sau activității anumitor microorganisme benefice de la nivelul colonului, cel mai adesea lactobacili și bifidobacterii. Un prebiotic ideal trebuie să nu fie degradat de aciditatea gastrică, de sărurile biliare și de alte enzime intestinale, să nu se absoarbă la nivelul intestinului subțire și să fermenteze relativ ușor la nivelul colonului sub influența probioticelor Bifidobacterium și/sau Lactobacillus sp.

Suplimentar, din punct de vedere farmaceutic, un prebiotic trebuie să fie activ la doze mici, să fie lipsit de efecte adverse (preferabil să nu fermenteze cu formare de gaze, care conduc la flatulență), să persiste la nivelul colonului (preferabil să aibă greutate moleculară mare), să aibă vâscozitate variabilă, să aibă stabilitate acceptabilă în timpul procesului de fabricație și de conservare și să aibă abilitatea de a controla dezvoltarea microflorei intestinale prin metabolizarea selectivă de către anumite specii de microorganisme. Produsele pentru îngrijirea sănătății care conțin atât probiotice cât și prebiotice se numesc simbiotice.

Surse de prebiotice

Prebioticele comune includ: inulină, fructooligozaharide (FOS), galactooligozaharide (GOS), lactuloză și lafinoză. Pe lângă suplimentele alimentare pe care le luăm din farmacii, prebioticele pot fi găsite și în alimentele pe care le consumăm:

  • Fructe de pădure
  • Banane
  • Cereale integrale
  • Boabe de soia
  • Leguminoase, fasole, mazăre
  • Sparanghel
  • Usturoi
  • Praz
  • Ceapa
  • Miere
  • Frunze de păpădie

La ce ajută probioticele și prebioticele?

Probioticele asociate cu prebioticele ajută la:

  • ameliorarea simptomelor de balonare și diaree;
  • eliminarea simptomelor asociate diareei că efect secundar al administrării de antibiotice;
  • susținerea sistemului imunitar al organismului;
  • reducerea inflamației la nivelul colonului;
  • reducerea acutizării bolilor intestinale inflamatorii.

Distribuie

Te-ar putea interesa și

  • Donarea de sânge: condiții și beneficii pentru sănătate

    Donarea de sânge: condiții și beneficii pentru sănătate

    Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

    să ai vârsta cuprinsă între 18-60 ani; să fii cetățean român sau rezident în România; să ai greutatea >/= 50 kg; să ai tensiunea arterială între 10 ți 18 mmHg; să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni...
  • Sângele – compoziție, rol, analize medicale de laborator

    Sângele – compoziție, rol, analize medicale de laborator

    Sângele se găseşte în organism circulând prin vasele sanguine, iar componentele sale principale sunt: apă, celule, proteine şi lipide (grăsimi).

    Eritrocite (hematii, globule roşii) Leucocite (globule albe) Trombocite (plachete) Celula este alcătuită din următoarele componente: Citoplasmă (med...
  • Hipofiza (glanda pituitară) - roluri și afecțiuni asociate

    Hipofiza (glanda pituitară) - roluri și afecțiuni asociate

    Hipofiza, cunoscută și sub denumirea de glandă pituitară, este un organ endocrin care, deși este de dimensiuni extrem de mici, deține o multitudine de funcții esențiale pentru funcționarea normală a organismului. Aceasta își secretă proprii hormoni, dar influențează și funcția secretorie a celorlalt...
  • Resveratrolul: ce este, în ce alimente se găsește și ce efecte are

    Resveratrolul: ce este, în ce alimente se găsește și ce efecte are

    Dacă ar fi să numim un compus care apare adesea în dezbaterile despre antioxidanții cu rol în menținerea sănătății organismului, resveratrolul s-ar număra printre primele opțiuni. Este asociat, de cele mai multe ori, cu vinul roșu (grație conținutului ridicat de resveratrol din struguri), fiind recu...
  • Melatonina: tot ce trebuie să știi despre hormonul somnului

    Melatonina: tot ce trebuie să știi despre hormonul somnului

    Melatonina este un hormon natural, produs de o glandă mică, localizată între cele două emisfere, numită glanda pineală.

    Descoperită la sfârşitul anilor 50, melatonina mai poate fi produsă şi la nivelul măduvei osoase, leucocitelor, tractului gastrointestinal, retinei etc. Deşi melatonina este produ...

Articole și noutăți

  • Coenzima Q10: ce este și cum poate contribui la sănătatea ta

    Coenzima Q10: ce este și cum poate contribui la sănătatea ta

    Coenzima Q10 (CoQ10) este un compus natural esențial pentru funcționarea optimă a organismului uman. Este prezentă în fiecare celulă, având un rol crucial în producerea de energie și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. În acest articol, vom explora beneficiile CoQ10, utilizările sale ...
  • Alergiile: cauze, manifestări, ce simptome au, testare și cum le tratezi

    Alergiile: cauze, manifestări, ce simptome au, testare și cum le tratezi

    Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului, ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Sistemul imunitar al persoanelor predispuse la alergii tratează aceste substanțe ca fiind străine, astfel că acționează împotriva lor și declanșează un răspuns imun. Acest...
  • Cancerul mamar: simptome, investigații și tratamente recomandate

    Cancerul mamar: simptome, investigații și tratamente recomandate

    Cancerul la sân este un tip de cancer care apare în ţesuturile sânului, de obicei la nivelul ductelor (tubulii care transportă laptele către mamelon) sau lobulilor (glandele care produc laptele). Cancerul la sân este cea mai frecventă cauză de deces provocat de cancer în rândul femeilor și apare cel...
  • Progesteronul: de la ciclul menstrual la sarcină - ce trebuie să știi

    Progesteronul: de la ciclul menstrual la sarcină - ce trebuie să știi

    Progesteronul este un hormon-cheie în corpul femeii. Acesta joacă roluri esențiale nu doar în ciclul menstrual și sarcină, dar influențează și starea ta de spirit și multe alte aspecte ale sănătății. În acest articol vei putea descoperi informații de bază despre progesteron, funcțiile sale și cum te...
  • Sănătatea rinichilor: informații esențiale despre sănătatea renală

    Sănătatea rinichilor: informații esențiale despre sănătatea renală

    Rinichii sunt organe esențiale pentru menținerea sănătății generale a organismului, având roluri vitale în filtrarea sângelui, reglarea echilibrului fluidelor și producția de hormoni. Deși adesea este neglijat, acest „filtru natural” contribuie semnificativ la detoxifierea organismului și la menține...
  • Vitamina A: beneficii, surse și analize medicale

    Vitamina A: beneficii, surse și analize medicale

    Vitamina A este un nutrient esențial pentru sănătatea generală, având un rol vital în menținerea vederii, susținerea sistemului imunitar, sănătatea pielii și dezvoltarea celulară. În acest articol, vei descoperi ce este vitamina A, beneficiile sale, simptomele deficitului sau excesului, sursele alim...
  • Sinuzita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament

    Sinuzita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament

    Sinuzita reprezintă infecția sinusurilor paranazale, ocluzia orificiilor de comunicare sinusale și inflamația mucoasei nazale și paranazale.

    Sinuzita este o importantă afecțiune ORL, cu o incidență mare, cu o evoluție trenantă, afectând în mod direct calitatea vieții pacienților diagnosticați, nece...
  • Microbiomul vaginal: cheia către sănătatea vaginală și reproductivă

    Microbiomul vaginal: cheia către sănătatea vaginală și reproductivă

    O floră vaginală echilibrată reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor urogenitale, jucând un rol esențial în sănătatea vaginală și reproductivă. 

    Microbiomul vaginal este un sistem complex și dinamic de microorganisme care se dezvoltă în mediul vaginal. Flora vaginală este compusă, î...
  • Microbiomul intestinal: calea către o sănătate optimă

    Microbiomul intestinal: calea către o sănătate optimă

    Intestinul uman găzduiește trilioane de microorganisme care, împreună, sunt cunoscute sub numele de microbiom intestinal. Acest ecosistem complex joacă un rol fundamental în menținerea unei stări de sănătate optime, influențând difestia, funcția imunitară și multe alte procese. În prezent, mare part...
Vezi toate articolele

Întrebări frecvente

  • Care este diferența dintre un laborator Bioclinica și un centru de recoltare Bioclinica?

  • În cât timp se eliberează buletinele de rezultate pentru analize?

  • Pot ridica un buletin de analize care nu este al meu?