Astenia de primăvară: ce este, de ce apare și cum se gestionează
Primăvara aduce multă vitalitate în natură. La o primă vedere, este anotimpul în care ar trebui să fim plini de energie și gata să petrecem mai mult timp afară. Cu toate acestea, pentru anumite persoane, trecerea la temperaturi mai calde și zile mai lungi poate aduce cu sine și o senzație de letargie cunoscută drept astenie de primăvară.
În anii recenți, acest fenomen a captat din ce în ce mai mult atenția specialiștilor care au început să studieze cauzele și efectele. În acest articol vom discuta cele mai importante aspecte legate de astenia de primăvară: de la simptome, la persoane vulnerabile, strategii de gestionare și prevenție.
Cuprins articol
Ce este astenia de primăvară?
Astenia de primăvară se referă la cumulul de senzații de oboseală, letargie, iritabilitate și starea generală proastă care apare în momentul tranziției de la iarnă la primăvară, în special în lunile martie și aprilie.
Cuvântul ”astenie” îți are originea în limba greacă (asthenos), prefixul ”a” însemnând ”fără”, în timp ce ”sthenos” semnifică ”putere”. Prin urmare, astenie se poate traduce ca fiind ”fără putere”.
Simptomele asteniei de primăvară
Cele mai comune simptome ale asteniei de primăvară includ:
- Senzația de oboseală constantă și dificultatea de a te trezi dimineața
- Lipsa motivației și a energiei
- Iritabilitatea și trecerea de la o stare la alta
- Dificultatea de a te concentra și de a lua decizii
- Dureri de cap și dureri musculare
- Schimbări în apetit care duc la luare sau scădere în greutate
În cazul unei simptomatologii mai pronunțate, este posibil să nu fie vorba de o astenie de primăvară ci de o depresie de primăvară, care este o tulburare afectivă sezonieră sau tulburare depresivă majoră cu cauze diferite și metode de tratament diferite. Aceste metode pot include psihoterapie și antidepresive, în funcție de gravitatea simptomelor și recomandările medicului tău.
De ce apare astenia de primăvară?
Cauze exacte ale asteniei de primăvară nu sunt încă pe deplin cunoscute, dar s-au identificat câțiva factori care pot contribui la declanșarea acesteia.
Hormonii, tensiunea arterială și nutriția joacă un rol important când vine vorba de astenia de primăvară. Mai concret, atunci când zilele devin mai lungi se activează producția de serotonină dimineața, în timp ce încă se produce melatonina. Interacțiunea dintre acești doi hormoni cauzează o reacție ce conduce la oboseală.
În plus, temperaturile în creștere afectează și acestea funcțiile corpului crescând temperatura dar și presiunea arterială. Atunci când se încălzește, vasele de sânge se dilată și presiunea arterială scade, conducând spre o stare de oboseală.
De asemenea, din cauza faptului că majoritatea oamenilor nu au o dietă echilibrată pe timp de iarnă (prea puține fructe și legume) duce spre o lipsă de vitamine și minerale, ceea ce se traduce din nou în oboseală și letargie.
Unele studii indică și faptul că alergiile sezoniere ar putea contribui la astenia de primăvară, alături de factori socio-culturali și psihologici.
Care sunt categoriile de risc?
Printre persoanele cele mai vulnerabile la astenia de primăvară se numără persoanele:
- diagnosticate cu diferite tipuri de tulburări afective sezoniere (spre exemplu pe timpul lunilor de iarnă)
- au parte de schimbări semnificative în rutina zilnică odată cu noul anotimp
- locuiesc în zonele latitudinale nordice sau sudice, unde schimbarea de sezon este dramatică
- lucrează în schimburi sau ale căror programe de lucru se schimbă în funcție de intervalele lumină/întuneric
- duc un stil de viață sedentar
- au o dietă dezechilibrată și, astfel, nu au parte de toate mineralele și vitaminele necesare
De asemenea, femeile sunt mai predispuse să resimtă astenia de primăvară datorită prezenței unor posibile dezechilibre hormonale.
Cum se diagnostichează astenia de primăvară?
Astenia de primăvară nu este considerată o afecțiune medicală gravă și nu necesită un diagnostic specific. În momentul în care recunoști simptomatologia descrisă anterior, urmează sfaturile din secțiunea ”Cum poți gestiona astenia de primăvară” pentru a trece cu bine peste această perioadă.
! Atenție ! Dacă simptomele se agravează, persistă, sau devin greu de gestionat, este posibil să nu treci printr-o astenie de primăvară ci să suferi de o depresie de primăvară. În acest caz, este esențial să cauți ajutor de specialitate pentru a urma etapele corecte de diagnostic și tratament.
Cum poți gestiona astenia de primăvară?
Tratamentul pentru astenia de primăvară include, de fapt, o serie de strategii care te pot ajuta să duci un stil de viață echilibrat pe tot parcursul anului.
- Încearcă să păstrezi un program de somn consecvent de-a lungul anului, cu aceleași ferestre de culcat/trezit.
- Expune-te la lumina naturală a soarelui cât mai repede după trezire. Încearcă să ai cel puțin 30 de minute de expunere directă (afară din casă) la soare.
- Urmează un program de exerciții care să te ajute să ai mai multă energie și o stare generală bună. Chiar și mersul pe jos sau mersul cu bicicleta pot contribui în mod pozitiv.
- Practică exerciții de respirație/meditație sau/și yoga pentru a gestiona stresul. Poți recurge și la alte tehnici de procesare a gândurilor și emoțiilor prin scris, desen, sau alte tehnici creative ce și-au dovedit eficiența.
- Mănâncă echilibrat și alege mese care sunt bogate în fructe, legume, cereale integrale, proteină de bună calitate și grăsimi sănătoase.
- Bea apă suficientă și limitează consumul de zahăr și alcool
În cazul în care simptomele persistă sau se înrăutățesc, apelează la ajutorul unui medic. Ține minte, astenia de primăvară este cea mai comună manifestare, însă unele persoane se confruntă cu tulburări afective sezoniere majore precum depresia de primăvară. În cazul acesteia tratamentul este diferit și necesită îndrumarea unui medic de specialitate.
Alimente care te pot ajuta să combați astenia de primăvară
Dieta echilibrată este esențială pentru menținerea unei stări de sănătate bune, dar este cu atât mai importantă în momentele în care nu te simți bine. În ceea ce privește astenia de primăvară, există anumite alimente care pot contribui la restabilirea energiei și stării de bine.
Nucile: bogate în magneziu, pot avea un efect benefic atât când vine vorba de reducerea stresului, cât și când vine vorba de îmbunătățirea calității somnului.
Ciocolata neagră: conține feniletilamină, un stimulant al sistemului nervos central, ce ajută la generarea de endorfine și poate contribui la reducerea oboselii.
Ovăzul: bogat în carbohidrați, fibre, minerale și vitaminele B6 și B5, ovăzul poate combate oboseala și schimbările de stare.
Gălbenușul de ou: conține seleniu ce oferă nutrienți esențiali pentru funcțiile creierului.
Semințe de susan și de in: sunt bogate în Omega 3 și esențiale în sinteza endorfinelor.
Avocado: conține triptofan, magneziu, vitamina C și E, antioxidanți și acizi grași benefici care ajută la sinteza serotoninei.
Ce e important de reținut
Astenia de primăvară reprezintă o stare generală de slăbiciune resimțită la schimbarea de sezon. Aceasta ne afectează atât fizic, cât și psihic, putând să ne împiedice să susținem activitățile zilnice. Din fericire, aceasta poate fi gestionată cu ajutorul unor schimbări în stilul de viață, a introducerii mișcării constante și a unui regim alimentar divers și bogat în nutrienți.
https://cpmedicalclinic.com/how-to-fight-spring-fatigue
https://www.medi.de/en/healthy-life/beauty/tips-against-spring-fatigue/