Rubeola ARN
Generalități
Virusul rubeolic face parte din familia Togavirus, genul Rubivirus, fiind agentul etiologic al rubeolei. Calea de transmitere este respiratorie . Perioada de incubaţie este de până la 25 de zile. Infecţia este de obicei, autolimitată şi se caracterizează printr-o erupţie maculopapulară (localizată iniţial la nivelul feţei şi extinsă ulterior la trunchi şi membre), febră, limfadenopatie şi stare generală alterată.
Dacă după o analiză a anticorpilor de tip Ig G și Ig M aceștia prezintă o valoare crescută și se confirmă prezența virusului se poate sugera o analiză a materialului genetic viral în vederea obținerii unui diagnostic. Rubeola este o boală care se manifestă preponderent la copii, dar datorită complicațiilor care pot apărea la femeile însărcinate care contacteaza virusul este recomandată testarea print-o metodă mai avansată.
Semnificatie clinică
Pentru diagnosticul de certitudine este utilizat testul de laborator prin metoda Real Time-PCR din sânge integral. Este o tehnică rapidă și specifică prin care se confirmă prezența virusului Rubeolei prin amplificarea in vitro a materialului genetic viral în timp real obținânduse un rezultat cantitativ.
BIBLIOGRAFIE:
Ann M.Gronowski, 2004, Prenatal Screening and Diagnosis of Congenital Infections. In Handbook of Clinical Laboratory Testing During Pregnancy. Totowa, NJ: Humana Press 264-266
Metode și materiale folosite
- Sinonimerubeolă
- MetodaPCR
- Material uzualsânge integral EDTA (2 tuburi primare)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Cantitate minimă6 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Program recoltare: luni și marți, până la ora 15:00, cu excepția laboratorului central Timișoara (luni, marți și miercuri), până la ora 12:00).
Rezultat în 6 - 10 zile.