Hormon anti Müllerian (AMH) – investigația de laborator care te poate ajuta să-ți plănuiești sarcina
Testul AMH este o analiză medicală care măsoară nivelul hormonului anti-müllerian din sânge și este cel mai fidel factor predictiv al rezervei ovariene pe care il avem in momentul de față, ajutând femeile în depistarea precoce a riscului de Subfertilitate si Infertilitate, pentru a putea decide informat o eventuală sarcină, în cazul în care aceasta este dorită.
Așa cum poate știi, femeile se nasc cu o rezervă ovariană fixă, care se estimează a fi undeva la 1-2 milioane. Însă, cu timpul, acest număr scade, ajungând la aproximativ 400 000 la vârsta pubertății și apoi scăzând anual. Rezerva se împuținează semnificativ începând cu vârsta de 35 de ani. De aceea, femeilor care au atins vârsta de 30 de ani și vor să aibă un copil, le este recomandat un test AMH pentru a stabili de ce rezervă ovariană dispun. În acest fel, vor putea lua o decizie informată și/sau vor putea recurge la tratamentele necesare în cazul în care își doresc o sarcină.
Testul AMH are mai multe utilități practice, iar în acest articol vei afla atât despre aplicabilitatea lui în cazul determinării fertilității, cât și despre celelalte situații în care acest test este de ajutor. În continuare vei descoperi ce este AMH-ul, cui îi este recomandat testul AMH, ce semnificație și ce limite au rezultatele acestuia și multe altele.
Cuprins articol
Care este rolul hormonul anti-müllerian?
În sarcină, AMH-ul joacă un rol esențial în dezvoltarea organelor sexuale ale fătului. În mod normal, AMH-ul ajunge să fie mai crescut în sarcinile cu băieți și mai scăzut în sarcinile cu fete.
Organele sexuale încep să se dezvolte încă din primele săptămâni de sarcină, moment în se cunosc deja gene prezente - masculine (genele XY) sau feminine (genele XX).
Dacă sunt prezente gene masculine (XY), se produc niveluri ridicate de AMH, împreună cu alți hormoni masculini. Acest lucru previne dezvoltarea organelor feminine și promovează formarea organelor masculine. Dacă nu există suficient AMH pentru a opri dezvoltarea organelor feminine, se pot forma organe de ambele sexe (organe genitale ambigue).
Dacă sunt prezente gene feminine (XX) se produc cantități mici de AMH, lucru care permite dezvoltarea organelor sexuale feminine.
Rolul hormonul anti-müllerian este diferit pentru femei după pubertate. În acel moment, ovarele (glandele care produc ovulele) încep să producă AMH. Cu cât sunt mai multe ovule, cu atât este mai mare nivelul de AMH.
Prin urmare, pentru femeile adulte, nivelul de AMH este un indicator al cantității de ovule disponibile sau al așa numitei rezerve ovariene. Altfel spus, nivelul de AMH poate oferi informații despre fertilitate și capacitatea de a rămâne însărcinată.
Un nivel crescut de AMH indică un număr mai mare de ovule, o rezervă ovariană mai bogată, și, astfel, obținerea unei sarcini ar trebui să decurgă fără dificultăți. De asemenea, ea poate să aștepte luni sau ani înainte de a încerca să rămână însărcinată.
Dacă rezerva ovariană este scăzută, aceasta poate însemna că o femeie va avea probleme în a rămâne însărcinată și se recomandă grăbirea procesului de obținere a unei sarcini.
Ce trebuie însă să reții este faptul că nivelul de AMH considerat normal diferă în funcție de vârstă și se schimbă în fiecare etapă a vieții. Spre exemplu, un nivel considerat scăzut pentru o femeie de 25 de ani poate fi unul normal pentru o femeie aflată la 32 de ani. Deoarece nivelul AMH-ului depinde de mai mulți factori, este mereu recomandat să realizezi interpretarea rezultatului testului AMH împreună cu medicul tău specialist. Acesta va ști să ia în calcul toți factorii care pot contribui la fluctuațiile hormonului anti-müllerian.
Nivelul seric al AMH-ului prezice de asemenea începutul menopauzei, o perioadă din viața unei femei în care menstruația s-a oprit și nu mai poate rămâne însărcinată.
Cui îi este recomandat testul AMH?
Dacă întâmpini dificultăți în a rămâne însărcinată, testul AMH este un bun punct de pornire pentru a investiga cauzele. Analiza medicală îți poate indica șansele de a rămâne însărcinată și, dacă deja lucrezi cu un specialist în fertilitate, acesta poate utiliza nivelul AMH-ului pentru a prezice cum vei răspunde unui tratament precum fertilizarea in-vitro.
Hormon anti Müllerian (AMH)Testul este recomandat cu precădere femeilor care au trecut de 30 de ani și se gândesc că și-ar dori un copil în viitorul apropiat, deoarece nivelul de AMH scade odată cu vârsta. De asemenea, testul AMH este recomandat și femeilor care se gândesc să îți amâne sarcina și doresc să aibă o idee mai clară asupra șanselor de a concepe la vârsta dorită. Și femeile cu un istoric de boli autoimune sau afecțiuni ovariene pot găsi o mare utilitate în testarea AMH.
O altă situație în care testul AMH oferă răspunsuri valoroase este cea în care sunt prezente simptome ale sindromului ovarelor polichiste precum:
- dereglări menstruale (menopauză, amenoree);
- acnee;
- creștere excesivă a părului facial sau corporal;
- sâni subdezvoltați;
- creștere în greutate inexplicabilă.
Sindromul ovarelor polichiste reprezintă o tulburare hormonală, cauză comună a infertilității feminine, a incapacității de a rămâne însărcinată.
De asemenea, femeile diagnosticate cu cancer ovarian se pot folosi de rezultatele unui test AMH pentru a măsura eficiența tratamentului pe care îl urmează.
Testul iși găsește de asemenea utilitate în cazul sugarilor cu organe genitale care nu sunt clar identificate ca masculin sau feminine (ambiguitate sexuală).
Ce nu îți poate spune rezultatul testului AMH?
Rezultatul unui test AMH nu poate prezice nivelul de fertilitate per total, ci doar te poate informa cu privire la rezerva ovariană disponibilă. Chiar dacă fertilitatea este într-o măsură determinată și de nivelul de AMH, mai sunt și alți factori în joc care pot să influențeze abilitatea de a concepe. Vârsta, condițiile medicale existente, numărul și motilitatea spermatozoizilor tatălui, fluctuațiile în ovulație, trompe uterine înfundate, endometrioza,fibroamele uterine sau fumatul sunt factori care contribuie, de asemenea, la fertilitate.
Prin urmare, nivelul testului AMH nu îți poate spune dacă vei reuși sau nu să concepi, ci doar să te ajute să stabilești cât de repede ar trebui să încerci dacă îți dorești.
În plus, dacă testul se realizează specific pentru determinarea fertilității, cel mai probabil medicul tău îți va recomanda și alte teste suplimentare precum estradiolul și FSH-ul.
Estradiol FSH (hormon foliculostimulant)Care sunt nivelele de AMH considerate normale?
Valorile de AMH considerate normale sunt doar de referință. Cazul tău este unul particular și medicul tău va ști cel mai bine să îți interpreteze rezultatul în funcție de vârstă, istoricul tău medical și starea actuală de sănătate.
În plus, fiecare laborator de analize poate utiliza alte intervale de referință în funcție de reactivii folosiți. Astfel, pentru a înțelege dacă rezultatul tău e în limitele normale, trebuie să te raportezi în mod direct la limitele înscrise pe buletinul tău de analize.
Dacă nivelul tău de AMH nu este în intervalul de referință al laboratorului, nu te impacienta. Valorile pot fluctua în funcție de factori specifici care te pot influența într-un anumit punct al vieții. Spre exemplu, un deficit de vitamina D poate duce la un nivel mai scăzut de AMH fără a orienta neapărat spre dificultăți în obținerea unei sarcini.
25-OH-vitamina DDe asemenea, un nivel prea mare de AMH nu este neapărat un semn bun sau un motiv de bucurie. În anumite cazuri, valorile crescute pot indica, de fapt, către sindromul ovarelor polichiste.
Când poți merge la un test AMH și cum te pregătești
Chiar dacă fluctuația nivelului de hormon anti-mullerian este mica în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă, se recomandă prelevarea probelor în zilele 2-4 ale ciclului menstrual.
Deși nu necesită o pregătire prealabilă, în cazul în care iei anticoncepționale este indicat să anunți laboratorul și medicul specialist, deoarece contraceptivele pot influența rezultatele.
Nu este recomandată testarea AMH în cazul în care ești sub tratament cu Cetrotide, Ovitrelle, Endometrin și Follistatin. Se recomandă întreruperea terapiei cu 1-2 săptămâni înaintea testării.
Te poți programa online pentru testul AMH sau poți veni direct în una dintre cele mai apropiate locații Bioclinica. Dacă ai întrebări sau nelămuriri înainte de a te prezenta la recoltare, te încurajăm să contactezi telefonic locația Bioclinica dorită. Specialiștii noștri te vor ajuta cu toate răspunsurile necesare.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/womens-health/how-many-eggs-does-a-woman-have#how-many
https://repromed.com.au/fertility-treatments/amh-blood-test/
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22681-anti-mullerian-hormone-test
https://medlineplus.gov/lab-tests/anti-mullerian-hormone-test/
https://www.ivf.com.au/planning-for-pregnancy/female-fertility/ovarian-reserve-amh-test